„Cât voi fi președintă, Moldova va sta dreaptă!” Maia Sandu, despre aderarea la UE până în 2030 și destabilizările Kremlinului

Maia Sandu
Foto: captură ecran

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un discurs în plenul Parlamentului, despre aderarea țării la Uniunea Europeană și despre încercările Kremlinului de a destabiliza ordinea din interiorul țării.

În 2030, Republica Moldova trebuie sa fie țară membră UE

„Acum este șansa noastră de a deveni membru cu drepturi depline a familiei UE. Moldovenii au ales calea europeana. Noi nu mai vrem că moldovenii să fugă în UE, noi vrem că UE să fie la noi acasă. Este unica șansă că moldovenii să aibă o viață bună în casa lor. Este unicul drum pentru a duce la supraviețuire Moldova. Fac apel către toate forțele politice să susțină aderarea Moldovei la UE necondiționat.”

Planul Kremlinului

Maia Sandu a menționat că în Parlament sunt deputați care sunt angajați de forțe ostile de la Kremlin, care au menirea să destabilizeze și să aducă haos la noi în țară.

„Sunt agenți ai Kremlinului, care după ce au furat miliarde stau la cald și își încălzesc pielea. Din Rusia vine doar război, sărăcie și suferință. Am dat jos de la putere găștile de bandiți. Unii vor să vândă acum țară Kremlinului ca să vina la putere. Au un singur scop – să facă Moldova slabă și să facă ce vor din ea. î Gruparea „ȘOR” are o misiune clara din Kremlin, să dea guvernarea jos și să vândă țara. Moldovenii nu au fost aliați cu ucigașii, cei care vor asta trebuie prinși și sancționați. Doar moldovenii vor decide cum să-și construiască viitorul și cine le sunt prietenii Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu.

2023 – anul decisiv

Maia Sandu a menționat că ce facem în 2023 va determina ce va fi cu țara noastră peste 10 sau 30 de ani.

„Este momentul că toți cetății și politicienii, ca popor, să facem acest pas. Să construim Moldova europeană. Acesta este unicul nostru drum spre o viață mai bună. Orice altă cale este o minciună. Doar în UE putem trăi în bunăstare, liniște și pace. Eu sunt convinsa că Moldova europeană nu este o iluzie. Împreună vom face acest lucru. Moldova nu va fi niciodată singură atât timp cât cetățenii noștri aleg drumul european.”

Moldova nu este în pericol

Președinta a spus că Moldova nu este în pericol ca războiul să vină în țară noastră. Ea a precizat că armata rusă nu poate ajunge la noi atâta timp cant ucrainenii sunt pe picioare și își apără țară.

Cât voi fi președintă, Moldova va sta dreaptă! Astăzi, Moldova nu este singură, câștigat respectul tăriilor lumii. Pacea și democrația din țara noastră vor fi garantate. Avem sprijinul României în primul rând și a altor țări europene și membre ale UE. Moldovenii au ales să trăiască în democrație. Am fost auziți și am fost ajutați. Suntem în condiții ce nu au mai existat după cel de Al Doilea Război Mondial, dar Moldova stă drept și ferm. Să fim atenți la informațiile pe care le auzim, să credem instituțiile statului și nu criminalii. Instituțiile statului să lupte cu propaganda rusă. Lucram acum la o strategie în acest sens că să asigurăm securitatea țării.

În 2030 vreau că UE să reprezinte nivelul de viață și al moldovenilor. Putem mai mult de atât. Putem să construim. Vom începe să creștem. Dezvoltarea economică trebuie să crească nivelul de trai pentru toți cetățenii”, a conchis Maia Sandu.


Țara noastră a parcurs cinci etape din cele 10 pentru a adera la UE. Vedeți mai jos care sunt acestea.

#1. Moldova a transmis cererea de aderare la Consiliul UE (3 martie 2022).

#2. Țara noastră a primit Chestionarul cu privire la cererea de aderare (11 aprilie 2022).

#3. Răspunsurile la Chestionar au fost transmise Comisiei Europene în decurs de o lună (12 mai 2022).

#4. Comisia Europeană a emis un aviz favorabil privind oferirea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană (UE) pentru Republica Moldova (17 iunie 2022).

#5. Toate cele 27 de state membre au decis unanim de a oferi statutul de țară candidat (23 iunie).

Au mai rămas încă cinci:
— negocierile de aderare sunt deschise după acordul tuturor celor 27 de membri;
— în timpul negocierilor, țara va implementa legislația și standardele UE în toate cele 35 de capitole de negociere;
— după ce negocierile cu toate cele 27 de guverne ale UE sunt încheiate, comisia emite o Opinie privind gradul de pregătire să devenim membri;
— în baza opiniei, statele membre decid unanim să încheie negocierile. Parlamentul European oferă acordul său;
— toate statele membre și țara candidat semnează și ratifică Tratatul de Aderare.

Țara noastră a semnat cererea de aderare la UE la 3 martie 2022.

Taguri: #Parlament2023
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente