Mănâncă sănătos! E o urare de poftă bună, dar și o încurajare pentru o alimentație corectă. Dar ce înseamnă să mănânci sănătos pentru un adolescent și la ce ne ajută asta? O adolescentă de 16 ani relatează despre importanța nutriției sănătoase, într-un filmuleț video realizat în cadrul campaniei „Mănâncă sănătos!”, implementată de UNICEF și Youth Klinic Moldova.
În copilărie și adolescență, alimentația este baza pe care crește și se dezvoltă corpul nostru. Anume în această perioadă, prin alegerile alimentare pe care le facem în fiecare zi, ne construim viitoarele obișnuințe alimentare și decidem cum ne vom simți și cum vom arăta peste câțiva ani.
Nutriția are un impact profund asupra sănătății adolescenților (cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani). O alimentație sănătoasă în timpul adolescenței are potențialul de a limita orice deficit nutrițional și reținere în dezvoltare, generate în timpul primului deceniu de viață. De asemenea, pot fi reduse comportamentele alimentare dăunătoare, care contribuie la epidemia de boli netransmisibile la vârsta adultă.
În adolescență, obișnuințele alimentare sunt influențate de părerea celor din jur și de trenduri. Astfel, sănătatea poate fi afectată de alegeri greșite în ceea ce ține de nutriție: mese bogate în fast-food, dulciuri și copturi, la pachet cu multe băuturi carbogazoase. Aceste obișnuințe alimentare pot fi începutul unor probleme de sănătate. În schimb, aceste alimente nu oferă nimic, decât calorii „goale”. Adică, energie fără nutrimentele atât de necesare pentru corpul unui adolescent în creștere – proteine, grăsimi sănătoase, glucide complexe, vitamine, minerale și fibre alimentare.
Potrivit studiului de evaluare a comportamentelor de sănătate ale copiilor de vârstă școlară (HBSC), în Republica Moldova, proporția adolescenților supraponderali sau obezi este în creștere – de la 13,2% în 2014 spre 17,2% în 2022. Astăzi, 3 din 10 adolescenți mănâncă dulciuri zilnic, iar 1 din 8 – bea zilnic băuturi carbogazoase. Din această cauză, mulți adolescenți aleg să urmeze diete restrictive și înfometare, în dorința de a da jos kilogramele acumulate. Este un drum periculos care poate aduce tinerii în stări la limită, precum anorexia, bulimia nervoasă sau mâncatul compulsiv.
Videoul integral poate fi vizionat AICI.
Lipsa de timp, epuizarea și stresul sunt factorii care pot cauza omiterea meselor importante ale zilei, precum dejunul. Adolescenții din Moldova tind tot mai rar să servească dejunul, în special fetele. Mai puțin de jumătate (47%) dintre adolescenții de 11-17 ani iau dejunul în toată ziua de muncă și 7 din 10 îl servesc în ambele zile de weekend. Fiecare al 8-lea adolescent nu servește dejunul niciodată. Din această cauză, poate apărea lipsa de concentrare la școală, ar putea să apară răceli frecvente, lipsă de energie, împreună cu modificări ale dispoziției, precum iritabilitatea sau anxietatea.
Aceste realități nu sunt optimiste, însă este mai simplă prevenirea problemelor de sănătate, decât tratarea urmărilor lor. Această stare de lucruri poate fi evitată. Construirea obișnuințelor alimentare sănătoase e mult mai simplă decât pare. Sănătatea, energia, aspectul fizic și dispoziția depind de modul de alimentație.
Ai grijă de tine – mănâncă sănătos!
Campania „Mănâncă sănătos” este parte a unui proiect UNICEF, implementată de A. O. „Sănătate pentru tineri” și Centrul de Resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor „Neovita”, în parteneriat cu Ministerul Sănătății din Republica Moldova și Primăria Municipiului Chișinău