Instituțiile de învățământ profesional tehnic din Republica Moldova participă, în premieră, la Programul ERASMUS+

erasmus1
Foto:erasmus-plus.ec.europa.eu

Noul cadru al programului Erasmus+ 2021-2027 le permite școlilor profesionale din țara noastră să participe la proiecte de consolidare a capacităților în domeniul educației și formări profesionale. Despre aceasta a anunțat Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC).

Potrivit informațiilor, aceste proiecte presupun acțiuni de cooperare internațională, bazate pe parteneriate multilaterale între organizațiile active în domeniul educației și formării profesionale din țările asociate la programul Erasmus+ (statele UE, Islanda, Macedonia de Nord, Turcia, Norvegia, Serbia și Liechtenstein) și din țările terțe, care nu sunt asociate la program, cum este Republica Moldova. Inițiativele au scopul să susțină relevanța, accesibilitatea și capacitatea de adaptare ale instituțiilor de educație și formare profesională.

Astfel, astăzi, directorii școlilor profesionale au participat la o sesiune de informare privind oportunitățile Programului Erasmus+ al Uniunii Europene. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației și Cercetării în colaborare cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Oficiul ERASMUS+Moldova și Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale din România.

Prezentă la eveniment, secretara de stat a MEC, Galina Rusu, a menționat că în anul 2022 de prevederile Erasmus+ au beneficiat două proiecte cu implicarea instituțiilor din țara noastră.

Unul dintre acestea prevede instituirea unui sistem de formare profesională pe tot parcursul vieții, inclusiv la distanță, pentru optimizarea managementului calității îngrijirii și a riscurilor pentru sănătate în Republica Moldova și Azerbaidjan. Parte a consorțiilor este, pentru prima dată, o instituție de învățământ profesional tehnic din Republica Moldova – Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”.

Cel de-al doilea proiect prevede crearea unui Centru pentru Educaţie Antreprenorială şi Asistenţă în Afaceri.

Menționăm că în prezent, în Republica Moldova activează 90 de instituții de învățământ profesional tehnic, cu un număr total de peste 45 000 de elevi.

Sursă: Ministerul Culturii și Cercetării al Republicii Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente