La Kiev se planifică reducerea stării de asediu începând cu 26 martie. Cele mai importante evenimente din a 387-a zi de război

uk
Foto: unian.net

Astăzi este a 387-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Militarii ruși continuă eliberarea forțată de pașapoarte locuitorilor din regiunea Zaporijjea. Acest lucru a fost raportat de către Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe pagina sa de Facebook.

În Melitopol au fost interzise orice plăți și decontări pentru cetățenii care nu au un număr de înregistrare al legitimației contribuabilului rus.

„Aceasta, la rândul său, poate fi obținută doar cu un pașaport rusesc”, a precizat Statul Major General.

🟣 În Ucraina continuă mobilizarea, iar ucrainenii înrolați primesc somații. Unii dintre ei au dreptul de a servi la locul de reședință.

Categoriile de cetățeni care au dreptul deplin de a servi la locul lor de reședință sunt definite în articolul 23 din legea ucraineană „Cu privire la pregătirea pentru mobilizare și mobilizare”. Această informație a fost comunicată de către avocatul Rostâslav Kraveț.

🟣 Slovacia va oferi Ucrainei 13 avioane de luptă MiG-29. Despre aceasta a anunțat premierul Slovaciei, Eduard Heger.

„Guvernul slovac tocmai a aprobat trimiterea a 13 avioane MiG-29 în Ucraina. Promisiunile trebuie să fie respectate… Mă bucur că și alții fac același lucru. Ajutorul militar este oferit pentru ca Ucraina să se poată apăra pe sine și pe întreaga Europă împotriva Rusiei”, a scris Heger.

🟣 La Kiev se planifică reducerea stării de asediu începând cu 26 martie.

Potrivit administrației militare a orașului, aceasta va dura de la ora 0.0 până la ora 5.0.

🟣 Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandate internaționale de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al comisarei pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova. Aceștia sunt acuzați de deportarea copiilor ucraineni.

Rusia nu recunoaște Curtea Penală Internațională și nu a semnat documentul fondator al acesteia, Statutul de la Roma. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reamintit și ea despre acest lucru ca reacție la știrea privind mandatele de arestare.

„Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic. Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are obligații în temeiul acestuia”, a scris Zaharova pe rețelele de socializare.

În urmă cu câteva zile, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat, de asemenea, că Rusia nu recunoaște Curtea Penală Internațională de la Haga și nu se supune jurisdicției acesteia.

Șeful biroului președintelui ucrainean, Andri Ermak, comentând vestea deciziei Curții Penale Internaționale de Justiție, a declarat pe canalul său de Telegram că: „Acesta este doar începutul”.

Procurorul general al Ucrainei, Andri Kostin, a declarat că decizia curții a fost un semnal pentru întreaga lume că autoritățile ruse sunt criminale.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente