Comercializarea florilor de primăvară incluse în Cartea Roșie este interzisă prin lege. Vânzătorii vor fi amendați

Foto:Pixabay

Temperaturile ridicate din ultima perioadă au cauzat apariția vestitorilor primăverii mai devreme decât de obicei. Astfel, Agenția de Mediu atenționează că este interzisă prin lege comercializarea florilor care sunt incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova și în anexele Convenției privind Comerțul Internațional cu Specii Periclitate de Faună și Floră Sălbatică (CITES).

Potrivit Agenției, ghioceii, dar și alte specii de plante timpurii de primăvară, precum brândușe, lalele pestrițe, dediței, albăstrițe, lăcrămițe bifolii, cât și părțile acestora (flori, frunze, muguri, tulpini, ramuri, rădăcini, bulbi, rizomi etc.), sunt specii protejate în Republica Moldova și amenințate cu dispariția din cauza pierderii habitatelor, dar mai ales din cauza culegerii florilor și a colectării bulbilor într-un ritm accelerat. Respectiv, cu fiecare an, numărul acestora scade.

Astfel, din motiv că mulți vânzători ambulanți deja au început să comercializeze buchețele de flori timpurii de primăvară, multe dintre ele fiind incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova, Agenția de Mediu atenționează că potrivit prevederilor articolului 140 din Codul Contravențional nr. 218/2008, cetățenii care colectează și comercializează specii de plante cu regim special de protecție riscă amenzi.

Totodată, de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului se stabilește cuantumul prejudiciului cauzat mediului ca urmare a colectării și comercializării speciilor de floră de importanță națională și internațională din Republica Moldova, incluse în anexa nr. 3 la Legea regnului vegetal, conform cheltuielilor efective de restabilire a obiectelor regnului vegetal, cu includerea venitului ratat.

În acest context, Agenția de Mediu îndeamnă cetățenii să se abțină de la procurarea speciilor de plante incluse în Cartea Roșie și în anexele CITES, iar la depistarea persoanelor sau agenților economici care nu respectă măsurile de conservare și de protecție a plantelor rare, să sesizeze organele de control abilitate.

Menționăm că potrivit Codului Contravențional al Republicii Moldova nr. 218/2008, colectarea sau nimicirea plantelor, capturarea sau nimicirea animalelor incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova și în anexele la Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție (CITES), comercializarea ilegală, precum și comiterea altor acțiuni sau inacțiuni ce pot cauza reducerea numărului acestor plante și animale sau dispariția lor se sancționează cu amendă de la 50 la 100 de unități convenționale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente