În ultimii ani, tot mai mulți tineri din Moldova doresc să-și facă studiile superioare în cadrul celor mai bune universități din lume, întrucât cunoștințele acumulate acolo constituie bazele unei cariere de succes. Astfel, astăzi vă propunem să aflați povestea Paulei-Andreea Baciu – o tânără din satul Suruceni, raionul Ialoveni, care a reușit să-și împlinească visul de a studia peste hotare, la una dintre cele mai cunoscute universități din Europa.
În anul 2022, Paula a absolvit Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, iar în prezent își face studiile la Facultatea de Medicină a Universității din Strasbourg, Franța.
Tânăra ne-a povestit că, inițial, principalul motiv pentru care a ales medicina a fost influența mamei sale, care activează în acest domeniu. Apoi, cu trecerea timpului, ea singură începuse să se intereseze din ce în ce mai mult de aceasta.
„În ciuda faptului că sunt foarte mulți ani de învățat, îmi dau seama că la final voi ajunge să pot ajuta oamenii, să le dau o speranță la o viață mai bună, iar nimic nu cred că se va compara cu acest sentiment. Momentan, fiind în primul an de medicină, înțeleg că îmi place ceea ce învăț, îmi place să descopăr corpul uman și să înțeleg cum funcționăm cu adevărat. De aceea, într-un final, nu pot spune că regret decizia mea”, a menționat Paula-Andreea.
De ce anume Franța?
În legătură cu țara în care studiază, tânăra a declarat că, deși sună banal, acesta a fost un vis încă de pe băncile școlii, iar în ultimii ani de liceu, a înțeles că visul s-a transformat într-un scop bine definit.
„Niciodată nu am avut în minte o altă țară în afară de Franța. Cred că se datorează dragostei mele față de limba franceză și dorinței de a ajunge aici la vârsta de 18 ani”, a subliniat ea.
Mai mult, Paula-Andreea a menționat că este pentru prima dată în această țară, iar totul s-a dovedit a fi exact așa cum a visat: „Străzi înguste, arhitectură minunată, miros de croasante”.
Procesul de adaptare la „noua viață”
Pentru Paula adaptarea a reprezentat punctul culminant al „călătoriei” în ceea ce privește studiile, iar printre problemele cu care s-a confruntat în acea perioadă se regăsesc singurătatea și lupta continuă cu ea însăși: „Jumătate din mine spunea că voi reuși, iar alta îmi aducea aminte de casă”.
„Primul semestru a fost cel mai dificil, cu lacrimi, dor și dorința de cedare, însă datorită ambiției și susținerii celor dragi, acum pot spune cu mândrie că am făcut alegerea corectă”, a evidențiat tânăra.
Referitor la procesul de adaptare la stilul și cultura din Franța, ea ne-a spus că a fost destul de ușor, întrucât „cultura lor nu este atât de diferită”. Însă, tânăra a menționat că pe alocuri o miră cozile de oameni care așteaptă să se elibereze o masă într-un restaurant, ceea ce sigur la noi nu se întâlnește.
„Apreciez foarte mult libertatea pe care o au [francezii], faptul că nu le pasă de ce va crede lumea și modul în care luptă pentru lucrurile în care cred”, a adăugat Paula.
La întrebarea noastră despre cum se înțelege cu localnicii, studenta a răspuns că cel mai greu îi este să se înțeleagă cu tinerii. „Cea mai mare provocare a fost și încă este pentru mine să discut cu tinerii, deoarece, față de profesori și localnici, ei au cele mai multe abrevieri și regionalisme care fac limba franceză să difere foarte mult de cea corectă, pe care o învățăm la școală. De aceea, pot spune că încă încerc să descifrez unele lucruri când comunic cu ei.”
Cum e să studiezi la o universitate din Franța
Paula-Andreea ne-a povestit că, fiind în primul an de facultate, are ore atât în format fizic, cât și online, acestea fiind axate doar pe teorie. De asemenea, ea a menționat că profesorii sunt foarte buni în ceea ce fac, însă nu există aceeași interacțiune între studenți și profesori precum în Moldova.
Totuși, studenta ne-a spus că deja a reușit să ia unele lecții de la profesorii săi francezi.
„Profesorii m-au învățat cât de importantă este organizarea corectă a timpului și cum, pe lângă învățat, nu trebuie să uităm și de viața noastră personală. De asemenea, de fiecare dată încearcă să ne motiveze să vorbim și să ne exprimăm gândurile fără să ne fie teamă că vom greși. Ei au încercat constant să dezvolte în noi niște calități de bază pentru a fi un bun medic.”
În plus, studenta a evidențiat faptul că în Franța nota maximă este 20, iar pentru a o obține, trebuie extrem de multă muncă. Astfel, ea a menționat că învățatul îi ocupă destul de mult timp, dar, pentru că francezii nu au cursuri în fiecare zi, reușește să facă și altceva pe lângă studii. De exemplu, când are câteva ore libere, merge la cinema, vizitează un muzeu, citește sau pur și simplu iese în oraș pentru a încerca o nouă cafenea și pentru a savura puțin momentul.
Relația cu ceilalți studenți
Paula a relatat că îi este mai ușor să comunice cu studenții internaționali, din motiv că se simte liberă și nu se gândește într-atât de mult la greșelile pe care le face. Totuși, despre studenții francezi ea a afirmat că, deși cântărește fiecare cuvânt atunci când vorbește cu ei, poate spune că a avut ocazia să întâlnească doar oameni drăguți, cu care s-a înțeles și ale căror corectări au ajutat-o să evolueze.
Diferențele dintre Moldova și Franța
În ceea ce privește diferențele dintre Moldova și Franța, tânăra a menționat că oamenii de acolo sunt mult mai deschiși și își expun părerea fără ca să le fie frică de ceea ce vor spune cei din jur. Mai mult, ei nu vor judeca niciodată felul cum arăți sau ceea ce porți.
„Săptămânal există greve, dar acesta este modul lor de a se expune și de a lupta pentru ceea ce își doresc. Un lucru drăguț este faptul că uneori pot vedea oameni care pur și simplu merg pe drum și cântă, transmițându-mi și mie energia lor pozitivă”, a adăugat Paula.
Sfaturi pentru cei care doresc să-și continue studiile peste hotare
„Tinerilor care doresc să își continue studiile peste hotare le-aș spune doar să o facă și să nu se lase pradă fricii, deoarece este mult mai trist să trăim o viață plină de regrete. Să nu aștepte momentul potrivit, fiindcă el nu va exista niciodată. Și da, va fi greu, dar această experiență va fi una dintre cele mai frumoase și îi va ajuta să se dezvolte ca personalitate”, a afirmat tânăra.
În acest context, #diez vă sugerează să trăiți fiecare clipă așa cum vă doriți, pentru că timpul se scurge prea repede, iar șanse să-l recuperăm nu sunt.