Educația STEAM este o abordare a învățării ce utilizează știința, tehnologia, ingineria, artele și matematica. Utilizarea educației STEAM are ca rezultat studenți care își asumă riscuri profunde, care se angajează în domeniul învățământului experimental, persistă în rezolvarea problemelor, îmbrățișează colaborarea și lucrează prin procesul creativ. Aceștia sunt inovatorii, educatorii și liderii secolului XXI!
Astfel de inovatori în Republica Moldova pot fi considerați oamenii ce stau la lansarea proiectului „STEAM pe Roți” – primul laborator educațional pe roți din Moldova ce promovează includerea tinerilor în educația și cariera STEAM. Acesta reprezintă în sine un autobuz echipat cu kituri STEAM ce includ seturi de robotică, arduino și laptopuri.
În data de 13 martie 2023, în cadrul săptămânii științelor exacte, echipa „STEAM pe Roți” a ajuns în incinta Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din municipiul Ungheni pentru a familiariza elevii cointeresați de domeniul tehnologiilor. Evenimentul a fost găzduit de managera Paula Popescu. În cadrul atelierului, elevii au avut posibilitatea de a învăța noțiuni de bază și funcțiile componentelor circuitul Arduino, precum breadbord, leduri, rezistoare și fire electrice (Jumper Wires). În același timp, elevii și-au implementat cunoștințele în practică cu ajutorul kiturilor pentru începători, alături de Paula. Astfel, la finele sesiunii, fiecare elev a reușit să realizeze câte un circuit electric de tip Arduino, elevii bucurându-se de magia ledurilor ce radiau lumină.
De asemenea, am avut posibilitatea să discutăm cu Paula Popescu, manageră de proiect în cadrul „STEAM pe Roți” și studentă în anul IV la specialitatea Inginerie Software, despre domeniului IT și dezvoltarea educației STEAM în Moldova.
Paula ne povestește că a ales să urmez o carieră în IT datorită cursurilor de programare GirlsGoIT, ca într-un final să coordoneze un proiect în cadrul organizației și să motiveze alți tineri să urmeze o carieră în domeniul ei de activitate.
În ceea ce privește scopul principal al proiectului „STEAM pe Roți”, Paula ne relatează că constă în creșterea gradului de conștientizare a fetelor și băieților, inclusiv a ucrainenilor din Moldova și a familiilor lor cu privire la educația și cariera STEAM. Pentru a ajuta la expunerea tinerilor la STEAM în Moldova, TEKEDU – o organizație nonprofit care împuternicește tinerii în și prin tehnologie, leadership și antreprenoriat social – a lansat STEAM pe Roți, o inițiativă de sensibilizare inovativă a GirlsGoIT.
Ce ține de lucrul cu tinerii, Paula ne mărturisește că toți tinerii pe care i-a întâlnit vreodată reprezintă un bum de energie, toți fiind implicați în o groază de activități, și cunosc o mulțime de lucruri de mici, motivând-o să crească și să se dezvolte în anumite domenii. Paula precizează că îi place mult să împarte cunoștințele pe care le posedă cu ei și să se încarce cu motivația de a cunoaște.
De asemenea, Paula accentuează că Moldova are un potențial imens în dezvoltarea educației STEAM, doar că are nevoie de cadre didactice instruite în domeniu pentru a putea promova în rândul tinerilor tehnologiile și conceptele noi care apar pe câmpul de muncă și care sunt atât de necesare pentru a fi însușite. Se estimează că ocuparea forței de muncă în ocupațiile STEM va crește cu 8,8 % până în 2028, ceea ce necesită, în general, o pregătire solidă în domeniul STEM. Programul educațional „STEAM pe Roți” are drept scop să motiveze copiii să urmeze studii sau o carieră în aceste domenii prin o serie de workshopuri organizate în toată țara. Acest lucru este posibil datorită finanțării din partea UNICEF Moldova, a Serviciului de Dezvoltare Liechtenstein (LED), a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și a Fondurilor Globale pentru Copii (GFC).
Dacă dorești ca echipa „STEAM pe Roți” să ajungă și în localitatea ta, accesează acest link.
Autoare: Xenia Luca