(doc) În România, bisericile cer bac la religie și să fie ștearsă sintagma „orientare sexuală” din legea învățământului

religie
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cultele religioase din România cer ca „Religia” să poată fi aleasă ca disciplină de examen la bacalaureat, la fel ca alte materii din trunchiul comun. 13 reprezentanți ai cultelor religioase recunoscute de statul român au trimis o adresă la Ministerul Educației în care fac această solicitare, informează Digi24.

Potrivit reprezentanților bisericilor, „Religia” nu ar trebui discriminată ca disciplină școală, în raport cu celelalte discipline care pot fi alese pentru examenul de bacalaureat.

„Nediscriminarea Religiei în raport cu alte discipline școlare din trunchiul comun, prin includerea acesteia în lista disciplinelor școlare, la alegere, în cadrul examenului național de bacalaureat pentru ca elevii care frecventează orele de religie să aibă posibilitatea de a-și valorifica și verifica competențele dobândite la această disciplină, una dintre puținele care se studiază pe tot parcursul învățământului preuniversitar și singura care a fost validată de majoritatea covârșitoare a părinților”, se arată în adresa comună. Totodată, cultele religioase cer eliminarea din proiectul Legii învățământului preuniversitar a „precizării referitoare la stabilirea unei perioade de înscriere la Religie sau de schimbare a opțiunii, care poate crea confuzie și noi presiuni asupra elevilor, în vederea retragerii de la ora de Religie”.

În același document cultele au solicitat și ca diversitatea să nu mai fie definită în proiectul legii învățământului, iar profesorii să nu mai fie obligați să o promoveze.

De asemenea, cultele mai solicită ca sintagma „orientare sexuală” să fie ștearsă din document.


În Republica Moldova, „Religie. Cultul ortodox” este o disciplină care se studiază opțional în clasele X-XII și face parte din educația socioumanistică.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente