11 țări au promis că vor transfera Ucrainei tancuri. Cele mai importante evenimente din a 356-a zi de război

unian razboi copii ucraina
Foto:ua.depositphotos.com

Astăzi este a 356-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Autoritățile elene au predat Ucrainei 20 de vehicule blindate BMP-1 și muniție ca parte a asistenței umanitare și de apărare. Despre acest lucru a anunțat șeful departamentului grec de apărare, Nikolaos Panagiotopoulos.

Totodată, acesta a declarat că Atena va continua să sprijine lupta poporului ucrainean pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

🟣 Polonia va transmite Ucrainei primele tancuri de fabricație germană, Leopard 2, în luna martie. Informația a fost anunțată prin mesajul Ministerului Apărării al Poloniei de pe pagina de Twitter.

„Astăzi la Bruxelles, am vorbit despre un sprijin efectiv pentru Ucraina. Și alte țări și-au anunțat participarea la această coaliție. În martie, primele tancuri Leopard 2 vor merge în Ucraina”, se arată în mesaj.

🟣 Președintele Statului Major Comun al SUA, generalul Mark Milley, a declarat că 11 țări au promis că vor transfera Ucrainei tancuri, iar 22 de țări – vehicule de luptă pentru infanterie. Alte nouă țări vor transmite sisteme de apărare aeriană.

Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing care s-a desfășurat după întâlnirea Grupului de contact pentru problemele de apărare al Ucrainei, Ramstein-9, care a avut loc la Bruxelles, informează unian.net.

🟣 În această dimineață, pe întreg teritoriul Ucrainei a fost anunțată o alertă aeriană, din cauza activității aviației ruse pe teritoriul Belarusului.

🟣 Armata rusă continuă să atace teritoriul Ucrainei în cinci direcții. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, armata rusă își concentrează în mod semnificativ operațiunile defensive spre Kupeansk, Lâman, Bahmut, Avdiivka și Șahtarsk.

🟣 Armata rusă a atacat două localități din regiunea Donețk. Potrivit șefului Administrației militare regionale Donețk, Pavlo Kârâlenko, un civil a fost rănit, iar palatul culturii, în care este amplasat acum Centrul de Ajutor Umanitar, a fost avariat.

🟣 Pentru prima dată de la prăbușirea URSS, navele Flotei Ruse de Nord au ieșit pe mare cu arme nucleare tactice la bord, informează unian.net.

După cum precizează Serviciului Norvegian de Informații în raportul său anual Focus 2023, Rusia a utilizat trei sferturi din rachetele sale avansate „sol-sol” în Ucraina. În raport se arată că „armele nucleare nestrategice vor juca un rol proeminent în apărarea regională” până când Moscova își va reconstrui arsenalul de arme de precizie cu rază lungă de acțiune.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente