Universitatea din Strasbourg este una dintre cele mai renumite universități franceze. Aceasta a fost fondată încă în 1538 de către călugărul Martin Bucer și de reformatorul Johannes Sturm, având doar trei facultăți la început. Azi, universitatea are programe de studiu și cercetare de o calitate înaltă în așa domenii ca științe sociale, științe umane și științe naturale. Printre cei peste 46 000 de tineri care-și fac studiile în cadrul Universității din Strasbourg se numără și Dragoș Durnea, care este student la Facultatea de Geografie și Amenajare din Strasbourg.
Dragoș este un tânăr de doar 20 de ani, originar din Pârlița, raionul Fălești. Și-a făcut studiile în cadrul Instituției Publice Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Bălți. Deja de un an și jumătate trăiește și studiază în Franța, la Facultatea de Geografie și Amenajare.
De mic copil, Dragoș a fost pasionat de geografie și istorie, fapt care l-a motivat sa studieze mai profund materiile date. În această cale a fost ajutat și de profesoarele de geografie, cărora tânărul le este recunoscător.
Decizia de a pleca în țara aleasă a fost una planificată.
„A fost plănuită încă din gimnaziu, când am decis să pășesc pe urmele fratelui meu mai mare, care a ales acest drum postliceal”, ne-a mărturisit tânărul.
Procesul de înscriere la universitate a început încă din toamna anului 2020, când era în clasa a XII-a. A fost un proces simplu pentru Dragoș, deoarece a fost ajutat de serviciul Campus France, sub patronajul Alianței Franceze, care l-a ghidat la etapa formării dosarului de aplicare.
„Acomodarea la ritmul de viață francez a venit pe parcursul primului semestru”, menționează Dragoș. Problema cu care s-a confruntat a fost deprinderea la o limba nouă.
„Inițial îmi era mai complicat să comunic și să-mi exprim gândurile, așa cum sunt obișnuit în română.”
Din fericire, în scurt timp, datorită susținerii celor apropiați și a unui mic efort, a reușit să se adapteze la noua ambianță. Anturajul a devenit unul foarte plăcut pentru tânăr. El ne-a mărturisit că profesorii care-i predau lecțiile o fac cu multă pasiune. „Studenții sunt în marea lor majoritate francezi, eu fiind unicul străin din grupa mea. Cu toate acestea, nu pot să spun că observ diferență între noi”, a adăugat acesta.
În viitor, Dragoș ar vrea să își continue studiile de masterat în domeniul amenajării de spațiu, într-o țară din vestul Europei.
„Planurile mele rămân ancorate aici, departe de Moldova, cu părere de rău, dar cu foarte mare dorință aș vrea într-o zi să mă întorc acasă pentru a pune umărul la dezvoltarea țării. Pentru cei care ar dori să își continue studiile peste hotare, le urez mult succes și încredere în propriile forțe. Este greu sa ieși din zona de confort și să te adaptezi la o nouă realitate, dar acest pas merită a fi făcut, pentru că el poate deschide multe căi spre viitor și îți va da ocazia sa te cunoști mai bine”, a conchis tânărul.
Autoare: Nadejda Gliga