(infografic) Un an de război. Cum s-a schimbat opinia moldovenilor față de conflictul dintre Rusia și Ucraina

c8a1bac9-dde4-4c88-9fd4-9b06b01edb2d_ucrainarusia
Foto:tv8

Magenta Consulting a implementat un studiu ad-hoc în luna martie, pentru a înțelege care este atitudinea moldovenilor față de conflictul ruso-ucrainean, iar în ajunul împlinirii unui an de la izbucnirea războiului, același sondaj a fost repetat, astfel fiind analizat modul în care s-a schimbat opinia cetățenilor în tot acest timp.

Puțini își imaginau la finele anului 2021 că acumularea de forțe ale Rusiei la hotarele Ucrainei se va solda cu cel mai devastator război din Europa de după Al Doilea Război Mondial. În dimineața zilei de 24 februarie 2022, Vladimir Putin a dat ordinul de invadare a Ucrainei, iar de atunci, trăim la frontiera cu Moldova un război care a dat peste cap viața a milioane de oameni.

Dacă în martie 2022, 61 % dintre respondenți considerau că Rusia duce un război cu Ucraina, atunci în februarie 2023 procentajul celor care consideră astfel s-a modificat neesențial, constituind 59 %. Totodată a crescut numărul moldovenilor care nu adoptă o poziție față de conflict, iar procentajul celor care cred că Rusia efectuează o operațiune militară specială de eliberare a scăzut de la 26 % la 18 %. Acest infografic redă cât de corect sunt informați moldovenii, luând în considerare propaganda rusească, care a interzis până acum utilizarea termenului „război” și l-a substituit cu sintagma „operațiune militară”.

La un an de la începutul războiului, opiniile respondenților sunt tot împărțite atunci când vine vorba de a susține una dintre țări. La începutul lunii martie 2022, 51 % dintre respondenți erau de partea Ucrainei, iar în februarie 2023, procentul a scăzut la 42 %. În același timp, mai puțini moldoveni sunt de partea Rusiei (-8 p.p.), iar cei care nu iau partea niciunei țări sunt semnificativ mai mulți, comparativ cu anul trecut. 

Deși în martie anul trecut, pentru cei mai mulți dintre moldoveni, războiul părea că va dura câteva zile sau săptămâni, în februarie 2023, 49 % dintre respondenți cred că luptele vor dura încă un an sau mai mult.

Moldovenii sunt de părerea că războiul dintre Ucraina și Rusia continuă să fie un pericol pentru securitatea Republicii Moldova. După un an de la izbucnirea conflictului, 43 % consideră că Moldova ar fi într-un pericol mare, alți 21 % cred că e un pericol mai degrabă mare, iar 24 % sunt de părere că acesta nu va afecta securitatea țării.

58 % dintre moldoveni cred că Rusia este în mare parte responsabilă pentru izbucnirea războiului din Ucraina, 24 % paseasă responsabilitatea inițierii conflictului Ucrainei și 15 % cred că în mare parte pentru acesta poartă răspunderea SUA.

Întrebați despre frecvența cu care se informează despre cursul războiului, 51 % dintre respondenți sunt la curent cu ce se întâmplă în țara vecină și verifică știrile zilnic, iar 18 % nu manifestă nici un interes față de mersul evenimentelor.

Moldovenii au fost întrebați, fără oferirea variantelor de răspuns, să enumere principalele trei surse din care se informează despre conflictul dintre Rusia și Ucraina. 34 % au indicat că se informează despre conflict din Facebook newsfeed. În top se mai află Canalele TV: ProTV(25%), TV8(22 %), Prime (20 %). Alte surse care au mai fost menționate sunt Youtube(14 %), Google, Rude/prieteni, telegram(12 %).

Chiar dacă războiul din Ucraina îi îngrijorează pe moldoveni, și cred că este un pericol pentru securitatea țării, totuși nu figurează ca o problemă principală pentru stat la moment.

Respondenții au fost întrebați, fără oferirea variantelor de răspuns, care sunt cele mai importante probleme pentru Moldova la etapa actuală. Printre cele enunțate sunt creșterea prețurilor (44 %), veniturile mici(31 %), lipsa locurilor de muncă(24 %), guvernarea proastă (16 %). Alte probleme menționate sunt pensiile mici, sărăcia, criza energetică, prețurile mari la resursele energetice, corupția și calitatea serviciilor medicale.

Peste 8 000 000 de ucraineni, aproape 20 % din populația țării, a fost nevoită să se refugieze. Conform celor mai recente date, aproape 750 000 de refugiați au traversat granița în Republica Moldova, dintre care 109 630 au rămas în țară. Aceasta reprezintă puțin peste 4 % din populația totală a țării noastre.

Din primele zile de război, Moldova găzduiește cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor, în comparație cu alte țări UE și din imediata vecinătate. 

Încă de la începutul războiului moldovenii au oscilat între frică și dorința de a ajuta sute de mii de ucraineni care treceau granița, rămași subit fără un case și planuri de viitor. Gestionarea unei asemenea crize s-a dovedit a fi la fel de neașteptată ca și recenta criză de COVID-19, dar poate chiar și mai copleșitoare. Însă moldovenii au demonstrat că sunt un popor ospitalier. Cetățenii din întreaga țară au deschis ușile caselor, dar și inimile pentru a oferi adăpost pe termen nedeterminat refugiaților, care au vrut să fie mai aproape de țara lor.

În ciuda tuturor provocărilor, insecurităților și problemelor economice cu care se confruntă țara noastră la moment, moldovenii sunt de părerea că concetățenii lor sunt dispuși să-i ajute pe refugiații din Ucraina în continuare.

Mărime eșantion: 531 respondenți, cu vârsta de 18+ ani.

Marja de eroare: +- 4.38 %.

Geografie: național.

Metoda de colectare: CATI, prin telefon.

Perioada de colectare a datelor: 9 -12 februarie 2023.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente