(foto) La situl arheologic de la Ialoveni au fost descoperite materiale care datează din prima epocă a fierului

descoperiri
Foto:Agenţia Naţională Arheologică

În contextul implementării proiectului de construcție a liniei electrice Chișinău-Vulcănești, în anul 2022, au fost realizate mai multe săpături arheologice, în perimetrul satului Hansca, raionul Ialoveni

Potrivit Agenţiei Naţionale Arheologice, una dintre săpături s-a desfășurat la așezarea stratificată de mari dimensiuni situată la periferia de SSE a localității pe panta stângă a pârâului Cânicâș, în punctul La Livadă. Fiind semnalat în anii ’80 ai secolului trecut, de către reputatul arheolog prof. dr. hab. Gheorghe Postică, acest obiectiv arheologic conține urme de locuire din prima epocă a fierului, antichitatea târzie și evul mediu timpuriu.

La situl arheologic de la Hansca-La Livadă au fost efectuate cercetări arheologice preventive, fiind executate trei secțiuni sau suprafețe de dimensiuni diferite. Au fost descoperite două cuptoare menajere, dintre care unul se atribuie așezării de tip Sântana de Mureș-Cerneahov din sec. IV, iar altul orizonului medieval din sec. X-XI d.Hr.

De asemenea, au fost descoperite opt gropi cu destinații diferite, majoritatea datate din prima epocă a fierului. Materialul arheologic recuperat include în principal ceramică și resturi faunistice, la care se adaugă o mărgică de lazurit caracteristică pentru sec. II-III d. Hr., o fusaiolă de lut și o greutate de lut pentru războiul de țesut vertical databile în sec. IV. d. Hr., precum și câteva piese de fier.

În scopul salvării de la distrugere completă a unor complexe afectate de factori naturali sau antropici, anul trecut la Hansca au fost executate două sondaje și la situl arheologic din punctul Lutărie. Au fost descoperite vestigii din a doua epocă a fierului și evul mediu timpuriu.

Amintim că în iulie 2022, în satul Congaz din UTA Găgăuzia, angajații Agenției Naționale de Arheologie a Moldovei (ANAM) au desfășurat săpături arheologice. În procesul lucrărilor au fost descoperite morminte care datează din mileniul III și IV î.Hr.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente