Președinta Republicii Moldova condamnă survolarea spațiului aerian al țării noastre de către racheta rusească

sandu
Foto:Twitter/Maia Sandu

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacționat pe pagina sa de Twitter cu privire la survolarea spațiului aerian al țării noastre de către racheta rusească.

„Condamn cu fermitate încălcarea spațiului aerian al Moldovei de către o rachetă rusească”, a subliniat șefa statului.

Mai mult, Maia Sandu a menționat că Moldova merită pace și securitate, de aceea vor fi luate toate măsurile necesare pentru a le obține.

„Statutul nostru de neutralitate nu înseamnă că nu ar trebui să ne apărăm, pentru a ne menține oamenii în siguranță”, a evidențiat ea.

Menționăm că ieri, 10 februarie 2023, o rachetă rusească a survolat spațiul aerian al Moldovei, traversând deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosăuți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina.. Despre aceasta a anunțat Ministerul Apărării.


Amintim că în dimineața zilei de 31 octombrie 2022, o rachetă rusească doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean, a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova, aflată la granița cu Ucraina.

De asemenea, pe 5 decembrie 2022, un obiect exploziv a căzut pe teritoriul Republicii Moldova, în apropierea orașului Briceni. Acesta a fost descoperit de o patrulă a poliției de frontieră care, din cauza bombardamentelor rusești de astăzi, și-a intensificat gradul de atenție.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente