Vladimir Putin ar urma să fie arestat pe viață. Cele mai importante evenimente din a 390-a zi de război

GettyImages-1054326928
Foto: Foreign Policy

Astăzi este a 390-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Noaptea aceasta, rușii au lansat un atac cu rachete asupra orașului Kramatorsk. În urma sa, mai multe clădiri au fost avariate.

„Inamicul a atacat periferia comunității Kurahove avariind liniile electrice. Dimineața au fost atacate și localitățile Avdiivka și Gradî de artileria rusă. În localitatea Kosteantânivka, trei clădiri înalte și trei case particulare au fost avariate”, a anunțat șeful Administrației militare regionale Donețk, Pavlo Kârâlenko.

🟣 SUA au anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 350 de milioane de dolari. Pachetul va include mai multă muniție pentru HIMARS, obuziere și Bradley, rachete HARM, arme antitanc și bărci fluviale.

🟣 Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale de la Haga, Karim Khan, a spus că mandatul emis la Haga pentru arestarea președintelui rus Vladimir Putin este pe viață.

„Oamenii, oriunde s-ar afla, trebuie să înțeleagă că există lege și că odată cu puterea vine și responsabilitatea. Nu există un termen de prescripție pentru crimele de război”, a declarat Khan pentru BBC Radio 4.

🟣 Comitetul de Investigație (CI) al Rusiei a deschis un dosar penal împotriva procurorului și judecătorilor Curții Penale Internaționale de la Haga, care au cerut un mandat de arest pentru Vladimir Putin.

Potrivit autorităților ruse, au fost luate în considerare mai multe infracțiuni, inclusiv aducerea la răspundere penală a unei persoane cu bună știință de nevinovăție. „Urmărirea penală este evident ilegală, întrucât nu există temeiuri de tragere la răspundere penală”, se arată în declarația Comisiei de anchetă.

🟣 Președintele chinez Xi Jinping a mers astăzi la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, transmite CNN.

China a declarat călătoria sa drept o „călătorie de prietenie, cooperare și pace”, pe fondul unui impuls din partea Beijingului de a se considera un susținător-cheie pentru soluționarea conflictului. Călătoria lui Xi Jinping este văzută în unele capitale occidentale ca o susținere sonoră a liderului rus în fața condamnării internaționale ample a războiului pornit de acesta. Înaltul diplomat american Antony Blinken a declarat că vizita a arătat intenția Chinei de a oferi „acoperire diplomatică” presupuselor atrocități rusești în Ucraina.

Sursă: VGTRK

🟣 Ministerul Apărării al Norvegiei, prin Forțele Armate Norvegiene, a anunțat în mod oficial despre transferarea a opt tancuri Leopard 2A4 în Ucraina. Împreună cu tancurile au fost trimise patru vehicule blindate de transport de trupe și un radar de contrabaterie, transmite bulgarianmilitary.com.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente