Papa Francisc îndeamnă părțile participante la război să reconcilieze. Cele mai importante evenimente din a 364-a zi de război

Foto:americamagazine.org

Astăzi este a 364-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 În partea ocupată a regiunii Herson, rușii amenință cu evacuarea tuturor localnicilor care nu dețin pașapoarte rusești încă de la începutul lunii martie. Acest lucru a fost raportat de Statul Major General al Forțelor armate ale Ucrainei.

🟣 SUA vor furniza Kievului bombe inteligente cu rază lungă de acțiune, ghidate prin GPS, care pot lovi ținte la o distanță de 72 km.

După cum a transmis Bloomberg, citându-și propriile surse, Pentagonul nu a anunțat detalii despre furnizarea către Forțele armate Ucrainene a unei versiuni modificate a munițiilor de atac direct comun (JDAM), anunțând doar, în decembrie 2022, că „munițiile aeriene de precizie” vor face parte din pachetul de ajutor de 1,85 miliarde de dolari.

🟣 Militarii ruși au lansat patru lovituri asupra orașului Harkiv. Acest lucru a fost raportat de primarul orașului, Ihor Terehov.

„Au avut loc mai multe explozii în oraș. Sunt posibile mai multe lansări de rachete de pe teritoriul rusesc. Fiți atenți”, a precizat el.

De asemenea, acesta a menționat că, potrivit Centrului Medical Regional de Urgență, două persoane au primit răni ușoare.

🟣 ONU a confirmat moartea a peste 8 000 de ucraineni de la începutul războiului de amploare. Mai mult de 13 000 de persoane au fost rănite.

Acest lucru rezultă dintr-un nou raport al Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

De asemenea, se menționează că cel puțin 487 de copii se numără printre morți, în timp ce alți 954 au fost răniți.

Organizația subliniază că numărul real al victimelor este mult mai mare. Obținerea unor cifre exacte este imposibilă, deoarece nu există acces în zonele în care au loc lupte intense sau unde sunt prezenți militarii ruși.

În plus, organizația a înregistrat anul trecut 707 atacuri ale rușilor asupra unor unități medicale din Ucraina, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional.

🟣 Spania intenționează să trimită șase tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina. Despre aceasta a anunțat postul de televiziune britanic Sky News, citat de unian.net.

Ministra spaniolă a apărării, Margarita Robles, a făcut anunțul astăzi, în timpul unui discurs ținut în fața parlamentarilor spanioli. Ea a precizat că în viitor ar putea fi trimise mai multe tancuri în Ucraina.

🟣 Pe stadionul Lujniki, Kremlinul a organizat un concert cu tentă propagandistică intitulat „Glorie apărătorilor patriei”, care a fost menit să arate sprijinul societății ruse pentru războiul împotriva Ucrainei. În programul evenimentului a fost inclus și un cântec în limba ucraineană despre „salvarea” Mariupolului de „naziști” chiar înainte de discursul lui Putin.

Președintele rus a fost întâmpinat cu strigăte „Putin! Putin!”, care au fost urmate de scandări „Rusia! Rusia!”.

„Ne-am adunat aici pentru ceea ce este în esență o sărbătoare, dar știu… Tocmai am vorbit cu conducerea militară de vârf a țării, care a spus că în acest moment există o bătălie la frontierele noastre istorice pentru poporul nostru. Aceasta este dusă de aceiași luptători curajoși care se află acum aici, alături de noi ei luptă eroic, viteaz, curajos”, a spus Putin la începutul discursului său.

🟣 Papa Francisc s-a adresat publicului cu ocazia aniversării invaziei de amploare a Rusiei în Ucraina. Potrivit Reuters, liderul Bisericii Catolice a invitat părțile să reconcilieze.

„A trecut un an de la începutul acestui război violent și lipsit de sens, o aniversare tristă. Numărul de morți, răniți, refugiați și persoane strămutate, distrugerile și pagubele economice și sociale vorbesc de la sine”, a declarat Papa.

Patriarhul creștin i-a cerut lui Dumnezeu să ierte violențele comise în timpul războiului.

În plus, acesta și-a exprimat sprijinul pentru poporul ucrainean, deși nu a spus care dintre părți se consideră „inițiatorii” violențelor.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente