Astăzi este a 363-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că Occidentul va „susține democrația” și va continua să sprijine Ucraina. Declarația a fost făcută în timpul unui discurs susținut la Varșovia, informează unian.net.
Liderul american a declarat că Vladimir Putin mizează pe utilizarea energiei ca armă împotriva Ucrainei, însă SUA și UE lucrează pentru a pune capăt dependenței țării de gazul și petrolul rusesc. De asemenea, acesta a subliniat că visurile președintelui rus, Vladimir Putin, la o „victorie ușoară” în Ucraina nu se îndeplinesc.
„Se aștepta ca Kievul să cadă, dar tocmai m-am întors de la Kiev. Rezistă după un an de război și va mai rezista”, a spus Biden.
🟣 Armata rusă a bombardat Herson. Aproximativ 20 de explozii au fost înregistrate în oraș, una dintre ele fiind la o stație de transport public. În urma bombardamentelor, cinci persoane au decedat, iar alte 16 – au fost rănite.
🟣 Putin a anunțat că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice de ofensivă. Despre acest fapt, președintele rus a anunțat în timpul discursului său către Adunarea Federală din Rusia.
De asemenea, acesta a ordonat Ministerului Apărării și Rosatom să asigure pregătirea pentru testarea armelor nucleare rusești.
Mai multe detalii citiți în acest articol.
🟣 România suspendă activitatea Centrului Rus de Cultură și Știință din București. Astfel, ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat astăzi, 21 februarie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) din România, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, pentru a-i fi notificată această decizie.
🟣 Putin a anulat astăzi decretul său din 2012 care specifica, printre altele, despre „căutarea modalităților de rezolvare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, a integrității teritoriale și a statutului de neutralitate al Republicii Moldova”.
Mai multe informații citiți în acest articol.
🟣 Uniunea Europeană a prelungit sancțiunile impuse Federației Ruse din cauza războiului din Ucraina până la 24 februarie 2024.
„Uniunea Europeană rămâne fermă în sprijinul său pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și este hotărâtă să implementeze pe deplin politica de nerecunoaștere în legătură cu anexarea ilegală a Rusiei. Uniunea nu recunoaște și continuă să condamne ocuparea teritoriilor ucrainene de către Federația Rusă ca o încălcare a dreptului internațional”, se arată într-un comunicat emis în Jurnalul Oficial al UE.
Decizia intră în vigoare de mâine, 22 februarie, și se referă la ocuparea unor regiuni din Luhansk, Donețk, Zaporijjea și Herson de către Rusia.
🟣 Negocierile cu privire la aderarea Moldovei și Ucrainei la Uniunea Europeană trebuie să înceapă până la sfârșitul acestui an.
Siegfried Mureșan, deputat în parlamentul european, a declarat într-o conferință de presă că în cadrul Adunării Parlamentare „Euronest” a fost votată o rezoluție prin care se cere Comisiei Europene și Consiliului UE începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina până la finalul anului.
🟣 Într-un nou pachet de asistență militară, SUA va oferi Ucrainei vehicule speciale de luptă pentru infanterie, de tip Bradley, care pot lansa rachete cu rază lungă de acțiune.
Potrivit Defense Express, acest tip de vehicul este destul de rar, chiar și pentru armata SUA, în comparație cu toate celelalte versiuni ale Bradley. Se presupune că ar fi fost produse doar 55 de astfel de vehicule.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!