(foto) „Vedeam – procuram.” Grigore Vasilescu ne-a povestit despre pasiunea sa de a colecționa papucei

Foto: colaj #diez

Fiecare dintre noi are o pasiune care ne face să trăim intens. Întotdeauna există un lucru ori o activitate care dă sens vieții noastre sau care, pur și simplu, ne face fericiți. De exemplu, doctorul habilitat în filosofie și profesorul universitar Grigore Vasilescu adoră să colecționeze suvenire în formă de papucei și nu ratează niciodată ocazia de a procura un nou exponat. Vă propunem să descoperiți povestea acestuia și să admirați câteva dintre ele.

Colecția lui Grigore Vasilescu cuprinde peste 300 de exemplare de papucei, care au fost adunate în decursul a peste 20 de ani din toate colțurile lumii: „Au fost aduse din aproape 30 de state, inclusiv China, India, Egipt, țările UE, Statele Unite și Emiratele Arabe”.

Câteva dintre ele au fost procurate și din Republica Moldova: de la o fabrică din Ungheni, de la Fabrica de Piele din Bălți, de la meșteri populari. „Am cumpărat odată de la Durlești, de la piața pictorilor. Deci, de obicei, nu caut special, dar când merg undeva și văd ceva deosebit, procur. Bănuiesc că o bună parte dintre cele existente le-am adunat deja.”

În ceea ce privește apariția dorinței de a colecționa papucei, intervievatul ne-a povestit că a fost ceva neprevăzut. „Văzusem un papucel la o expoziție și l-am achiziționat. După asta a apărut un interes spontan. Oriunde plecam și vedeam – procuram.”

Acum, totuși, Grigore Vasilescu consideră că pasiunea sa nu este chiar întâmplătoare, în contextul preocupărilor sale de estetică, pe care le-a avut anterior, dar și al activității sale din prezent – profesor universitar la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a USM.

„Până la urmă, între state, popoare există și relații culturale, schimburi de valori, iar suvenirele contribuie la cunoașterea tradițiilor, a obiceiurilor și a oamenilor. Astfel, colecția este interesantă și, din punctul acesta de vedere, etnografic.”

De asemenea, colecționarul a menționat despre faptul că multe dintre exponate le-a primit în dar de la colegi, prieteni și rude, care știau despre ocupația și interesul său: „Multe mi-au fost dăruite și, respectiv, sunt foarte prețioase pentru mine”.

În general, acesta a afirmat că toate ciuboțelele îi sunt aproape sufletului: „Le simt, le cunosc, le știu istoriile și țin la ele”.

Mai multe informații interesante despre papuceii colecționați

Potrivit protagonistului acestui material, papuceii sunt creați din diferite materiale, precum: lemn, sticlă, ceramică, plastic, plastic dur, aluminiu, bronz și argint. Majoritatea sunt suvenire, dar unii dintre ei sunt funcționali, servind ca deschizători, suporturi pentru chei, scrumiere și chiar brichete. „Am alimentat recent o brichetă cu gaz și cineva mi-a propus pentru ea 200 de dolari.”

Interesant este și faptul că Grigore Vasilescu le-a sistematizat în trei categorii, în funcție de forma acestora:
# pantofiori;
# papucei;
# ciuboțele.

Mai mult, colecționarul ne-a relatat că o perioadă a păstrat mereu toate aceste frumuseți acasă, la vedere, iar în ultimul timp nu mai avea loc pentru ele și le-a adunat în cutii. Niciodată nu le-a expus în public, până în acest an.

„Stăteau undeva ascunse și am hotărât să le scot la lumină pentru prima dată. Mi-a venit ideea să le prezint în cadrul Săptămânii Studentului la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, deoarece este un eveniment de alt ordin, diferit de ceea ce organizam anterior”, a subliniat intervievatul.

Alte colecții

Soția lui Grigore Vasilescu, de asemenea, este pasionată de colecționarea anumitor obiecte inedite. Astfel, aceasta colecționează farfurioare, de diferite forme și dimensiuni.

În plus, soții păstrează și o colecție mare de clopoței, pe care o scot în perioada sărbătorilor de iarnă.

„Într-o perioadă, casa noastră arăta ca un muzeu, căci nouă ne plac lucrurile astea [suvenirele]. Acum însă le-am mai strâns, pentru că am decis să trecem la un stil minimalist”, a adăugat colecționarul.

Galerie foto

Notă: fotografiile au fost realizate de Vlad Plăcintă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente