(infografic) Câte procente din salariul mediu lunar achită chișinăuienii pentru un abonament la transportul public

troleibuz 35
Foto: rtec.md

Picodi.com a studiat costul biletelor și a abonamentelor la transport public din 45 de orașe, în mare parte capitale, ale lumii și a verificat câte procente din salariile medii din orașele respective reprezintă acest tarif. Astfel, a creat un top al orașelor cu cel mai mare raport dintre prețul unui abonament și salariul mediu.

Pe primul loc se află São Paulo (Brazilia), unde pentru un abonament lunar la toate tipurile de transport public, locuitorii trebuie să achite 14,3 % din salariu. Urmează Istanbul (Turcia) ‒ 7,5 % din salariu și Londra (Marea Britanie) ‒ 7,4 % din salariu.

La Chișinău, locuitorii trebuie să achite 2,6 % din salariul lunar pentru un abonament la transportul public, poziționând astfel capitala pe locul 22 din 45. La București (România) ‒ 3 %, aflându-se pe locul 13, iar la Kiev (Ucraina) ‒ 7,0 %, aflându-se pe locul 4.

Sursă: picodi.com

Orașele cu cele mai mari prețuri la biletele de călătorie sunt:
# Londra (Marea Britanie) ‒ 4,85 de euro;
# Zurich (Elveția) ‒ 4,44 de euro;
# Oslo (Norvegia) ‒ 3,65 de euro.

Cele mai scumpe abonamente lunare la transport public sunt în:
# Londra (Marea Britanie)  ‒ 253 de euro;
# Melbourne (Australia) ‒ 178 de euro;
# Dublin (Irlanda) ‒ 155 de euro.

Spre comparație, la Chișinău, un abonament lunar costă 12 euro, la Vilnius ‒ 29 de euro, iar la Riga ‒ 50 de euro.

În trei dintre cele 45 de orașe incluse în listă transportul public este gratuit. Este vorba despre Luxemburg, Tallinn (Estonia) și Valleta (Malta).

La crearea acestui top, au fost excluse capitalele în care mai multe companii sunt responsabile pentru același mod de transport și au prețuri diferite (Bangkok, Jakarta, Beijing, Tokyo) și capitalele în care nu este posibilă achiziționarea unui abonament lunar.


Amintim că, în Chișinău, prețul unui abonament lunar la transport public este de 234 de lei, un abonament pentru trei luni costa 594 de lei, iar un abonament pentru șase luni costa 972 de lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente