Ecaterina Pitula este tipul de om care abundă de energie pozitivă și entuziasm. Aș spune chiar că motivează. Nu știu ce lucruri frumoase află ea în fiecare dimineață, dar de câte ori am reușit să o întâlnesc, zâmbetul ei și plăcerea de a se afla „acum și aici” o evidențiază semnificativ printre celelalte persoane.
Ecaterina a învățat pedagogia, în același perioadă remarcându-se și prin contribuția sa activă în viața socială. Despre motivul implicării acesteia în ONG-uri și despre activitatea de voluntară, tânăra ne spune: „Am înțeles că eu pot fi schimbarea, că eu pot să ajut și alți copii ca mine”. Ecaterina a participat la mai multe proiecte, printre acestea numărându-se și „Parlamentul tinerilor”, iar împreună cu acest mic spoiler și începe interviul nostru.
„Îmi trăiesc viața ca pe o felie de cozonac și o mănânc din plăcere.”
Ecaterina Pitula, adaptare după Șerban Ionescu
„Cred că oamenii din viața mea îmi fac momentele mai dulci, dar în același timp și eu mi-o fac. Ah, da! Admiterea la facultate a fost destul de dulce! Țin minte cum am plâns tot drumul de la Chișinău până la București. Apoi am ajuns la facultate și a fost un fel de extaz.”
Ecaterina Pitula este studentă la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din România. Chiar dacă s-a adaptat mai greu cu Bucureștiul, aceasta este pasionată de științele politice și vrea pe viitor să contribuie la bunăstarea Republicii Moldova. „Perioada de adaptare în România a mers destul de greu. Totuși, facultatea îmi place foarte tare și la sigur pot spune că nu regret că am ales Bucureștiul. Da, este un oraș foarte scump, da, Bucureștiul pare un oraș arogant, dar în același timp ai și foarte multe oportunități de dezvoltare. Am ales Facultatea de Studii Politice, din motiv că, precum am mai spus, eu vreau să îmi ajut colegii, vreau să îmi ajut țara, vreau să mă implic în viitor anume acasă.”
Cum poți ajunge în parlament?
Ecaterina a vizitat mai multe evenimente dedicate tinerilor studenți din România, acolo a și făcut cunoștință cu Andreea Leonte, consilieră, și cu Dragoș-Cătălin Teniță, deputat în Parlamentul României. La unul dintre evenimentele Politicon, Ecaterina a vorbit despre dezvoltarea centrelor pentru tineri, o inițiativă larg întâlnită în Republica Moldova, dar mai puțin dezvoltată în România.
„În Moldova, avem 41 de centre unde tinerii își pot petrece timpul liber, unde sunt instruiți privind educația lor sexuală și modul sănătos de viața. În România nu este așa ceva și atunci eu am venit cu un proiect pe Politcon pentru a deschide asemenea centre și în România. Proiectul meu a trecut mai departe și pentru implementarea acestuia am început a discuta mai des cu Andreea și Cătălin. Cam așa am și ajuns în parlament. Plus, la facultate tot trebuie de făcut practică, ceea ce constituie un dublu avantaj.”
„În primul rând, când intru în clădirea Parlamentului României, mă simt ca la aeroport, scanarea e efectuată din cap până-n picioare, rucsacul e scos din spate, iar geaca, telefonul și căștile toate sunt puse într-o tavă de culoare roșie… Nu doar eu, dar la oricine care intră în clădirea parlamentului. Mi se pare normal ca așa să fie, pentru securitate! Safe. Nu mi-am imaginat sau n-am visat vreodată că voi face un internship aici. «Niciodată să nu spui niciodată».”
Ecaterina Pitula. Sursă: pagina de Facebook a acesteia
Activitățile din cadrul practicii în Parlamentul României
Ecaterina povestește că în prima sa zi de practică era foarte „entuziasmată, foarte bucuroasă și mândră”, fiindcă reușise chiar din primul an să ajungă în parlament. Își amintește că la început a asistat la două comisii care i s-au părut foarte diferite față de cum și le imagina.
„În una era vorba despre un proiect care prevede includerea tuturor instituțiilor publice: parlamentul, președinția, guvernul într-un singur cloud și omul simplu poate intra acolo și poate vedea peste tot ce se întâmplă. Este foarte fain să ai o aplicație de genul dat. Eu am asistat la comisia dată și am văzut cum se votează acest proiect, mi-a plăcut, doar că pentru prima dată erau prea mulți termeni noi și mult text. Mai apoi, am început să învăț cum se face un amendament, cum se scrie o întrebare parlamentară, deja am primit și răspunsuri de la câteva ministere cărora le adresasem niște întrebări. Am avut deja câteva întâlniri cu oameni de rang înalt, aceasta fiind o experiență legată de conversația politică. Am acumulat experiență în domeniul gândirii strategice. Pe alocuri, mi-am făcut oarecare concluzii cu privire la posibilele mele acțiuni în cazul în care aș fi în locul unui deputat.”
