La Chișinău va fi vernisată o expoziție în semn de omagiu pentru prozatorul Nicolae Rusu – „Scriitorii promoției ’70”

rusu
Foto:Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu”

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, te invită la expoziția „Scriitorii promoției ’70” și medalionul literar „Portret în grup: Nicolae Rusu, 75”, organizate în semn de omagiu pentru prozatorul Nicolae Rusu, la cei 75 de ani de la naștere.

Expoziția prezintă viața și opera lui Nicolae Rusu în cărți, manuscrise, documente, scrisori, artă plastică, fotografii și va fi vernisată luni, 27 februarie 2023, ora 15.00, în sala de expoziții nr. 1, str. Alexe Mateevici, nr. 79, Muzeul Național al Literaturii Române.

Evenimentul va include omagii aduse scriitorului și o sesiune de autografe.

Expoziția „Scriitorii promoției ’70” va putea fi vizitată până pe 03 ianuarie 2024, iar „Portretul în grup” dedicat lui Nicolae Rusu – până pe 30 martie 2023.

Sursa: Muzeul Național al Literaturii Române

Viața și activitatea lui Nicolae Rusu

Nicolae Rusu s-a născut pe 26 februarie 1948, în comuna Risipeni, raionul Făleşti, în familia Emiliei (n. Tudorache) și a lui Petru Rusu, ţărani-agricultori.

Absolvent al școlii  medii din  Risipeni (1955-1966), al Facultății de Economie a Politehnicii din Chişinău (1966-1970) și al Şcolii Superioare de Literatură din cadrul Institutului de Literatură „Maxim Gorki” din Moscova (1983-1985). Activează în calitate de contabil la Insitutul Politehnic din Chișinău (1970-1971), de economist la Asociaţia de construcţii nr. 47 din Chişinău (1971-1983) și de director al Fondului Literar al scriitorilor din Republica Moldova (1987-prezent).

Debutează cu proză scurtă (1969) în publicația Insitutului Politehnic „Inginerul”, iar debutul editorial îl constituie volumul de proză scurtă „Pânzele babei” („Literatura artistică”, 1978). Scrie și dramaturgie, având piese montate la Teatrul de păpuși „Guguță” din Chișinău, la Teatrul muzical-dramatic „Vasile Alecsandri” din Bălți, la Teatrul muzical-dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul și la Teatrul radiofonic al Radioului Național.

A scris proză scurtă, romane, eseuri, cronici, publicistică, studii și cărți pentru copii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente