Platforma Femeilor Deputate a lansat campania națională „Femeile candidează!”. Care este scopul acesteia

campanie
Foto:Parlamentul Republicii Moldova

Platforma Femeilor Deputate a lansat astăzi, 16 martie, campania națională „Femeile candidează!”. Scopul acesteia este de a încuraja femeile din țară să se implice activ în procesele decizionale, inclusiv la nivel local.

Potrivit informațiilor, în cadrul campaniei se vor desfășura întruniri cu femeile din diferite localități din țară, pentru a le încuraja să candideze la funcții de conducere, indiferent de nivelul acestora. De asemenea, se vor organiza consultări cu autoritățile naționale pentru eliminarea eventualelor bariere în calea femeilor care vor să candideze la alegeri.

La evenimentul de lansare, Platforma Femeilor Deputate a invitat primare și consiliere din întreaga țară la o discuție despre necesitatea încurajării femeilor să se implice în procesul decizional la nivel local și să candideze pentru funcții de conducere. De asemenea, la eveniment au participat: președintele Parlamentului, Igor Grosu, deputate din majoritatea și din opoziția parlamentară, reprezentante ale autorităților publice locale, ale agențiilor partenere de dezvoltare și ale Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Astfel, deputata Ivanna Koksal și-a exprimat speranța că, prin intermediul Platformei Femeilor Deputate și a campaniei naționale „Femeile candidează!”, femeile se vor implica activ în procesul de luare a deciziilor.

Menționăm că Platforma Femeilor Deputate este susținută de proiectul „Consolidarea rolului Parlamentului în sporirea egalității de gen și în abordarea nevoilor grupurilor vulnerabile din Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de PNUD, UNFPA, UNICEF, UN Women.

Sursă: Parlamentul Republicii Moldova

În acest context, Comisia Electorală Centrală (CEC) amintește că recent a fost adoptată o modificare aplicabilă pentru alegerile locale din această toamnă, și anume, micșorarea vârstei de participare în calitate de candidați pentru funcția de primar, de la 25 la 23 de ani. Potrivit informațiilor, în acest segment de vârstă se regăsesc circa 42 000 de femei.

De asemenea, CEC subliniază că pentru prima dată în alegerile locale, pentru cota minimă de reprezentare de 40 % pentru ambele sexe, poziționarea candidaților pe liste se va face conform formulei: minimum patru candidați la fiecare zece locuri.

Totodată, a fost simplificată semnificativ procedura de colectare a semnăturilor pe listele de subscripție: un alegător poate susține mai mulți candidați, semnăturile pot fi colectate la nivel de unitate administrativ-teritorială și nu strict pe localități din această unitate, iar cazurile de invalidare a listei de subscripție sunt reduse.

Important este și faptul că, pentru a fi înregistrat în cursa pentru funcția de deputat, candidatul independent prezintă Comisiei liste de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 2 000 și cel mult 2 500 de susținători cu drept de vot. Prin derogare de la această prevedere, o candidată femeie prezintă semnăturile a cel puțin 1 000 și cel mult 2 500 de susținători cu drept de vot.

Prin urmare, CEC menționează că planifică mai multe campanii de informare atât despre noile prevederi ale Codului electoral, cât și despre combaterea sexismului, hărțuirii și violenței împotriva femeilor în alegeri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente