Serialul Kaleidoscope este unul dintre cele mai discutate și apreciate seriale apărute în anul 2023. Pe lângă faptul că intriga serialului ține publicul în suspans, țintit de ecran, acesta mai are un farmec aparte, datorită faptului că episoadele au fost concepute pentru a putea fi vizionate în orice ordine.
Astfel, serialul Kaleidoscope relatează povestea unui furt grandios, bazat pe fapte reale, realizat după canoanele thriller-urilor de acțiune criminală, care a reușit să câștige simpatia publicului. În acest articol, îți povestim câte ceva despre serial și îți facem cunoștință cu câteva referințe și observații care poate că ți-au scăpat, în caz că l-ai văzut deja.
Dacă ți-a plăcut serialul Money Heist și încă n-ai văzut serialul Kaleidoscope este semnul tău să o faci, fiindcă noul thriller pare a fi un follow-up al serialului celebru, iar dacă decizi să rămâi și să citești acest articol până la urmă, atenție, poți găsi spoilere!
În Kaleidoscope, fiecare episod este denumit după o culoare prezentă în caleidoscop
Kaleidoscope este creat de romancierul, scenaristul și producătorul american Eric Garcia. Serialul are opt episoade, toate apărute în aceeași zi, iar o astfel de premieră are o explicație. Cel mai interesant lucru de remarcat despre Kaleidoscope este narațiunea sa, care, spre deosebire de majoritatea serialelor, este structurată într-o ordine neliniară, adică poți alege să vizionezi episoadele aleatoriu, fără să ții conr ordinea numerică. Unica excepție trebuie să fie ultimul episod, care, indiferent de ordinea în care ai vizionat serialul, trebuie să fie întotdeauna vizionat la urmă.
Netflix a lansat trailerul oficial pentru Kaleidoscope pe 13 decembrie 2022, acesta fiind evidențiat drept „șapte miliarde de moduri de a rezolva o crimă”, mențiune menită să accentueze narațiunea nelineară a serialului.
În cazul în care te întrebi dacă conceptul narațiunii este similar cu cel al seriei interactive din serialul Black Mirror: Bandersnatch, nu este, dar cu siguranță este o modalitate interesantă și unică de a prezenta un thriller de acțiune criminală.
În loc ca episoadele să fie numerotate în mod clasic, fiecare episod din Kaleidoscope este numit după o culoare, care coincide cu piesele colorate ale caleidoscopului titular, adunate pentru a crea o nouă imagine, în funcție de culoarea cu care începe publicul. Acest lucru le-a reușit creatorilor, deoarece publicul își va forma o anumită impresie despre unele personaje dacă pornește de la un episod aflat printre primele în listă, precum „Verde”, și alta cu totul diferită, dacă începe cu un episod aflat la coada listei, cum ar fi „Roz”. Din punct de vedere pur cronologic, episodul „Verde” ar fi primul din serial.
Povestea din serialul Kaleidoscope este inspirată de evenimentele reale din jurul uraganului Sandy, când 70 de miliarde de dolari în obligațiuni au dispărut din centrul orașului Manhattan. Serialul ficționalizează acel eveniment și își propune să relateze despre cel mai mare furt încercat vreodată, punând accentul pe răzbunare, scheme complexe, intrigă în jurul loialității echipajului. Adică, toate componentele pe care le putem vedea în majoritatea filmelor și serialelor cu tematică similară.
Leo Pap, un hoț strategic, care este și „creierul” furtului, este în centrul poveștii, cu un plan măreț de a jefui orașul Manhattan. În timp ce orașul se confruntă cu un dezastru natural, echipa are au un singur plan – să intre în cel mai sigur seif din oraș, care adăpostește o sumă uriașă de bani. Seiful este, desigur, practic indestructibil și păzit de cea mai puternică echipă de securitate din lume.
Cel care încearcă să recupereze banii și să pedepsească gașca este un agent FBI determinat pe nume Nazan. Chiar dacă pare un scenariu banal, care amintește foarte mult de Money Heist, datorită structurii, dinamicii și a intrigii sale, serialul reușește să capteze și să uimească prin plot twist-uri bine gândite, pe care nu le prevezi așa, cu una, cu două. De asemenea, serialul are și mai multe referințe interesante și frumos împachetate despre care îți povestesc în continuare.
Câteva referințe din serialul Kaleidoscope
Una dintre referințele mai puțin evidente apare în episodul „Roz”, unde Leo poartă același tricou care înfățișează un caleidoscop pe care îl poartă fiul lui Roger în episodul „Alb”. Acest tricou este, de asemenea, un element cheie în episodul care are loc la șase luni după furt, unde cineva îmbrăcat în același tricou îl împușcă pe Leo, în timp ce acesta intră într-un tunel din New York. Aceasta ar putea fi o confirmare suplimentară a faptului că fiul lui Roger a fost cel care l-a ucis pe Leo, decizând soarta liderului furtului.
În episodul „Oranj”, Roger îi spune unei femei: „Protejăm lucrurile care merită a fi protejate”, când vorbește despre compania lui. În episoadele „Albastru” și „Alb”, RJ coase insignele pentru uniformele echipei și include un slogan similar cu cel al companiei lui Roger. Aceasta spune: „Furăm lucrurile care merită a fi furate”. Ideea de furt „RobynHoodic”, care tinde să justifice furtul printr-un manifest social, făcând publicul să empatizeze cu ideea din spatele acestuia și cu personajele este similară cu cea din Money Heist și trezește empatie și simpatie publică.
În episodul cu șase ani înainte de furt, când Leo și Stan încearcă să evadeze, Stan este escortat înapoi în celula lui de un gardian al închisorii. Dacă acorzi suficientă atenție, în episodul „Roșu”, când paznicul lui Roger merge să-l caute pe Stan, își întâlnește soția care este gardiana închisorii din episodul „Green”. Acest detaliu face lucrurile să fie mai interconectate și a trezit multe teorii în rândurile publicului.
În episodul „Albastru”, Bob mărturisește că-și va cheltui banii obținuți din furt într-o excursie în Bahamas, unde va putea vedea nisipul roz. În episodul „Pink” în care Bob este ucis, el moare pe nisipul de pe plajă, care se estompează în nisipul roz pe care visa să-l viziteze.
În episodul „Roz” există o scenă în care Judy și Stan sunt la un motel. Ea stă sub un tablou atârnat pe perete, care este o reproducere a „Judith și capul lui Holofernes” de Gustav Klimt. Acest portret înfățișează consecințele unei povestiri din Biblie când Judith îl taie capul pe Holofernes, un bărbat care era profund îndrăgostit de ea, dar violent – relație similară ca a lui Bob și Judy. Acesta este, de asemenea, un indiciu indirect al episodului „Alb”, când Judy îl sugrumă pe Bob.
Orhideea este un simbol în serial. Dacă, în mod normal, această specie de plante simbolizează dragostea și atenția, ceea ce o face a fi un cadou perfect pentru ocazii speciale, în Kaleidoscope ele sunt reprezintă exact opusul. În episodul „Albastru”, Liz livrează o orhidee în ghiveci la birourile de la 505 Wall Street și pune una pe biroul SLS. Acesta nu este un gest plin de considerație, fiindcă în episodul „Alb” că aceeași orhidee conține un dispozitiv ascuns care emite gaz knockout.
De-a lungul serialului, urmărim dezlegarea triunghiului amoros dintre Stan, Judy și Bob. În episodul „Galben”, Stan află că Judy se va alătura echipei lor de furt. Pentru a o cuceri, el decide să adauge adauge un detaliu în ținute sa care să-l făc să se asemene cu Bob – își face un piercing în ureche. În episodul „Roșu”, Stan este împușcat în urechea în care purta cercelul, fapt care explică de ce o parte din ureche îi lipsește în seria „Roz”. Așa un soi de „fii ceea ce ești de fapt” din partea scenariștilor.
Lady Liberty este, desigur, un simbol universal al libertății, iar acest simbol apare în mai multe episoade centrate în jurul Hannei. Când Hannah este încă copil în episodul „Violet”, mama ei o lasă acasă pentru a ieși în club. Hannah citește o carte numită When the Ocean Meets the Sky de S.E. Rennert, care prezintă o ilustrație a Statuii Libertății. Aceasta este aceeași carte pe care i-o citește fiicei sale în episodul „Roz”. Simbolul revine în episodul „Galben” când Hannah și Leo privesc spre Statuia Libertății. În acest moment, Hannah are șansa să evadeze și începe să-și formuleze planul pentru a face acest lucru. În scena următoare, există o pictură cu Statuia Libertății în spatele biroului Hannei.
Patru episoade din cele opt fac referințe la câte un roman polițist victorian, ascuns într-o fotografie, care reprezintă tema acelui episod. În „Violet”, de exemplu, Lily are o copie a romanului Jane Eyre lângă patul ei. Un incendiu distructiv are loc în roman, la fel ca și în episod. „Verde” prezintă, de asemenea, Contele de Monte Cristo al lui Alexandre Dumas, care este despre un bărbat care scapă de închisoare, la fel ca Leo în acel episod.
Într-un sfârșit, sfatul meu este să depășești tentația de a viziona serialul în „ordinea corectă”, pe care am avut-o și eu și să încerci să te joci cu ordinea lor. Poate că reușești să găsești mai multe referințe și chestii interconectate.