(foto) Oseminte de mamut și de rinocer cu blană. Ce exponate deosebite poți vedea la Muzeul Ținutului Cahul

Untitled design (45)

În Moldova există zeci de muzee inedite, fiecare cu un istoric deosebit și cu exponate valoroase. Datorită acestora, trecutul devine și mai ușor de explorat, de înțeles și de îndrăgit. Însă partea negativă a lucrurilor o constituie faptul că noi nu cunoaștem nimic despre ele, nici măcar câte sunt, unde se află și ce prezintă. Astfel, echipa #diez și-a propus să le descopere, rând pe rând, pe toate, iar primul pe listă este Muzeul Ținutului Cahul.

Muzeul Ținutului Cahul a fost înființat pe 30 iulie 1958 la Ordinul Ministerului Culturii și reprezintă una dintre cele mai importante atracții turistice din sudul republicii.

Directoarea muzeului, Maria Prepeliță, a declarat pentru #diez că patrimoniul acestuia însumează peste 38 000 de exponate, care sunt clasificate în mai multe categorii:
# etnografie;
# numismatică;
# arheologie;
# științele naturii;
# tehnică;
# filatelie;
# fotografie;
# periodică;
# istorie și altele.

Printre cele câteva mii de exponate se regăsesc și elemente unicate. Unul dintre acestea este primul plan urbanistic al orașului Cahul, elaborat în anul 1841.

În ceea ce privește cele mai vechi obiecte expuse, acestea sunt reprezentate de fosilele paleontologice: oseminte de Mastodon borsoni, de mamut și de rinocer cu blană. Potrivit informațiilor, ele datează cu aproximativ trei milioane de ani în urmă.

Galerie foto

Un interes aparte suscită Complexul Etnografic, deschis în 1979, constituit dintr-o căsuță țărănească, o șură și o fierărie de la finele secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea. Această gospodărie este un muzeu în aer liber care reconstituie sub aspect etnografic tipul de locuință specific zonei și care valorifică aspecte ale vieții satelor din sudul Moldovei.

Muzeul activează de luni până duminică și este închis doar sâmbătă, iar excursiile sunt ghidate atât în limba română, cât și în limba rusă.

Accesul pentru preșcolari este gratuit, pentru elevi – 2 lei, pentru studenți și pensionari – 5 lei, iar pentru ceilalți adulți – 10 lei.

Adresa: strada Lev Tolstoi, orașul Cahul
Dacă vă porniți cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 175 de kilometri, ceea ce presupune circa două ore și 35 de minute de condus.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente