Căminele studențești din patru localități ale Republicii Moldova urmează să fie renovate

Photo_USM-73-1024×700
Foto:Universitatea de Stat din Moldova

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova informează că Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și Fondul E5P vor oferi țării noastre granturi în valoare de 7 milioane de euro pentru construcția a 455 locuințe sociale în 12 localități ale Republicii Moldova.

Potrivit informațiilor, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi Republicii Moldova un grant în valoare de un milion de euro din Fondul Verde de Investiții Sociale, iar Fondul E5P urmează să furnizeze un ajutor în valoare de 6 milioane de euro.

Valoarea totală a proiectului constituie 34 de milioane de lei. În baza acestuia vor fi construite 455 de locuințe sociale în 12 localități ale Republicii Moldova, care vor asigura aproximativ 1 600 de beneficiari. Datorită proiectului, urmează să fie renovate și modernizate căminelor studențești în patru localități, care ar asigura circa 750 de beneficiari și, totodată, va avea loc construcția caselor pentru bătrâni în 16 localități, de care urmează să beneficieze 750 de persoane.

Proiectul de construcție a locuințelor sociale se află în cea de-a treia fază, iar implementarea acestuia prevede asigurarea cu locuințe sociale pentru diverse categorii eligibile, construirea și reabilitarea caselor pentru bătrâni și căminelor studențești. Întreaga anvelopă a clădirilor care urmează a fi construite sau renovate va fi modificată pentru a reduce din costurile la încălzire, aplicând conceptul de eficiență energetică pentru clădiri.

Autoritățile publice locale care vor aplica la proiect vor aloca contribuții de circa 7 milioane de euro.

Obiectivele proiectului de construcție a locuințelor sociale sunt:
# suportul persoanelor cu venituri mici în asigurarea cu spațiu locativ;
# suportul persoanelor în vârstă și a celor cu dizabilități pentru asigurarea cu locuri în aziluri specializate;
# asigurarea studenților cu locuri în cămine modernizate;
# atragerea funcționarilor din cadrul sistemului bugetar al Republicii Moldova și reducerea fluctuației de cadre în rândurile angajaților publici în zonele rurale, prin oferirea de locuințe la locul angajării; 
# îmbunătățirea calității vieții persoanelor social vulnerabile;
# dezvoltarea regiunilor prin atragerea și reținerea funcționarilor publici în urbele mici și localitățile rurale ale Republicii Moldova;
# creșterea eficienței energetice în imobilele publice.

Beneficiarii finali pentru cele trei componente ale proiectului – locuințe sociale, case pentru bătrâni și cămine studențești vor fi persoanele eligibile în conformitate cu legislația.  

Scopul proiectului este de a oferi locuri de trai decente și accesibile pentru populația vulnerabilă și cea cu venituri mici prin creșterea stocului de locuințe sociale închiriate, reședințe pentru studenți și case de bătrâni. Un alt obiectiv primordial al proiectului este îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile care urmează a fi edificate sau renovate.

Proiectul vizează, de asemenea, atragerea și reținerea specialiștilor din domeniul educației, sănătății, protecției sociale și administrației publice în mediul rural pentru a asigura furnizarea în continuare a unor servicii care să contribuie la creșterea calității vieții pentru cetățeni.

  

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente