Cu ocazia împlinirii unui an de la declanșarea războiului din Ucraina, la Chișinău va fi deschisă o expoziție de fotografii artistice despre viață refugiaților ucraineni în Moldova. De asemenea, vor fi expuse și 12 portrete ale voluntarilor care i-au ajutat pe toți refugiați.
Fotografiile au fost realizate de Iosif Pizelman și Serghei Mardar, în colaborare cu Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova. Acestea surprind momente ale vieții coloniștilor ucraineni – oboseală, confuzie, durere, bucurie și speranţă. Fotografiile au fost realizate la centrele de cazare, gări și în autobuze.
De asemenea, va fi expusă și o colecție separată cu 12 portrete ale voluntarilor care au activat în diverse sfere – coordonatori de la punctul de control Palanka, administratori ai centrelor de cazare, avocați-consultanți, manageri pentru relocări în țări europene, creatorul portalului de informare oficial dopomoga.gov.md, organizatori de cursuri pentru copii-refugiați, etc.
Scopul organizării expoziției este de a rememora evenimentele tragice ale războiului, casele distruse distruse şi familiile separate. De asemenea, expoziția urmărește să sublinieze modalitatea prin care Moldova sprijină refugiații ucraineni.
Vernisajul expoziției va avea loc pe 24 februarie la Mediacor, între orele 14.00 și 16.00. La eveniment, jurnaliştii de război Viorica Tătaru şi Andrei Captarenco vor prezenta și o scurtă schiță documentară, din materialul filmat despre războiul din Ucraina.
După 25 februarie, expoziția va fi mutată la Agenția pentru Relații Interetnice (strada Alexei Mateevici 109/1), unde va fi deschis publicului până la sfârșitul lunii martie.