Clubul Tinerilor Makeri a organizat vineri, 10 martie, cea de-a șaptea ediție Meetup: „Istorii de succes de la Antreprenori locali”, un eveniment în care tinerii antreprenori locali le povestesc adolescenților pasionați de tehnologii moderne, istoriile de succes ale afacerilor dezvoltate în Moldova. Prin urmare, la această întâlnire a fost prezentă Marcela Gramațchii, cofondatoarea brandului Gugagaga Toys și Cristina Tocari, fondatoarea Recycline Moldova.
Această întâlnire a fost o oportunitate pentru tinerii makeri care sunt în procesul de căutare de idei, de creare a unor afaceri sau start-upuri să cunoască experiențele altor start-uperi locali care au reușit să-și dezvolte afacerea în virtutea greșelilor sau a riscurilor de a pierde banii investiți. Istoria îi favorizează pe cei care îşi asumă riscuri, doar cei mai curajoși sunt răsplătiți cu recunoașterea afacerii atât în Moldova, cât și peste hotare.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/03/meet-up-17-620x414.jpg)
Recycline Moldova, un start-up care transformă plasticul în bijuterii
Începem cu istoria Cristinei Tocari. Antreprenoarea a împărtășit tinerilor prezenți în sală experiența sa de creatoare a unei afaceri care implică reciclarea plasticului, sortarea lui, apoi confecționarea bijuteriilor din plasticul reciclat.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/03/meet-up-13-620x414.jpg)
Start-upul Recycline Moldova a fost lansat cu un an și jumătate în urmă, afacerea fiind inspirată din anii de studenție a Cristinei, când studia în Franța.
„Am studiat în Franța patru ani, o perioadă în care am învățat să fiu matură și să percep altfel această stare. Am început să observ cum lucrurile de acolo mă influențau spre bine. Am înțeles că noțiunea de reciclare și de aruncare selectivă a deșeurilor în Franța diferă de ceea din Moldova și cu timpul mi-am creat o obișnuință de reciclare a plasticului”, a relatat Cristina.
Cu timpul, tânăra a început să cerceteze oportunitățile de reciclare a plasticului în așa fel ca procesul să fie prietenos cu mediul, dar și cu oamenii din jur.
„Am descoperit comunitatea Precious plastics, o comunitate de informații, de tehnologii și de oameni, în care un grup de tineri olandezi a creat formatul de reciclare a plasticului sub formă de atelier făcând reciclarea mai accesibilă pentru oameni, dar și pentru persoana care deschide acest atelier. Am înțeles că e o idee bună de a-mi manifesta creativitatea și, totodată, să contribui la protecția mediului înconjurător. Această afacere îmi este familiară, plus că în Moldova nimeni nu se ocupă cu asta”, a povestit tânăra antreprenoare.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/03/meet-up-15-620x414.jpg)
Drept rezultat, Cristina a creat compania Recycline Moldova, un atelier de circa 40 de metri pătrați în care confecționează bijuterii din plastic reciclat. Tânăra spune că acceptă doar plasticul de tipurile 2 și 5.
„Eu colectez plasticul de la familii, afaceri locale, mai nou am implicat și câteva școli din capitală care conștient aleg să depună anumit efort de a separa plasticul de tipul 2 și 5, de a-l spăla și de a-l menține curat și cel mai important lucru e să vină în centru pentru a-l aduce la atelier”, a menționat antreprenoarea.
Cristina este încrezătoare că start-upul creat de ea va aduce țării noastre doar beneficii și speră ca oamenii să înceapă să recicleze corect deșeurile produse de ei.
„Mă gândesc că mai devreme sau mai târziu, reciclarea va deveni o normalitate și pentru Moldova, de aceea mi-am asumat acest rol de a învăța oamenii să aibă grijă de mediu. Acest proces va decurge mai lent, iată de ce eu mereu pun accentul pe informare și educație a tinerei generații”, a explicat Cristina.
Gugagaga Toys, o afacere de familie, care produce „jucării sănătoase” pentru copii
A doua istorie de succes a fost prezentată de Marcela Gamațchii. Brandul Gugagaga Toys este o afacere de familie în care Marcela și Andrei crează jucării din lemn pentru copii. Marcela a povestit de unde a pornit ideea lansării proiectului, beneficiile jucăriilor din lemn și cel mai important cum să faci față tuturor provocărilor din mediul afacerilor.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/03/meet-up-59-620x414.jpg)
Jucăriile produse de familia Gamațchii sunt confecționate din lemn de calitate, oferind clienților siguranță și utilitate de care să se bucure copiii lor.
