(foto, video) Moldoveanul care s-a filmat în vestitul serial „The Crown” de pe Netflix. Interviu cu Nicon Caraman

ipiccy_image (18)
Foto:imdb/Nicon Caraman

Nicon Caraman este un actor moldovean care locuiește acum în Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Recent, acesta a apărut într-un rol episodic în vestitul seriat de pe Netflix – The Crown. Moldoveanul a jucat rolul unui mercenar care a ucis familia Romanov.

Tânărul s-a filmat în episodul Ipatiev House din sezonul cinci al serialului. Episodul respectiv este dedicat familiei țarului Nicolae al II-lea al Rusiei, care a fost executată în iulie 1918, după Revoluția bolșevică.

Nicon Caraman este originar din Moldova, însă din 2012 s-a mutat în Marea Britanie, unde își urmează visul de a deveni un actor de nivel internațional. Am vorbit cu acesta despre experiența sa în serial, despre casting, dar și despre planurile de viitor. Mai jos, citiți interviul realizat de #diez cu tânărul actor.

Sursă: IMDb

– Deja de câțiva ani ți-ai trecut activitatea actoricească la un nou nivel în Marea Britanie, așa că vrem să te întrebăm cum este să fii actor moldovean, ori din altă țară, în Marea Britanie.

– Sincer să fiu, să fii actor oriunde în lume este la fel. Unica diferența este că în unele țări lucrezi mai puțin, iar în altele ai mai multe oportunități. Oricum, să fii actor într-o țară în care se vorbește o altă limbă decât limba maternă este destul de dificil. Este o barieră pe care trebuie să o depășești dacă vrei să ai succes. Plus, nimic nu se obține fără muncă și dedicație. Totuși, să vorbești limba țării în care ești stabilit este foarte important, deoarece regizorii ar putea dori ca tu să joci tot felul de roluri cu accente din estul Europei, însă trebuie să știi să vorbești fluent, fără accentul limbii de baștină, cel puțin trebuie să te străduiești. Totul vine cu timpul, nici Roma nu a fost construită într-o zi.

Sursă: IMDb

– Povestește-ne despre cum ai ajuns să deții un rol episodic în vestitul serial The Crown?

– Ca să ajung să mă filmez în The Crown, a trebuit să aștept aproape 10 ani, dar nu să stau cu mâinile în brâu. Am muncit în fiecare zi ca să-mi îmbunătățesc accentul ori lucram asupra mea și făceam exerciții de actorie. A trebuit să mă duc la cursuri care costau o grămadă de bani. Practic, în primii opt ani de zile doar munceam ca să-mi acopăr cheltuielile și investeam în actorie, investeam în mine. Am venit în Marea Britanie nu ca să agonisesc bani, ci am venit ca un visător, să-mi realizez visul de a fi un actor de film. Așa am ajuns să mă filmez în The Crown, prin răbdare și dedicație, pentru că erau zile când lumina de la capătul tunelului nu se vedea, dar mergeam înainte crezând că o să vină și ziua când va fi de muncă și pentru mine și, din fericire, așa a și fost.

Sursă: Nicon Caraman/imagini din timpul filmărilor

– Cum a decurs castingul?

– Așa cum de obicei are loc un casting. Compania de producție apelează la un agent de casting care mai apoi este angajat în a găsi actori ce ar putea juca următoarele roluri, având o listă de 15-20 de roluri, în dependență de producție. De obicei, castingurile decurg în persoană. Agentul caută în baza lui de date sau pe site-urile de specialitate, așa precum Spotlight, actori care s-ar potrivi acestor roluri. Mai apoi găsește, să zicem, 10-15 candidați care ar putea juca rolul respectiv. După, le trimite la agenții candidaților respectivi un e-mail cu întrebarea dacă actorul este disponibil și dacă poate munci în perioada filmărilor și este rugat fie să vină la casting la adresa agentului de casting, fie să facă un self-tape, adică să se filmeze pe el cum joacă scena care i se oferă. Mai apoi, agentul fiecărui actor trimite acest e-mail la clienții lui și tu, ca actor, trebuie să mergi la casting sau să faci self-tape. În cazul meu, a trebuit să fac două self-tape-uri, după care a treia oară m-au invitat să mă văd cu regizorul, cu producătorul și cu agentul de casting. Ulterior, în fața a trei oameni și a unei camere de luat vederi a trebuit să joc scena din serial.

Sursă: Nicon Caraman/imagini din timpul filmărilor

– Cât de ușor ți-a fost să pătrunzi în esența acestui personaj și a istoriei pe care o are?

– E foarte greu să-ți imaginezi ce au trăit aceste personaje, în cazul meu vorbim despre ofițerul bolșevic care a fost pus în situația să ia viața familiei țariste a țării din care face parte. Și istoria fiecărui om este destul de complexă. Chiar dacă personajul poate fi unul nesemnificativ în schema mare a serialului, în realitate, fiecare personaj are viața sa cu o istorie și cu o experiență bogată. Autorul nu îți va crea această istorie, fiindcă e un rol secundar care apare pe câteva momente în serial, dar ca actori trebuie să încercăm să recreăm viața așa cum este ea, cu oameni vii, adevărați. Și, fie că vorbim de regină ca personaj, fie de acel ofițer, ambii actori sunt egali la nivel de măiestrie actoricească, la cum se pregătesc pentru rol și la cum dau viață fiecărui personaj. A fost o muncă intensă, destul de înfricoșătoare în unele momente, dar am făcut tot ce mi-a stat în puteri ca să dau o viața plină și intensă acestui personaj.

– Cum a fost să lucrezi împreună cu o echipă de producție atât de mare, de un rang internațional?

– La început, să vezi o echipă de aproximativ 200 de oameni care în fiecare zi undeva aleargă și ceva fac este incredibil. Cu timpul, te obișnuiești și devii și tu parte din acest sistem care funcționează ca un ceas mecanic. Fiecare își știe meseria, comunicarea este la cel mai înalt nivel, iar fiecare a câștigat și câte o rație la brâu. E foarte organizat. Adică, dacă vii dintr-o țară mică, cel mai probabil nu ești obișnuit cu nivelul acesta de organizare, așa mi se pare mie. Este o experiență neobișnuită și de fiecare dată pur și simplu te uimești cât de intens se muncește de zori până noaptea târziu la filmarea unei singure scene, însă dacă îți place ceea ce faci, să fii în tot acest haos este o magie.

Sursă: Nicon Caraman/imagini din timpul filmărilor

– În contextul în care deja deții o experiență în lumea actoricească, ai reușit să înveți ceva nou din acest rol?

– În actorie niciodată nu te oprești din învățat. Nu exista «eu știu tot» în actorie, căci meseria asta este exact ca viața. Dacă te întreb «tu știi să trăiești?», tu o să zici «da, bineînțeles știu». Dar tu fă-o, începe să o faci… și apoi vei începe a vedea că poate nu totul este atât de clar și evident cum îți pare la moment. Bineînțeles, sunt tehnici pe care le înveți, ca de exemplu cum să intri în rol, cum să te relaxezi înainte de a începe o filmare, cum să plângi în fața camerei etc. Totuși, oricât de multe ai învață, oricum există loc de a studia și mai mult. De exemplu, ești geniu în stilul de actorie pentru telenovele, unde trebuie să fii lent, să ții reacțiile mai mult și să nu clipești des, însă trebuie să înveți un stil nou dacă ajungi într-un film dinamic. Sunt lucruri care mereu trebuie să fie perfecționate și învățate. Chestia bună este că în actorie, ca și în multe domenii, practica bate teoria și de fiecare dacă când ești pe un platou de filmări este o bună oportunitate să experimentezi și să încerci ceva diferit, pentru că fiecare rol este divers, exact cum viața fiecărui om este diferită.

Sursă foto: IMDb

– Într-un interviu ai menționat că aspiri la Statele Unite ale Americii. De ce acolo? De ce America?

– Este același motiv pentru care am venit și în Marea Britanie – să muncesc, să mă filmez mai mult, să fiu un actor care muncește, un actor de succes, un actor care este apreciat și întrebat. Acesta a fost un vis de al meu, însă acum este o realitate pe care o văd clar și chibzuit. Nu sunt disperat să ajung în America, deoarece viața americană este dură. Aici mă refer la faptul că dacă muncești, vei fi bine, dar sunt și chestiuni precum serviciile sociale și asigurarea medicală, care au un proces mult mai diferit decât cel din Europa. Și dacă nu ești pregătit ori dacă nu știi unde mergi, ai putea să ai dificultăți financiare sau să rămâi pe străzi. Sunt sigur că, într-o bună zi, am să ajung să mă filmez și acolo, dar nu este ceva pentru care aș sacrifica bunăstarea mea sau a familiei mele. Nu sunt disperat să ajung acolo. Toate la timpul lor, cu răbdare, dedicație și consistență, am să ajung și în America într-o bună zi.

Sursă: Nicon Caraman/arhivă personală

– Care este următorul pas pentru Nicon Caraman?

– Cât privește actoria, este simplu – aștept și am răbdare. Este un proiect unde filmările vor începe în vară și vorbim despre un serial pentru Amazon Prime. În rest, mă bucur de timpul petrecut în familie și încerc să produc cât mai mult conținut de calitate pe canalul meu de YouTube și pentru radio.

– Ce activități practici între pauzele dintre roluri pentru a-ți materializa visurile și pentru a reuși în carieră?

– La moment, muncesc la postul de radio pe care l-am lansat încă în 2017 – Caraman FM. Este un radio online pentru vorbitorii de limbă romană din Regatul Unit, dar lumea ne poate asculta de oriunde și chiar ne ascultă. Avem ascultători din Canada, SUA și practic din fiecare țară din Europa unde sunt stabiliți moldovenii și românii din diasporă. Acum am un show matinal – Morning Show –, pe care îl fac în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la ora 7.0 până la 9.0, și asta mă face să mă trezesc devreme, și este o provocare, având în vedere că somnul este foarte dulce dimineața, dar deja a doua săptămână sunt live și îmi place mult să fac radio și să interacționez cu ascultătorii.

– Care sunt actorii și casele de producție internaționale cu care ai dori să colaborezi în viitor?

– Mi-aș dori să muncesc cu actorii care își iubesc meseria și care sunt buni parteneri de scenă. Aici, bineînțeles, mă refer la toți actorii nominalizați sau care au câștigat premiul Oscar. Sunt actori precum Anthony Hopkins sau Tom Hanks cu care vrei măcar să fii în preajmă sau pe aceeași scenă, din motiv că fiecare minut cu acești actori într-o scenă este precum un masterclass în actorie. Cât despre casele de producție, asta chiar nu contează, pentru că ele practic au același scop – de a finanța sau de a produce filme. Eu am un mare respect și o admirație față de regizori, căci ei sunt cei care de fapt creează filmul, ei sunt «pictorii tabloului» pe care îl vedem. Tocmai de asta îmi doresc să muncesc cu regizori care m-ar putea ajuta și care m-ar putea îndruma să creez acea viață interioară a personajului care ar rezona cu publicul ce va vedea filmul, dar și cu regizori care ar putea să te provoace să ieși din zona ta de confort, să fii vulnerabil, să fii sincer, să fii inconfortabil, fiindcă acestea sunt cele mai puternice roluri pe ecran.

Sursă: Nicon Caraman/arhivă personală
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente