Ciudatul val grecesc – amalgam de personaje confuze, situații abstracte, dansuri stranii, haos și suprarealism

Ciudatul val grecesc
Foto:Elena Vatamanu Mărgineanu

În filmele „ciudatului val grecesc”, regizorul e cel care inventează o lume nouă, absurdă, stranie, imaginară, iar spectatorul e cel care se întreabă continuu ce se întâmplă în acest film bizar.

Criza financiară mondială din 2008 a împovărat Grecia cu datorii de miliarde de euro. Țara a cheltuit excesiv mulți ani la rând, o cauză a datoriilor majore fiind și Jocurile Olimpice de la Atena care au avut loc în 2004 și care au costat aproximativ 9 miliarde de dolari. În următorii ani, criza s-a agravat, iar statul a avut parte de un deficit financiar. Evident, acesta a afectat drastic bugetul sectorului cultural din Grecia. Realizatorii de film au trebuit să găsească modalități alternative pentru a-și finanța proiectele. Situația financiară dificilă împletită cu dorința tinerilor cineaști de a face film a dat naștere unui nou val cinematografic, numit „ciudatul val grecesc”. Această mișcare cinematografică include în mare parte filme independente. În timpul crizei, tinerii cineaști au reușit să obțină buget din străinătate pentru ideile lor curajoase. Totodată, aceștia se ajutau reciproc pentru a crea filme în ciuda lipsei de bani și pentru a dezvolta mișcarea cinematografică împreună.

Cum recunoști un film din „ciudatul val grecesc”?

#1. Filmele reflectă asupra modului în care cei ce dețin puterea gestionează grupurile de oameni (de la o familie până la populația unei țări).

#2. Acțiunile personajelor sunt haotice și confuze.

#3. Protagoniștii devin ostili societății, sunt izolați sau izgoniți din comunitate, iar emoțiile acestora sunt, de obicei, stranii și neînțelese.

#4. Limbajul cinematografic – care include narațiunea, imaginea, sunetul, mizanscena, montajul – este unul abstract, detașat și suprarealist.

#5. Filmul conține multe răsturnări neașteptate de situație.

#6. Cel mai probabil, filmul conține o scenă stranie de dans, care s-ar putea să te facă să te simți incomod.

Yorgos Lanthimos e probabil cel important nume care a dat naștere și care a dezvoltat „ciudatul val grecesc”. Inițial, acesta a studiat economie, a realizat spoturi de publicitate, apoi a trecut la filme, spre norocul spectatorilor. Unii, mai cu seamă artiștii și intelectualii, admiră și laudă peliculele cinematografice ale lui Yorgos. Totuși, o altă parte a societății condamnă filmele sale învinovățindu-l de crearea unei imagini negative a Greciei. Printre producțiile realizate de Lanthimos se numără „Dogtooth” (2009), The Alps (2011), The Lobster (2016) sau The Favourite (2018), ultimul fiind o producție britanică cu buget mare, ceea ce nu este caracteristic mișcării cinematografice „ciudatul val grecesc”.

Filmul „Dogtooth” (2009), în regia lui Yorgos Lanthimos, prezintă un caz tulburător în care niște părinți „toxici” își manipulează copiii și îi țin izolați de lumea exterioară, scuza fiind că îi protejează. Pelicula a obținut o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun film străin. Aici poți urmări trailerul, care îți poate trezi fie interesul, fie dezaprobarea, depinde cum te uiți la el.

Pelicula The Lobster (2016), regizat tot de Yorgos Lanthimos, creează o lume distopică, unde persoanele singure trebuie să-și găsească un partener în 45 de zile. Dacă nu reușesc, acestea riscă să fie transformate într-un animal la alegere. Două dintre temele de bază ale filmului sunt pericolele opresiunii sociale și puterea iubirii. E o comedie neagră, absurdă, cu de toate. Vezi aici dacă te convinge trailerul.

Un alt film din același curent, ce merită menționat este Pity (2018), în regia lui Babis Makridis, ce spune povestea unui avocat căruia îi place să fie trist și care caută milă din partea celorlalți. Pentru a continua să fie compătimit, acesta ajunge la extreme. E un film complicat de urmărit, dar vizionează-l dacă acest trailer îți trezește interes.

„Attenberg” (2010), regizat de Athina Rachel Tsangari, spune povestea Marinei, o femeie de 23 de ani, ale cărei abilități emoționale nu s-au adaptat la societatea umană. Filmul conține cel mai ciudat sărut care e existat vreodată pe ecranele cinematografelor. Te avertizez că nu e drăguț, dar dacă ești curios, vezi aici despre ce e vorba.

The Favourite (2018), filmul regizorului Yorgos Lanthimos, pune în lumină relația dintre verișoarele Sarah Churchill, ducesă de Marlborough, și Abigail Masham, care concurează pentru a deveni favoritele reginei Anne. Acțiunea filmului are loc la începutul secolului al XVIII-lea în Marea Britanie. Chiar dacă pelicula nu aparține în totalitate mișcării cinematografice respective, aceasta conține câteva elemente specifice, cum ar fi, de exemplu, cea mai ciudată scenă de dans. Actorul Joe Alwin a menționat că a avut parte de două săptămâni de repetiție a dansului, în fața echipei de filmare, în tăcere, repetiții pe care le descrie ca fiind „umilitoare”. „Ador contrastul dintre spațiul regal, personajele îmbrăcate pretențios și dansul irelevant, în ritmuri moderne, cred că e genial”, a comentat acesta. Urmărește scena mai jos.

Dacă ești curios sau curioasă să afli și alte titluri de filme din „ciudatul val grecesc”, îți mai las aici câteva:
# Boy Eating the Bird’s Food (Ektoras Lyzigos – 2012);
# Miss Violence (Alexandros Avranas – 2013);
# The Eternal Return of Antonis Paraskevas (Elina Psykou – 2013).

Vizionare plăcută, dacă „ciudatul val grecesc” poate fi numit plăcut!
Și ține minte: consumul excesiv de filme nu dăunează sănătății!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente