Parlamentul a votat în a doua lectură, care este și finală, proiectul de lege ce prevede modificarea sintagmei „limba moldovenească” din constituție în „limba română”, care prevede implementarea considerentelor hotărârii Curții Constituționale din decembrie 2013.
La începutul ședinței plenare, Vladimir Voronin a propus excluderea proiectului din ordinea de zi, dar inițiativa lui nu a fost susținută.
Pentru schimbarea „limbii moldovenești” în „limba română” au votat 57 de deputați PAS și deputatul neafiliat Gaik Vartanean. Doi deputați BCS au votat contra, iar unul s-a abținut de la vot.
Prezenta lege intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Proiectul de lege prevede:
# în textul tuturor legilor Republicii Moldova, cuvintele „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă”, la orice formă gramaticală, în cazul în care se are în vedere limba de stat a Republicii Moldova, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare;
# Agenția Resurse Informaționale Juridice va asigura în Sistemul informațional „Registrul de stat al actelor juridice” operarea modificărilor referitoare la limba de stat – limba română, în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituția Republicii Moldova;
# în Codul muncii și în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova, textul „Limba noastră” urmează a fi substituit cu textul „Limba română”.
„Prezenta inițiativă legislativă are drept scop ajustarea cadrului normativ existent la interpretările și considerentele Curții Constituționale referitoare la limba de stat a Republicii Moldova. Prezenta inițiativă legislativă nu constituie o inițiativă ordinară de modificare a constituției, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării și/sau implementării actelor Curții Constituționale”, se arată în proiectul de lege.
Inițiatorii acestui proiect de lege sunt deputații din fracțiunea PAS: V. Roșca, Igor Grosu, A. Munteanu-Pojoga, P. Frunze, M. Druță, M. Popșoi, E. Sinchevici, V. Gavrouc, A. Calinici, M. Adam, E. Cojocari, I. Șpac, A. Oglindă, Gheorghe Agheorghiesei, M. Pancu, Boris Marcoci, D. Istratii, L. Novac, V. Pâslariuc, V. Manic, V. Grădinaru, A. Dandara, Lilian Carp, A. Trubca, V. Barda, D. Gherman, Dan Perciun, Iu. Dascălu, V. Spînu, Radu Marian, R. Roșca, M. Cușnir, A. Belîi, V. Jacot, I. Groza, Olesea Stamate, A. Cătănoi, L. Nicolaescu-Onofrei.
Menționăm că, în Declarația de Independență, care prevalează asupra constituției, este menționat faptul că limba oficială a Republicii Moldova este limba română.