Viața de student în Marea Britanie. Valeria Dobândă a povestit ce trebuie să faceți pentru a fi acceptați la universitate în Regatul Unit

colaj Valeria
Foto:Facebook/Valeria Dobândă/Wikipedia/ARU

Marea Britanie este casa mai multor universități cu renume mondial și se numără printre cele mai populare destinații pentru studenți. Anual, aproximativ 605 130 de tineri depun documentele la instituțiile britanice. Sistemul de învățământ superior britanic a stat multă vreme la baza standardelor educaționale din întreaga lume, cu stiluri de predare revoluționare și cu facilități moderne. Despre cum să fiți acceptați la o universitate în Marea Britanie și despre viața de student în străinătate ne-a povestit Valeria Dobândă.

Sursă: Facebook/Valeria Dobândă

Ideea de a merge la studii în Marea Britanie a fost una spontană. În anul 2021, Valeria a susținut examenul de bacalaureat în orașul Drochia și a decis să meargă în străinătate pentru un viitor mai bun. Tânăra era inspirată de universitățile din Regatul Unit, asta a motivat-o să viseze și să adune suficient curaj pentru a începe viața de om matur.

Acum, Valeria Dobândă studiază Finanțe și Contabilitate la Anglia Ruskin University. Acest program de licență învață studenții să identifice și să evalueze interdependențele dintre management financiar și risc, dintre contabilitate și responsabilitate, dintre guvernanță și reglementare, ajută să înțeleagă profund natura organizațiilor din economie și societate cât și rolul crucial pe care contabilitatea și finanțele îl joacă în instituții private, publice, în piețe, în economii, dar și în societăți.

Potrivit tinerei, studiile în Marea Britanie nu au dezavantaje și corespund necesităților studenților.

„Mi-ar fi greu să enumăr dezavantajele, pentru că eu nu le-am identificat aici încă, dar probabil, personal, e faptul că sunt departe de familia mea și ne vedem foarte rar. Primul avantaj este faptul că Marea Britanie este casa celor mai de top universități din întreaga lume, cunoști o mulțime de culturi diferite, printr-un program de guvern, dacă ești eligibil(ă), ai ocazia să obții bani de buzunar în scopuri personale, îți poți îmbunătăți capacitatea de vorbire în limba engleză confruntându-te cu diferite accente. Sunt oportunități de angajare după absolvire și, nu în ultimul rând, îți trăiești la maximum viața de student.”

Cum depui actele la universitate în Marea Britanie

Valeria Dobândă spune că depunerea actelor nu este foarte dificilă, mai ales dacă apelezi la un student advisor. Din această experiență, tânăra a învățat că nu există imposibilul și acum ajută studenții care vor să se înscrie la studii în Marea Britanie.

Studenții care doresc să fie înrolați la studii în Regatul Unit au nevoie de atestarea unui nivel înalt de limbă engleză.

„Fiind rezidentă, am avut nevoie de atestarea unui nivel înalt de limbă engleză, unele universități au examen de intrare plus interviu, după care urmează procesul de înregistrare la programul de bursă din partea guvernului, care te ajută să îți plătești studiile pe tot parcursul anilor de învățământ, după care ești anunțat(ă) dacă înscrierea a avut loc cu succes sau nu. Studenții internaționali depun actele pentru viza de student și procesul este aproape asemănător, doar că este nevoie de o dovadă de testare a englezei recunoscută internațional, spre exemplu IELTS sau Cambridge”, explică Valeria.

Studiile în Marea Britanie nu sunt gratuite, există un program guvernamental care te ajută să îți plătești studiile pe parcursul anilor de învățământ, iar această sumă, după finalizarea lor, este rambursabilă 100 % în mod eșalonat.

Ce se întâmplă după ce ai fost acceptat(ă)

Din spusele Valeriei, după ce ești acceptat(ă), universitatea îți trimite portalurile de accesare a cursului ales, acestea includ orarul, cardul de student care îți permite intrarea în campus, activitățile pe care trebuie să le îndeplinești, evenimentele importante, există program pentru bunăstarea studenților, librărie digitală, cât și altele.

Studiile în străinătate vin cu un set de provocări. Fiind prea departe de familie, studenții simt dorul de casă, trebuie să îndeplinească cerințele de curs ale curriculumului existent, întâmpină probleme financiare, bariere lingvistice și culturale. Deși unele dintre aceste obstacole sunt inevitabile, este important ca studenții străini să învețe mai multe despre aceste provocări, astfel încât să se poată pregăti mai bine pentru ele. Valeria Dobândă a menționat că la început a avut dificultăți de integrare, însă datorită diversității culturale a reușit să treacă peste etapele complicate.

Sursă: Facebook/Valeria Dobândă

„A fost dificil pentru mine să mă integrez de la început, fiind o fire introvertită, venind din Republica Moldova, studiind într-un orășel micuț din nordul Moldovei și pomenindu-mă în Londra cu colegi care gândesc diferit, vorbesc diferit, cu profesori necunoscuți, cu un sistem educațional total opus. A fost o adevărată provocare, însă am fost încurajată foarte mult de familia mea și de gândul că trebuie să mă fac mândră pe mine și pe părinții mei. Fiind o diversitate de culturi, nu ai cum să nu te integrezi, trebuie să îți acorzi timp și răbdare suficientă.”

Chiar dacă sistemul educațional din Marea Britanie este foarte diferit de cel din Republica Moldova, programul flexibil de la universitate îi permite Valeriei să învețe, să câștige bani de buzunar și să fie implicată în activități extracurriculare.

„Lecțiile la universități sunt organizate în mod diferit, eu am un program foarte flexibil, ce include seminar și curs de business, merg miercuri și vineri la facultate. Sistemul de notare este extrem de diferit. La universități, acesta este echivalat în procente. Studenții participă la diferite workshopuri organizate de universități, la webinare gratuite, la voluntariat. Una dintre tradițiile studențești este Reading Week – o săptămână între examene și semestrul doi, când studenții sunt îndemnați să se relaxeze și să își limpezească mintea”, relatează Valeria.

Timp liber

Pe lângă cunoștințe și diplomă recunoscută la nivel internațional, experiența în străinătate îți oferă posibilitatea de a călători, de a explora diferite culturi și de a vizita locuri de importanță istorică.

Valeria locuiește într-un orășel micuț din zona Northamptonshire, la câteva zeci de mile de Londra. În timpul liber îi place să se relaxeze în locurile ce urmează.

#  Boughton House

# Castle Ashby Gardens

# Wicksteed Park

Sursă: Castle Ashby Gardens
Sursă: Boughton House/Euan Myles Photography
Sursă: wicksteedpark.org

Fiind studentă în anul II, Valeria a reușit să afle multe lucruri noi despre cultura britanică. Spune că adoră autenticitatea pe care o păstrează britanicii în spațiile urbane, însă încă nu a reușit să înțeleagă simțul umorului specific regiunii.

„În cultura britanică admir faptul că la orice eveniment mondial în care Regatul Unit este implicat, britanicii țin neapărat să-și decoreze locuințele cu drapelul și cu alte simboluri naționale. Am început să admir mai mult cinematografia lor, îmi place autenticitatea pe care o păstrează în spațiile urbane. Din ce nu neapărat nu-mi place, dar încă nu reușesc tot timpul să înțeleg este umorul britanic”, explică Valeria Dobândă.

Universitatea din Marea Britanie te ajută să-ți identifici skill-urile, organizează diferite workshopuri. În ultimul an promovează stagii, joburi part-time, lucrări de proiect și multe buletine informative. Valeria a vorbit despre faptul că nu ratează oportunitățile pe care le oferă universitatea și muncește zilnic pentru a avea propria afacere în Regatul Unit. Pe plan profesional își dorește să fie observată de companii mari, cu potențial de creștere.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente