(video) A fost lansat un film documentar despre familiile din Moldova care au găzduit refugiați ucraineni

Screenshot (50)
Foto:captură de ecran/YouTube/Moldova.travel

Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova a lansat filmul documentar „O țară mică cu inimă mare”. Filmul relatează povestea a șase gazde care au adăpostit refugiații ucraineni la începutul războiului.

Filmul surprinde povestea gazdelor din Republica Moldova care și-au deschis ușile și inimile pentru refugiații ucraineni, în mod sincronizat, fără ca cineva să le ceară acest lucru.

Producția cinematografică a fost filmată pe parcursul a trei luni și a fost lansată în vara anului 2022. Fimările pentru documentar s-au desfășurat în primăvara anului 2022, când familiile ucrainene au fugit din fața bombardamentelor, trecând, în consecință, granița în Republica Moldova în căutarea siguranței și a refugiului.

Documentarul are în vizor și intervievează gazdele a cinci pensiuni rurale din diferite regiuni ale Moldovei, care au oferit refugiu și un zâmbet primitor refugiaților ucraineni. Filmul le permite telespectatorilor să cunoască gazdele care s-au oferit să acorde ajutor și solidaritate cetățenilor veniți din Ucraina.

Eroii filmului, care au găzduit refugiați ucraineni la începutul războiului, sunt: Sergiu Hanganu, Liuba Railean, Dan Aramă, Zaharia Aramă, Tatiana Aramă, Ana Statova, Olesea Cojocaru și Anatol Botnaru. Ei împărtășesc propriile trăiri și experiența incredibilă a familiilor ucrainene pe care le-au luat în casele și comunitățile lor.

Titlul documentarului provine de la modul în care presa internațională și ONU au început să se refere la Moldova și maniera în care a primit peste 800 000 de refugiați ucraineni în casele și inimile lor, în ciuda dimensiunii mici a țării de 2,6 milioane de oameni și resurse limitate.

Filmul a fost premiat cu „Special prize for people power” la festivalul New Balkan Film Festival de la Stockholm.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente