Minoritățile naționale din Moldova, inclusiv populația adultă, vor învăța limba română prin intermediul unui program

Moldova flag
Foto:depositphotos/luckyuran

Reprezentanții minorităților naționale vor beneficia de noi oportunități de învățare a limbii române, prin intermediul unui program național aprobat de Guvern, la inițiativa ministerului Educației și Cercetării.

Conform recensământului din 2014, minoritățile etnice din totalul populației reprezintă 18 %. Zonele cu cea mai mare diversitate etnică sunt cele de la nordul (ucraineni, ruși, romi), sud-estul (găgăuzi și bulgari) și estul Republicii Moldova (ruși, ucraineni etc.).

Actualul program prevede și instruirea populației adulte, nu doar a preșcolarilor, elevilor și studenților. Totodată, programul include și alte elemente noi, cum ar fi implementarea învățământului multilingv, care presupune predarea unor discipline nonlingvistice în limba română și în limba maternă, precum și certificarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române pentru populația adultă, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.

La fel, sunt prevăzute acțiuni concrete pentru extinderea mediului lingvistic de comunicare în limba română prin intermediul activităților extrașcolare (tabere educaționale, concursuri, ateliere, simpozioane didactice), dar și dezvoltarea unor programe speciale care permit îmbunătățirea competențelor lingvistice ale angajaților.

Prin intermediul programului aprobat, circa 6 000 de cadre didactice și de conducere vor fi instruite pentru cunoașterea limbii române. Alte 13 000 de persoane adulte din diverse categorii profesionale (justiție, medicină, economie, arte, administrație publică centrală și locală), inclusiv persoane adulte refugiate din Ucraina vor învăța limba română la cursuri. De asemenea, circa 4 000 de elevi alolingvi, între care și copiii refugiați din Ucraina, înmatriculați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, vor participa la diverse programe educaționale în limba română.


Amintim că, pe 2 martie, deputații PAS au votat în prima lectură proiectul de lege care prevede modificarea sintagmei „limba moldovenească” din Constituție în „limba română”, care prevede implementarea considerentelor hotărârii Curții Constituționale din decembrie 2013.

Pe 6 martie, socialiștii și comuniștii au protestat la Curtea Constituțională pentru „apărarea limbii moldovenești”.


 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente