Până astăzi, Rusia a deportat 16 226 de copii din Ucraina. Cele mai importante evenimente din a 392-a zi de război

shutterstock_2149872879_0
Foto:S&D

Astăzi este a 392-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Miercuri după-amiază, rușii au atacat orașul Zaporijjea cu mai multe rachete care au lovit două clădiri. Poliția Națională a Ucrainei anunță că cel puțin 31 de persoane au fost rănite, fiind raportat și un deces.

„În urma bombardamentelor, rachetele au lovit în două clădiri provocând un incendiu. Până în prezent sunt cunoscute 31 de persoane rănite, 27 dintre aceste persoane sunt internate”, se arată în comunicat.

🟣 Ucraina a anunțat că în regiunea Luhansk, ocupată momentan de ruși, autoritățile ruse plănuiesc să mobilizeze toți bărbații care corespund vârstei de înrolare pentru desfășurarea unor exerciții militare.

„În localitățile din Starobilsk, Novoaidar, Nâjnoteple, Novopskov din regiunea Luhansk a fost anunțată următoarea etapă de pregătire militară la scară largă a forțelor de ocupație ruse cu desfășurarea de exerciții de mobilizare (antrenamente) în perioada primăvară-vară. Pentru a participa la aceste activități de mobilizare, ocupanții ruși intenționează să facă apel la întreaga populație locală masculină de vârstă militară, în primul rând la cei care au primit cetățenia Federației Ruse și a așa-numitei RPL”, a spus ministra adjunctă a apărării, Hanna Malear.

🟣 Andri Nebâtov, șeful poliției din regiunea Kiev, a anunțat în cadrul emisiunii telemaratonului național că șase persoane au murit în regiune în urma unui atac nocturn cu drone kamikaze Shahed de fabricație iraniană. Potrivit șefului poliției, în prezent, în urma atacului, 18 persoane au primit ajutor medical, iar opt persoane au fost internate la spital cu răni de diferite grade.

„Din păcate, sunt și morți. Au fost identificate șase cadavre. Vreau să remarc aici că majoritatea oamenilor au fost salvați datorită faptului că au respectat măsurile de securitate și au făcut tot ce trebuia în timpul semnalului de raid aerian. Erau ascunși”, a declarat Nebâtov.

Sursă: unian.net

🟣 Mâhailo Podoleak, un consilier al biroului președintelui, a spus că acum este cel mai bun moment pentru desfășurarea mișcărilor de protest în Rusia. Pe Twitter, el a explicat că președintele rus Vladimir Putin este un criminal de război și, prin urmare, nu are legitimitate.

„Potențialele mișcări de protest din Rusia ar trebui să înțeleagă că acum este cel mai bun moment pentru a acționa activ. Putin este un criminal de război și, prin urmare, nu are legitimitate. Toate acțiunile sale împotriva protestatarilor sunt crime pur suplimentare care vor avea consecințele corespunzătoare”, a scris Podoleak.

🟣 Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a vizitat primele linii de luptă din orașul Harkiv și i-a premiat pe apărătorii Bahmutului. El a ascultat rapoarte despre situația operațională și despre mersul ostilităților din acest sector al frontului, a vorbit cu militarii și le-a mulțumit pentru protejarea Ucrainei.

🟣 Până astăzi, Rusia a deportat 16 226 de copii din Ucraina. Listă de nume a fost întocmită din declarațiile părinților, ale rudelor, ale autorităților locale sau ale martorilor. Comisarul prezidențial al Ucrainei pentru drepturile copilului, Darea Herasâmciuk, a declarat pentru DW că cifra ar putea fi mult mai mare. Amintim că, în data de 17 martie, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandate internaționale de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al comisarei pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, din cauza deportării copiilor ucraineni.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente