Astăzi, planeta se confruntă cu un șir de probleme de mediu severe. Una dintre soluții care ar putea trezi conștiința asupra problemelor ecologice este educația. Deși aceste teme sunt încadrate în curriculumul școlar, ele sunt neglijate sau nu au impactul necesar asupra elevilor. În acest articol veți afla mai multe despre cum și unde vă puteți informa asupra problemelor ecologice și cum le puteți pune în aplicare.
Educația ecologică joacă un rol primordial în rezolvarea problemelor de mediu. Deși aceasta este introdusă în programa școlară ca oră opțională, dar și încadrată în așa obiecte ca geografia, educația pentru societate și chimie, cel mai des subiectul dat nu acoperă complexitatea problemei. Valeria Ceornea, elevă în clasa a XI-a, menționează că: „Lecțiile sunt axate pe reciclare și se bazează pe aceleași idei repetate pe parcursul anilor școlari, însă nu se pun în aplicare”. Astfel tinerii interesați de domeniu sunt nevoiți să caute informații în afara mediului școlar.
Cum voluntariatul contribuie la educarea tinerilor
Colacul de salvare al educației ecologice rămâne a fi voluntariatul care cultivă spiritul civic și implicarea. Printre tinerii care au început drumul spre un mod de viață sustenabil cu ajutorul voluntariatului se numără și Laurențiu Mutruc, tânăr activ, originar din municipiul Bălți, care astăzi este coordonator PR și comunicare, coordonator de proiecte, în mare parte proiecte Erasmus+, pe toate proiectele de educație la nivel de internațional la EcoVisio și membru al Fridays for Future Moldova. Experiența sa începe încă din 2018, când a aflat de voluntariat prin intermediul proiectului Wave Week Moldova, participând la o tabără de vară. După aceasta, a urmat un seminar de plantare cu ajutorul căruia tânărul a început să conștientizeze complexitatea problemei. În scurt timp, a început să se implice și-n viața orașului natal, făcând parte din ONG-ul „Țara verde Moldova”, urmând mai multe proiecte axate pe problemele de mediu, dar și pe reciclare. În cadrul Fridays For Future Bălți, alături de colegi, a reușit să organizeze și un protest de mediu cu un impact major asupra orășenilor.
„E important să găsești oameni cu aceleași idei ca tine, să nu te simți singur. Sunt mișcări civice, faci cunoștință cu oameni și la sigur găsești pe cei care au un scop asemănător. Atunci îți devine mult mai ușor”, a sfătuit tânărul.
„E important ca tinerilor să li se accepte părerea și ideile, să fie valorificat potențialul. Când aceștia văd că părerea lor contează, ei se motivează să lucreze în continuare.”
Ce poate face un centru de tineret
Centrele de tineret, la fel, pot fi un mijloc de învățare pentru tineri. Constantin Curca, directorul executiv AO STUDEM, menționează că există un șir de organizații specializate în domeniul ecologiei, ce dezvoltă programe, le realizează constant, desfășoară mai multe activități educative. Deși centrul de tineret STUDEM nu are ca activitate de bază educația ecologică, acesta a reușit să adopte mai multe deprinderi prietenoase mediului.
„De ceva timp am renunțat la pahare de unică folosință, am achiziționat mai multe căni ceramice folosite în cadrul activităților. Mai avem și tomberoane în care este colectat separat plasticul, hârtia și sticla care ulterior sunt reciclate.”
De asemenea, centrul găzduiește mai multe activități ce promovează educația ecologică.
Organizațiile specializate pe problemele de mediu
În Moldova există un șir de organizații care promovează educația pentru mediu în rândul tinerilor. Acestea oferă posibilitatea de a participa la diferite traininguri și activități pe care le organizează.
Printre ele se numără și EcoVisio, care oferă o serie de instruiri, schimburi de instrumente și metode de educație nonformală. Ei au creat un centru de instruire în satul Râșcova pentru educație practică, dar și pentru idei inovatoare. De asemenea, EcoVisio ajută profesorii să integreze istoria și moștenirea culturală evreiască în programul educativ. EcoVisio promovează educația incluzivă, dar și pregătește tinerii pentru un viitor sustenabil.
Totodată, printre organizațiile care contribuie la sensibilizarea populației este și EcoContact. Membrii acesteia au implementate mai multe proiecte în cadrul cărora au avut loc mai multe traininguri, instruiri și activități ce au avut ca scop informarea populației. Printre ele se numără și „Sensibilizarea opiniei publice cu privire la reducerea riscului de dezastre (RRD) în Moldova”. În baza rezultatelor acestei activități au fost formulate recomandări pentru îmbunătățirea curriculumului RRD la diferite niveluri educaționale și au fost consolidate capacitățile părților interesate în domeniul reducerii riscului de dezastre.
Un alt exemplu este Gradina Moldovei, un laborator viu de agroecologică, care are mai multe proiecte importante precum „Comunități și Cetățeni – Ambasadori ai Agroecologiei”. Proiectul a oferit publicului larg informații și instruire în domeniul agroecologiei prin intermediul mai multor seminare tematice. Acesta se adresează în mare parte comunității rurale, oferind cunoștințe în domeniul agriculturii ecologice cu scopul de a crește valoarea adăugată a producției agricole.
Autoare: Nadejda Gliga