„Jucăriile noastre sunt jucării altfel. Eu de fiecare dată evit să le spun oamenilor că producem «jucării ecologice» întrucât ele sunt ecologice (materia primă, vopseaua), dar cu timpul acest termen și-a pierdut din valoare, fiind utilizat când trebuie și când nu trebuie. De aceea, eu numesc jucăriile noastre «jucării sănătoase». Designul acestora este inspirat din cultura moldovenească – aici găsiți Cușma lui Guguță, ulciorul și titirezul”, a povestit Marcela.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/03/meet-up-65-620x414.jpg)
Tânăra antreprenoare și-a amintit de începuturile afacerii și de primele provocări care puteau să-i oprească în orice moment afacerea abia creată.
„Am lansat afacerea în anul 2019 creând busy board-uri din lemn pentru copii mici. Peste câteva luni ne-am gândit cu soțul că vrem să creăm mai mult decât jucării și am câștigat un grant pentru achiziția unui echipament performant. Însă, trebuia și noi să investim în această achiziție. Am vândut automobilul pentru ca să cumpărăm utilajul din China. Transportarea a durat un an, noi ne făceam griji de banii pe care i-am plătit și ne temeam că echipamentul ar putea să nu ajungă la destinație. Concomitent, eram și la un pas de divorț cu soțul din cauza stresului”, și-a amintit Marcela.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/03/meet-up-3-620x414.jpg)
O altă provocare a start-upului a fost scăderea bruscă a vânzărilor din cauza războiului, deoarece fagul care era folosit pentru crearea jucăriilor era importat din Ucraina. Totodată, un utilaj-cheie s-a defectat și proprietarii afacerii nu făceau față cheltuielilor.
„Aceste provocări ne-au făcut mai rezistenți la dificultăți. Într-un moment dat, cineva mi-a propus să lansăm o campanie de crowdfunding, însă nu știam cum se face asta și am postat doar datele bancare și contul PayPal și «lasă oamenii să doneze cât doresc». Cu ajutorul lor, am adunat 1 263 de euro. De banii aceștia am reușit să cumpărăm alt utilaj și așa am reînviat afacerea”, a mărturisit antreprenoarea.
Încrederea în forțele proprii, asumarea riscului, investirea ultimilor bani au creat din Gugagaga Toys un brand recunoscut nu doar în Moldova, dar și peste hotare.
„Acum, jucăriile Gugagaga Toys sunt vândute în Moldova, România, Marea Britanie, Germania, Țările de Jos, SUA. Tare mă bucură că oamenii înțeleg ce noi le propunem, chiar dacă vin din alte culturi”, a conchis Marcela.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/03/meet-up-4-620x414.jpg)
Lucia Sanduleac este o tânără pasionată de tehnologie și cu aspirații de antreprenoare. A venit la acest eveniment pentru a afla experiența altor antreprenori, să cunoască cu ce dificultăți s-ar putea confrunta la început de cale.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/03/meet-up-27-620x414.jpg)
„Mă bucur că am putut asista la această discuție cu antreprenoarele locale, am aflat istoria din spatele acestor afaceri de succes. Am văzut cum ideile creative pot prinde viață și să aducă beneficii oamenilor. Am putut să cunosc greșelile comise de invitate și să nu le repet și eu. M-au inspirat prin exemplele lor de tărie de caracter și pasiune pentru visul de a lansa un start-up.”
Meetup-ul este un eveniment lunar organizat de Clubul Tinerilor Makeri, care are scopul de a oferi tinerilor acces la informații din prima sursă despre cum să-ți realizezi ideea într-o afacere.
„Scopul Meetup-ului este de a organiza întâlniri dintre start-uperi și antreprenori locali cu tinerii de la Clubul Tinerilor Makeri pentru a înțelege mai bine cum merg lucrurile în domeniul antreprenoriatului, în lumea producerii, cum să-ți promovezi produsele astfel încât să devii cunoscut și prosper. Este un eveniment util pentru acești tineri, au oportunitatea de a afla cum să-și inițieze o afacere, un start-up”, a declarat Iulian Lungu, coordonator de proiecte la Clubul Tinerilor Makeri.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/03/meet-up-58-620x414.jpg)
Vă invităm să priviți reportajul de la evenimentul desfășurat pe 10 martie.