Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, i-a spus ministrului educației ca să fie atent cu noile manuale pentru învățământul general și liceal, care vor ajunge în școli la începutul anului de studii 2023/2024. Dorin Recean a dat un exemplu dintr-un manual de limba rusă, unde tata era menționat ca și „businessman”, iar mama – „gătește, face curat și are grijă de copii”. Prim-ministrul a subliniat că aceste stereotipuri de gen trebuie să fie scoase din manuale și să nu se mai regăsească în cele noi.
„Tare mult sper că vom fi foarte atenți cu manualele. Noi formăm conștiința copiilor noștri, generației următoare, inclusiv prin curriculă și manuale”, spune Recean.
Prim-ministrul a dat un exemplu de manual de clasa a VII-a sau a VIII-a de limba rusă, unde era un text ce trebuia de analizat din punct de vedere a structurii gramaticale.
„Textul era așa: «Tata este businessman, el permanent nu-i acasă. Mama are grijă de noi, gătește, face curat și mai nu știu ce». Chestiile astea noi trebuie să le scoatem din manuale. Asta creează conștiința copiilor noștri”, a subliniat Dorin Recean.
El a remarcat că trebuie să respectăm tradițiile, dar trebuie să știm și despre rachetele cosmice.
„Același lucru se referă la orientarea copiilor în trecut sau orientarea copiilor în viitor. Trebuie să respectăm tradițiile, trebuie să știm despre istoria noastră despre Carul cu Boi și așa mai departe, dar trebuie să știm și despre rachetele cosmice, despre încercările oamenilor de știință de a ajunge pe Lună, de a explora spațiul cosmic din punct de vedere al colectărilor și procesărilor mineralilor. Toate aceste lucruri să le avem cu grijă implementate în manualele noi, la toate subiectele”, i-a spus Recean ministrului educației, Anatolie Topală.
De asemenea, prim-ministrul a remarcat și despre faptul că educația antreprenorială trebuie să fie predată copiilor în școli: „Această educație va permite să avem o societate mai rezilientă, o societate mai independentă care poate să-și asume responsabilitatea pentru sine, dar și pentru comunitate”.
Conform unui proiect de hotărâre aprobat de Guvern, elevii care învață în ciclul gimnazial (clasele a V-a – a IX-a) nu vor mai achita taxa de închiriere a manualelor. Totodată, evaluatorii de manuale vor primi un tarif minim pentru o coală de autor de 550 de lei față de 15 lei, cât era anterior.
Amintim că Ministerul Educației și Cercetării este în proces de elaborare a noilor manuale pentru învățământul general și liceal. Până în septembrie 2024, elevii din țara noastră vor avea manuale noi la majoritatea disciplinelor școlare. Prima tranșă de manuale noi – 43 de titluri – va ajunge în școli până la începutul anului de studii 2023/2024, iar celelalte 67 de titluri vor fi editate până în septembrie 2024.