După practică, Ecaterina ne-a spus că va trebui să creeze un propriu proiect de lege, fiind oarecum indignată de faptul că, în cadrul comisiilor parlamentare, consilierii nu pot vorbi despre proiectul la care au lucrat ei înșiși. Ecateria a hotărât să scrie un proiect de lege menit să facă mai multă dreptate în acest sens. „Eu îmi doresc ca, timp de trei ani, cât am să stau aici, să reușesc să fac proiectul acesta de lege, ca tinerii consilieri să poată vorbi despre propriul proiect de lege.”
„Frate, eu înțeleg că ești deputat, dar zâmbește!”
Dar să nu credeți că totul este chiar atât de „dulce” în parlamentul român. Având o experiență de interacțiune și cu Parlamentul Republicii Moldova, tânăra noastră a scos în evidență mai multe minusuri ale organului legislativ din România.
„Săptămâna aceasta, am fost asistentă la câteva comisii și n-am fost de acord, consilierii nu au putut să vorbească despre proiectul de lege la care au lucrat. Adică doar deputatul poate să vorbească chiar dacă, adesea, consilierii lucrează mult mai mult la proiect decât deputații. Ce nu îmi mai place aici este că intru pe holurile parlamentului și toți stau cu o față posomorâtă. Frate, eu înțeleg că ești deputat, dar hai cumva fii și tu mai flexibil, mai zâmbește la oameni, mai spune «bună ziua!». Am noroc de Cătălin și Andreea. Eu cred că foarte mult depinde de deputat, dacă tu vrei să fii cu voie bună, cu zâmbet, măcar cu un zâmbet prefăcut, parlamentul ar arăta altfel, lumea s-ar atrage de parlament. Parlamentul Moldovei mi se pare mult mai flexibil și mai transparent decât al României. De exemplu, la ședințele parlamentare tu nu ai voie să asiști la toată ședința plenară, tu, fiind la practică, poți asista doar la anumite puncte și aceasta chiar nu mi se pare ok. Deputații par mai distanțați de oameni, chiar și aceeași comunicare cu cetățenii, spre deosebire de Moldova, eu aici nu am văzut ca deputații să plece prin sate pentru a discuta cu oamenii sau să organizeze careva întâlniri publice.”
Palatul Parlamentului din București este a treia cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume și cea mai grea clădire din lume.
„Eu am fost la proteste în România”
Chiar dacă trăiește deja într-o altă țară, Ecaterina continuă să lupte pentru drepturile omului și pentru bunăstarea societății. De exemplu, în urma unui proiect de lege înaintat de PSD și PNL, ce prevedea limitarea drepturilor societăților civile, ea, împreună cu alți români, a ieșit în stradă ca să ceară deputaților anularea unui asemenea proiect de lege.
„Eu am fost la proteste în România. Au fost atât tineri, cât și persoane mai în vârstă. La protest mie mi-a plăcut, deoarece am întâlnit oameni care chiar vor să schimbe ceva. Tu întrebi un domn de ce a venit aici și el îți va argumenta acest lucru, îți va spune că noi trebuie să ne implicăm, să spunem deputaților că proiectul dat este greșit. Mi-a plăcut că la protest l-am întâlnit și pe Tudor Chirilă, artist. El a ieșit la protest chiar dacă nu are nimic cu politicul.”
„Am plecat cu scopul de a reveni în țară”
Printre planurile de viitor ale Ecaterinei se numără cel de a deveni un cetățean bun al României, dar în același timp, ea nu uită că peste trei ani vrea să revină acasă.
„Am plecat cu scopul de a reveni în țară și de a fi un bun specialist în țară mea, dar câteodată mi-e frică, pentru că, odată întoarsă la mine în țară, eu nu voi avea atât de multe joburi. Stereotipurile că tu ești tânăr(ă), că nu știi atât de multe și că nu ai experiență încă predomină la noi. Eu nu aș vrea peste trei ani să mai existe o asemenea mentalitate, eu aș vrea peste trei ani, când voi reveni, să existe un concurs adevărat și pe bună dreptate, indiferent de vârsta mea.”
Legat de postura din care ar dori să ajute cetățenii, Ecaterina ne-a spus că ar vrea să fie consilieră în cabinetul prim-ministrului sau să lucreze în guvern.
„Pur și simplu cei de la guvern au dreptul și pot face mult mai multe pentru oameni decât niște deputați.”
Și apropo de planuri, dacă tot am început cu spoiler-uri, propun să încheiem tot pe tonul dat. În România, Ecaterina este adesea întrebată despre ce se întâmplă în Republica Moldova, și pentru a nu repeta zilnic tuturor aceeași informație, tânăra a hotărât să creeze un săptămânal despre Moldova. Cu detalii revenim deja altădată.