(foto) Trei tineri din Fălești ne povestesc cum e să practici sport din copilărie și câtă muncă stă în spatele succesului

sportivi (3)
Foto:arhivă personală

Fiecare tip de sport necesită o implicare maximă pentru obținerea unor performanțe de nivel înalt. În acest articol vei afla despre experiența de-a lungul anilor a trei tineri de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Fălești.

„Pentru a practica acest sport este nevoie de disciplină și răbdare”

Maxim Liubin are 16 ani, este elev în clasa a X-a și sportiv al clubului „Fălești Kickboxing” din orașul Fălești. Antrenorul său este Serghei Sedoi, iar cu kickboxingul se ocupă de 11 ani. Pe parcursul acestor ani, a obținut titluri atât naționale, cât și internaționale.

Sursă: arhivă personală

Fiind un copil foarte activ, la vârsta de cinci ani, din inițiativa tatălui său, a decis să înceapă să practice acest sport, cu scopul de a-și utiliza energia cu un folos. În acest mod a început cariera sa.

„La început, nu mi-am stabilit scopuri anumite, visam doar să ajung campionul republicii”, ne povestește Maxim.

Începutul a fost greu, însă orice început nu este ușor. Au fost momente când își pierdea speranța și dorea să renunțe, dar a avut parte de o susținere enormă din partea familiei, care credea în totalitate în el. L-a ajutat mult și antrenorul său, care are o contribuție enormă în evoluția sa și care investește foarte mult în sportivii săi. Aceste investiții, desigur, se soldează cu rezultate remarcabile din partea discipolilor.

„Pe parcursul acestor 11 ani, definiți de o muncă colosală, de traume și de investiții în propria personalitate, am reușit să obțin următoarele titluri: maestru al sportului, campion european – 2021, medaliat cu bronz în cadrul campionatului mondial – 2022, campion mondial – 2021, campion al Republicii Moldova de șase ori – 2015, 2017, 2018, 2019, 2021, 2022”, afirmă Maxim.

Dacă e să facă o paralelă între început și etapa actuală, realizează că din piciul fricos care visa să ajungă campion republican s-a transformat într-un sportiv încrezător în propriile forțe, ceea ce se datorează și antrenorului.

Sursă: arhivă personală

„Pentru a practica acest sport este nevoie de disciplină și răbdare, deoarece simbioza dintre aceste două calități face ca efortul depus să fie unul eficient, iar greutățile care apar în cale devin mult mai ușor de depășit”, povestește Maxim.

În viitorul apropiat, sportivul va continua să se antreneze și are intenția să participe la alte competiții de nivel național și internațional. Totuși, Maxim nu planifică să-și lege întreaga viață cu sportul, definind  kickboxingul ca un pe hobby practicat din plăcere proprie.

Sursă: arhivă personală

„Recomand acest sport tinerilor. După părerea mea, datorită acestuia ne formăm o disciplină și un echilibru în dezvoltarea propriului corp. Cu siguranță, ocuparea cu oricare alt sport reprezintă un mod de viață sănătos”, spune Maxim.

„Este imposibil să fii perseverent fără a fi abil, îndrăzneț și încrezător”

Ștefania Tataru are 18 ani, este elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. Este sportivă a clubului „Fălești Kickboxing”. La fel ca în cazul lui Maxim, antrenor îi este Serghei Sedoi. Ștefania se ocupă de 10 ani cu kickboxingul, reușind să devină campioana mondială și campioană europeană.

Sursă: arhivă personală

A pășit în lumea sportului la vârsta de opt ani fiind susținută de fratele său, care la fel se ocupă cu acest sport ce a influențat-o spre o dezvoltare continuă. Fiind susținută de familie constant, a învățat că trebuie să fie perseverentă și să nu renunțe dacă cu adevărat are plăcerea să practice acest sport.

„Să fiu sinceră, la început nu am avut un scop anumit. Sportul nu a fost luat atât de mult în considerație de către mine. De-a lungul multitudinilor de antrenamente, am început să iubesc ceea ce fac, astfel încât au început să apară rezultate”, ne povestește Ștefania.

Sursă: arhivă personală

Până în prezent, Ștefania a obținut titlurile de campioană mondială – 2016 și campioană europeană – 2019 la kickboxing, dar și posedă locuri de frunte la campionatele naționale, cât și la altele de peste hotarele țării.

„Poți ajunge sportiv doar prin muncă, perseverență, dar și cu o anumită doză de talent necesară fiecărei activități de succes. Este imposibil să fii perseverent fără a fi abil, îndrăzneț și încrezător. Acest sport mi-a demonstrat că orice persoană care se implică în totalitate într-o anumită sferă, dar și care este pasionată cu adevărat de ceea ce face va ajunge să se distingă într-un mod deosebit, rezultatele fiind de excepție”, afirmă Ștefania.

Sursă: arhivă personală

În viitorul apropiat, Ștefania va continua evoluția în kickboxing, este conștientă că este nevoie să muncească mult în continuare pentru a obține locurile de frunte la campionate.

„Recomand acest sport tuturor celor care sunt pregătiți pentru o colosală muncă, care cu siguranță peste ceva timp va oferi roade”, afirmă Ștefania.

„Vă îndemn să jucați șah, deoarece el vă dezvoltă atenția, imaginația, logica și gândirea critică”

Stanislav Cebotari are 16 ani, este elev în clasa a X-a, se ocupă cu șahul de 11 ani reușind să obțină titluri la competițiile de nivel internațional.

Sursă: arhivă personală

Dintr-o simplă curiozitate, la vârsta de cinci ani a găsit în dulap o tablă de șah. Îl întrebase pe tatăl său ce este aceasta. A primit explicația că este un joc de masă foarte interesant, care necesită multă atenție și gândire logică. Așa a pornit aventura în lumea șahului, care durează deja 11 ani.

„La început nu mi se întipărea cum merge calul, prin exersare mi-a reușit. După ce am înțeles regulile jocului, am început să frecventez Cercul de Șah la Centrul de Creație și Agrement pentru Tineri «Lora Găină» din orașul Fălești. Acolo am făcut cunoștință cu primul meu antrenor, dl Alexei Lungu, omul căruia îi sunt foarte recunoscător, deoarece dumnealui a observat că însușesc mai bine decât ceilalți copii, astfel încât a insistat să continui să practic acest sport al minții. De la dumnealui am învățat câteva deschideri, tactici de joc și finaluri de partidă”, ne povestește Stanislav.

Sursă: arhivă personală

Începutul i se dădu mai greu, dar prin sârguință și devotament a reușit să facă față încercărilor. Pe parcursul acestor 11 ani, Stanislav a reușit să devină: campion național la Șah Blitz, Rapid și Clasic între copii și juniori, iar în anul 2017 – campion mondial între elevi la șah.

„Comparativ cu primul an, am devenit mult mai puternic, am în spate o experiență destul de mare care mă ajută foarte mult momentan. Am căpătat această experiență datorită antrenorilor mei Alexei Lungu, Valeriu Onici și Valeriu Coseț, dar și datorită familiei mele, care mereu m-a susținut”, ne povestește Stanislav.

După părerea sportivului, un șahist de înalt nivel are nevoie de multă răbdare, sârguință și atenție. Acesta trebuie să învețe din eșecurile sale: „Doar cu ajutorul acestora putem învăța lecții noi”.

Sursă: arhivă personală

Stanislav dorește să ajungă la un nivel mai înalt și să îndeplinească normele de Maiestru Fide, însă nu crede că va avea o carieră profesională în acest domeniu. Pe de altă parte, spune că nu va lăsa niciodată acest sport, pentru că are un rol semnificativ în viața sa și din motiv că nu-și imaginează o zi fără ca să joace o partidă de șah.

„Vă îndemn să jucați șah, deoarece el vă dezvoltă atenția, imaginația, logica și gândirea critică. Acest sport vă poate aduce faimă atât la nivel național, cât și internațional”, afirmă Stanislav.

Autoare: Veronica Rurac

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente