Astăzi este a 358-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 Guvernul britanic a anunțat un minut de reculegere la nivel național pe 24 februarie 2023, în ziua aniversării invaziei totale a Rusiei în Ucraina. Acesta va avea loc la ora 11.00 (13.00, ora Kievului).
Potrivit site-ului guvernului britanic, premierul Rishi Sunak se va alătura, de asemenea, momentului de reculegere.
„Acest moment național va oferi publicului britanic ocazia de a aduce un omagiu curajului poporului ucrainean și de a demonstra solidaritatea de neînvins a Regatului Unit cu această țară”, se arată în comunicat.
Guvernul britanic invită persoanele și organizațiile din întreaga țară să se alăture momentului de reculegere, menționând că, de la începutul războiului, mii de ucraineni au murit pentru a-și apăra libertatea și milioane de oameni au fost forțați să își părăsească locuințele.
🟣 Pe parcursul a 24 de ore, militarii ruși au efectuat trei lovituri cu rachete, 18 lovituri aeriene și 52 de lovituri cu lansatoare multiple de rachete.
„Ocupanții ruși au tras asupra infrastructurii civile din Donețk și Herson. Au fost înregistrate victime și decese în rândul civililor”, se arată în raportul de dimineață al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
🟣 O persoană a decedat și încă șapte au fost rănite în urma unui atac nocturn cu rachete la Pavlohrad. Despre aceasta a declarat șeful Administrației militare regionale (AMR) Dnipro, Serhi Lâsak.
„O noapte teribilă în Pavlohrad. La ora trei după miezul nopții, când oamenii dormeau liniștiți în casele lor, inamicul a lovit orașul cu rachete. O femeie în vârstă de 79 de ani a fost omorâtă. De asemenea, în mod preliminar, șapte persoane au fost rănite”, a declarat Lâsak.
🟣 Un atac al artileriei rusești în satul Zmiivka s-a soldat cu moartea unui cuplu.
Potrivit AMR Herson, obuzul a lovit direct clădirea.
🟣 Armata rusă păstrează șapte nave în misiune de luptă în Marea Neagră. Despre aceasta a anunțat centrul de presă al comandamentului Forțelor Navale ale Forțelor Armate Ucrainene.
De asemenea, se remarcă faptul că în Marea Azov se află încă o navă, iar în Marea Mediterană – 10, dintre care cinci purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, cu o salvă totală de 72 de rachete.
🟣 Pe coperta următorului număr al celebrului săptămânal TIME a apărut o fotografie a subsolului din satul Iahidne, regiunea Cernihiv, unde ocupanții ruși i-au ținut pe toți locuitorii aproape o lună. De asemenea, publicația a distribuit un reportaj despre ororile ocupației cu care se confruntă ucrainenii din micul sat.
Coperta noului număr al revistei TIME a fost publicată pe contul său oficial de Twitter. Acesta va fi lansat pe 27 februarie.
Postarea a fost însoțită de un comentariu: „În subsolul unde un întreg sat ucrainean a petrecut o lună oribilă în captivitate”.
Inside the basement where an entire Ukrainian village spent a harrowing month in captivity https://t.co/jGbQU3kr2q pic.twitter.com/K28ZWnqteU
— TIME (@TIME) February 15, 2023
🟣 Resturile unei rachete au fost descoperite în Republica Moldova, la Briceni.
O patrulă a Poliției de Frontieră a descoperit în zona sectorului Poliției de Frontieră Larga, raionul Briceni, resturile unei rachete provenite din atacurile aeriene ale Rusiei împotriva Ucrainei.
Acesta este deja al patrulea caz.
🟣 Parlamentul European a adoptat o rezoluție cu ocazia aproprierii aniversării invaziei rusești în Ucraina și a cerut transferul de avioane de luptă, rachete și muniții către Kiev. Rezoluția a fost susținută de 444 de deputați europeni, cu 26 de voturi împotrivă.
În rezoluție, Parlamentul European „condamnă ferm agresiunea Moscovei” și afirmă „solidaritatea de neclintit” cu poporul și conducerea Ucrainei.
🟣 Forțele politice din Regatul Norvegiei au ajuns la un acord general privind stabilirea unui program de sprijin timp de cinci ani pentru Ucraina, în valoare de aproape 7 miliarde de euro.
Respectiv, Ucraina va primi 15 miliarde de coroane norvegiene (peste 1,3 miliarde de euro) anual.
🟣 Autoritățile slovace au recunoscut Federația Rusă ca fiind un stat sponsor al terorismului. Consiliul Național al țării a condamnat din nou războiul rusesc și și-a exprimat sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
Potrivit site-ului Aktuality, la 16 februarie, parlamentarii au adoptat o rezoluție prin care au condamnat războiul pe scară largă declanșat de Rusia, atacurile asupra instalațiilor civile și a infrastructurii energetice. În document se spune că regimul rus este un regim terorist și că Rusia este un stat sponsor al terorismului.
🟣 Statul israelian va ajuta Ucraina la dezvoltarea unui sistem de avertizare „inteligent” privind atacurile aeriene cu rachete și drone.
Ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a declarat acest lucru la Kiev, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul ucrainean de externe, Dmâtro Kuleba.
🟣 Franța trimite 14 tancuri ușoare AMX-10RC în Ucraina. Acesta este primul lot de vehicule blindate de la Paris.
Potrivit Forces Operations, același număr de echipaje și conducători au fost instruiți în ultimele săptămâni la Școala de cavalerie de la Saumur, care este leagănul cavaleriei blindate franceze.
🟣 În cel de-al șaselea pachet de ajutor din partea Italiei pentru Ucraina, autoritățile de la Roma vor trimite mijloace de protecție împotriva armelor nucleare, biologice și chimice și ajutoare umanitare. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrului italian al apărării, Guido Crozetto.
„Ucraina a cerut în ultimele zile Italiei mijloace de protecție împotriva armelor nucleare, biologice și chimice. Noi, ca Italia, le vom da împreună cu ajutoare umanitare, generatoare, pături, acestea fac mai puțină vâlvă decât tancurile. Am aprobat cel de-al șaselea decret de ajutor pentru Ucraina și acestea sunt materialele pe care le vom trimite.”
🟣 Ca parte a ajutorului umanitar, Suedia a trimis Ucrainei șase bărci care pot fi folosite ca pontoane de trecere.
Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Infrastructurii, acestea sunt primele vehicule speciale de acest tip primite de constructorii civili de drumuri, care anterior erau folosite exclusiv de inginerii militari.
🟣 Ucraina a întors din captivitate 100 de militari și un civil.
„Printre luptătorii eliberați se numără membri ai Gărzii Naționale, polițiști de frontieră și militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei. 94 dintre ei apărau Mariupolul, inclusiv 63 de soldați de la Azovstal. Rudele lor îi așteaptă de atâta timp”, a declarat șeful Oficiului Președintelui, Andri Ermak într-un mesaj pe Telegram.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!