Aritmetica mintală este o activitate pentru copiii cu vârsta cuprinsă între cinci și 12 ani, care le permite să descopere lumea cifrelor dintr-o altă perspectivă, total diferită de cea pe care o cunosc ei la orele de la școală. Învățarea și practicarea metodei respective contribuie la dezvoltarea numeroaselor abilități precum concentrarea, memoria și logica.
Ce presupune metoda de calcul soroban
Calculul după metoda soroban presupune un proces complex care este împărțit în două etape principale. Pentru început, copiii fac cunoștință cu instrumentul de calcul, la fel numit soroban (abac în cultura japoneză), care este unul foarte asemănător cu acel calculator rusesc care era pe larg utilizat în special pe timpurile sovietice. Însă, în pofida asemănării evidente între cele două, bilele de pe soroban sunt plasate pe categorii, instrumentul fiind divizat, iar biluțele sunt mișcate conform unor reguli exacte care permit obținerea răspunsurilor corecte. În partea de jos avem patru biluțe, denumite biluțe pământești, iar în partea de sus avem câte o bilă pe fiecare coloană, cea din urmă e numită biluța cerească.
@soroban.moldova #sorobanmoldova #abacus_school #abacuscourse #dezvoltarecopii #calculmental #abacuskids #dezvoltarepersonala #dezvoltareacopiilor ♬ original sound – soroban.moldova
În scurt timp după ce copiii asimilează metoda nouă de calcul și exersează calculând pe soroban, ei devin capabili să treacă la a doua etapă, care presupune însuși aritmetica mintală. În cadrul acestei etape, copiii nu calculează direct pe soroban, ci doar își imaginează structura acestuia, mișcând astfel bilele în creier. Iată de ce ambele etape sunt importante, iar asimilarea corectă a informației din prima etapă generează rezultatul pentru cea de-a doua etapă.

Ce abilități mai dezvoltă copiii, în afară de cele matematice
Calculul mintal este o activitate care îi permite copilului nu doar să devină iscusit și rapid în calcule, dar contribuie la dezvoltarea acestuia sub diverse aspecte. Soroban este o metodă unică de dezvoltare.
„Scopul metodologiei este de a face rezolvarea problemelor de zi cu zi mai bune și mai rapide. La fel cum antrenarea corpului ne permite să fim mai puternici din punct de vedere fizic, la fel și antrenarea creierului ne face să avem mai mult succes, să fim mai ageri și mai puternici din punct de vedere intelectual”, este indicat pe soroban.md.
Iată câteva abilități pe care le pot dezvolta copiii ce utilizează această metodă de calcul:
# gândirea ageră în situații de criză;
# memoria vizuală;
# memoria auditivă;
# încrederea în sine;
# acceptarea propriilor greșeli și învățarea din urma acestora;
# independența în gândire și acțiune;
# spiritul de inițiativă;
# luarea deciziilor;
# obișnuința de a rezolva probleme practice în viața de zi cu zi;
# învățarea de la semeni și contribuirea la ajutorul acestora;
# lucrul în echipă;
# spiritul competitiv.

Acest lucru este posibil datorită capacității unice a aritmeticii mintale de a activa ambele emisfere ale creierului în același timp. În momentul în care copilul calculează exercițiile în imaginație, în emisfera dreaptă copilul își imaginează structura sorobanului, iar în emisfera stângă se produce mișcarea logică a biluțelor.
Unde au loc lecțiile de soroban
Cursurile de aritmetică mintală au loc atât în format online, cât și fizic. Orele în format fizic se desfășoară în cele trei filialele ale Școlii de Calcul Mintal „Soroban” din orașul Chișinău, localizate în sectoarele Centru, Ciocana și Botanica, dar și la filialele Soroban Ialoveni, Soroban Orhei și Soroban Tiraspol.

Stagiară: Valeria Munteanu