Imaginea din spate. Kevin Carter – autorul celor mai triste fotografii din Sudan

time-100-influential-photos-kevin-carter-starving-child-vulture-87_grande
Foto:Kevin Carter/Getty Images

Semnată de Kevin Carter, imagine a fost surprinsă de fotoreporterul sud-african când a călătorit în Sudan pentru a fotografia foametea în 1993. Fotografia întitulată „Vulturul și fetița” i-a adus lui Carter – Premiul Pulitzer.

Pentru prima dată, fotografiile lui Kevin Carter au captat atenția presei internaționale la mijlocul anilor 80, el fiind prima persoană care a fotografiat o execuție publică de „necklacing” de către negrii africani în Africa de Sud.

În anul 1993, ONU i-a oferit lui João Silva și Kevin Carter posibilitatea de a călători în Sudan și de a raporta despre foametea din Sudanul de Sud încorporată cu rebelii în războiul civil din acea zonă. După ce au zburat la Nairobi, cei doi au fost nevoiți a se reține în Sudan din cauza conflictului militar din țară care luase amploare. La puțin timp după aceasta, Carter și Silva au ajuns în orașul Ayod unde s-au despărțit pentru a fotografia victimele foametei, discutând între ei situațiile șocante la care erau martori.

Sursă foto: Ilagardien

Printre alte fotografii triste, Carter a realizat și o imagine cu ceea ce părea a fi o fetiță, căzută la pământ de foame, în timp ce un vultur o pândea în apropiere. El i-a spus lui Silva că a fost șocat de situația pe care tocmai a fotografiat-o și că a alungat vulturul. Câteva minute mai târziu, Carter și Silva s-au îmbarcat într-un avion mic al ONU și au părăsit Ayod.

Vândută către The New York Times, fotografia a apărut pentru prima dată la 26 martie 1993 și s-a sindicalizat în întreaga lume. Sute de persoane au contactat ziarul pentru a întreba de soarta fetei. Ziarul spunea că, potrivit lui Carter, „ea și-a revenit suficient pentru a-și relua drumul după ce vulturul a fost alungat”, dar nu se știe sigur dacă aceasta ar fi ajuns la centrul alimentar al ONU”. Asupra lui Carter s-au aruncat un val imens de critici.

Sursă foto: Kevin Carter/Getty Images

În aprilie 1994, Carter câștigă Premiul Pulitzer pentru fotografia sa, iar trei luni mai târziu acesta s-e sinucide.

Potrivit web.archive, având în vedere situația controversată care se formase în jurul fotografiei și istoria din spatele ei, 18 ani mai târziu, ziarul Crónica a călătorit la Ayod pentru a reconstrui povestea acelei fotografii.

După mai multe întâlniri cu zeci de locuitori ai satului, o femeie pe nume Mary Nyaluak, care a distribuit mâncare în centrul alimentar ONU unde trebuia să ajungă copilul din fotografie, a dat primul indiciu despre locul unde s-ar fi putut afla acesta.

„Este băiat și nu fată. Numele lui este Kong Nyong și locuiește în afara satului”, a spus Mary Nyaluak pentru reporteri.

Două zile mai târziu, acel indiciu avea să ducă la familia copilului, al cărei tată l-a identificat pe copil și a confirmat că acesta și-a revenit din acea foamete, dar a murit în anul 2007 din cauza febrei.

Pe parcursul vieții sale, Kevin Carter a reușit de mai multe ori să șocheze întreaga societate cu ajutorul fotografiilor sale care transmiteau o realitate nemaivăzută și nepercepută îndeajuns pentru acea vreme.

Sursă foto: famousphotographers

Potrivit The Guardian, Kevin Carter este autorul fotografiei care reprezintă trei membri AWB împușcați în timpul invaziei lor eșuate în Bophuthatswana, chiar înainte de alegerile din Africa de Sud. Fotografia sa fiind catalogată drept „singura fotografie reală a întregii campanii”. Aceasta a apărut pe fiecare copertă a presei internaționale de la sfârșitul anilor 90. După moartea sa, regizorul Steven Silver a publicat filmul „The Bang Bang Club”, o dramă dedicată activității și vieții lui Kevin Carter.

„Sunt bântuit de amintirile vii ale crimelor și cadavrelor și mâniei și durerii… ale copiilor înfometați sau răniți, ale unor nebuni cu trăgaci, adesea polițiști, ale călăilor ucigași…” – Kevin Carter.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente