Adunarea Generală a Academiei de Științe a Moldovei a ales vineri, 10 martie 2023, noi membri corespondenți și membri de onoare ai AȘM – un obiectiv imperios, dat fiind că în ultimii 5 ani la AȘM nu au fost organizate alegeri, iar potențialul intelectual s-a redus considerabil – din 57 membri titulari și membri corespondenți ai AȘM la Adunarea Generală curentă au fost prezenți doar 44, ei constituind personalul scriptic al Adunării.
În rezultatul votării secrete, în lista celor 19 persoane alese în calitate de membri corespondenți ai AȘM se regăsesc și doi savanți UTM-iști. Este vorba de dr. hab., conf. univ. Veaceslav Ursachi, profilul 133. Fizica sistemelor macroscopice – Secția Științe Exacte și Inginerești; și dr. hab., prof. univ. Rodica Sturza, profilul 451. Siguranța alimentelor – Secția Științe ale Vieții.
De asemenea, Adunarea Generală a AȘM, a ales patru personalități notorii în calitate de Membri de Onoare ai Academiei de Științe a Moldovei.
Mândri de prestația savanților UTM aleși în calitate de membri corespondenți ai AȘM, prezentăm mai jos ariile preocupărilor științifice, prin care ei s-au făcut remarcați.


Dr. hab. Veaceslav Ursachi îi revine meritul de a fi deschis o nouă direcție științifică în fizica proceselor de evoluție a dezordinii în rețeaua cristalină a compușilor semiconductori ternari și binari și efectului lor asupra proprietăților fizice și ingineriei defectelor în materiale și structuri semiconductoare. Au fost stabilite etapele tranzițiilor de fază induse de presiunea hidrostatică și legăturii lor cu procesele de dezordine a rețelei cristaline în compușii semiconductori AIIBIII2CVI4 cu diferite structuri cristalografice inițiale. A fost elucidată conexiunea proceselor de dezordine a rețelei cristaline cu proprietățile fizice ale materialelor ternare și binare. Au fost propuse noi procedee tehnologice de îmbunătățire a calității cristalelor semiconductoare și de sporire a rezistenței lor la acțiunea radiației. Ține de actualitate și perspectivă noua sa metodă de ridicare a eficienței de activare a impurităților implantate în cristale semiconductoare. Coautor a 3 monografii, 9 capitole în monografii și 3 articole de sinteză. A prezentat 5 rapoarte la ședințe plenare și 19 rapoarte orale. A publicat 240 de articole în reviste științifice internaționale, deține 32 brevete de invenție. A pregătit 5 doctori în științe, care activează în cadrul școlii științifice privind ingineria defectelor în materiale semiconductoare și structuri de dispozitive pentru aplicații optice, optoelectronice, fotovoltaice, senzori și lasere. Profesor titular la UTM și Universitatea AȘM. Fost director al Școlii Doctorale Științe Fizice la Universitatea AȘM, președinte al Comisiilor de examinare a tezelor de master și licență la UTM. În baza de date Scopus are indicele Hirsch 33 și circa 4400 de citări.


Dr. hab. în chimie Rodica Sturza a excelat în cercetarea științifică în domeniile: tehnologia produselor alimentare; siguranța alimentelor: diminuarea riscurilor contaminării chimice, biochimice, microbiologice a alimentelor; contaminanți tehnogeni; falsificare de produse; materiale de ambalaje neconforme; controlul alimentelor de-a lungul lanțului alimentar. A contribuit la crearea unui laborator performant pentru testarea calității produselor vinicole, cu acreditare și recunoaștere internațională (2007-2014). Coordonator al Programului de Stat „Securitatea și siguranța alimentară în perioada de tranziție demografică” (2018-2021), membru al secției Științe Exacte și Inginerești a AȘM (din 2018); coordonator al platformei AȘM „Securitatea și siguranța alimentelor”, punct Național de Contact Horizon 2020 pentru domeniul: 17. Food security, sustainable agriculture, marine and maritime research and the bio-economy; Biotechnology. Conducător al tezelor de doctorat – 10 doctori în știință formați, 5 în formare. Autor a 18 brevete de invenție și a peste 300 de lucrări științifice, inclusiv 12 monografii și 8 manuale editate în țară și peste hotare. A coordonat (9) și participat la realizarea a 12 proiecte de cercetare internaționale și naționale. Redactor responsabil al revistei UTM „Journal of Engineering Science” (https://jes.utm.md/). Membru al comitetului de redacție al unor reviste științifice indexate: Scientific Study & Research – Chemistry & Chemical Engineering, Biotechnology, Food Industry; Journal of Food Engineering; Revue de Génie Industriel. Revue électronique internationale pour la science et la technologie; Chemistry Journal of Moldova. Doctor Honoris Causa al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Are în palmares Premiul Academiei Oamenilor de Știință din România „Gherasim Constantinescu” (2012) pentru cartea „Inofensivitatea produselor uvologice”; Premiul AȘM „Nicolae Gărbălău”(2017) pentru rezultate marcante în cercetare; medalia „Nicolae Milescu Spătaru” (AȘM, 2020) pentru merite deosebite în cercetare și formarea unei școli științifice în domeniul chimiei și siguranței alimentelor.


Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.