Schimbările climatice și problemele ecologice reprezintă cea mai gravă criză a timpului nostru, iar aceste fenomene se desfășoară mai rapid decât s-ar putea gândi omenirea. Cu toate acestea, în fața acestor amenințări globale nu suntem deloc neputincioși. Urgența schimbărilor climatice este o competiție pe care o pierdem, dar pe care încă o putem câștiga.
Din fericire, în societatea noastră există oameni care vorbesc public despre acest subiect și care, prin activismul lor, reușesc să convingă oamenii să devină păsători față de problemele ecologice, astfel punându-i pe calea cea bună.
Printre acești activiști eco se enumeră și Anastasia Balamatiuc, o tânără de 18 ani din Ungheni, care, prin proiectul său „Ascultă-mă! cu drag, Terra”, a familiarizat tinerii și profesorii cu subiectul încălzirii globale.
Cum a realizat problema de mediu și ce schimbări s-au întâmplat de atunci
Anastasia ne povestește că totul a început din vara anului 2022 și s-a întâmplat absolut din marea ei curiozitate. La ai săi 17 ani a rămas prinsă de ideea că este politicianul de mâine și că nu știe nimic despre cea mai mare problemă globală. Atunci a decis să acționeze.
„Chiar dacă sunt deja șapte luni de când viața mea nu mai arată ca cea de apoi, țin să menționez că încă sunt într-un proces intens de tranziție. Un mod de viață sustenabil înseamnă multă asumare și gândire conștiincioasă, pe alocuri întâlnesc mici pietricele ce îmi apar de nicăieri, iar eu mă învăț să le accept.”
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/02/anastasia-3-620x465.jpg)
Tânăra relatează că pentru realizarea problemei au ajutat-o formatorii pe care i-a avut în cadrul seminarului „Tinerii vs Criza de mediu” organizat de EcoVisio. Anastasia ne mărturisește că un rol-cheie îl poartă Elena Tacu, ea fiind figura care a învățat-o imposibilul – cum să își asculte vocea interioară. Anume vocea interioară a tinerei a ambiționat-o!
„În momentul în care atingi această performanță, începi să trăiești diferit. Începi să te concentrezi pe a crea relații sustenabile cu orice element ce face parte din viața ta cotidiană, o fi o pungă de roșii, o ceașcă de ceai sau o discuție telefonică. Modul de viață sustenabil în cazul meu presupune a face acțiuni ce reușesc să mă mențină într-o relație armonioasă și sănătoasă cu tot ce mă înconjoară!”
Anastasia a pornit cu pași foarte mici, dar extrem de asumați în acest drum spre noua ei educare. Nu a forțat nimic. La început, trăia fiecare clipă cu mult entuziasm. A ales să consume produse locale și de sezon, ambalate în hainele ce le sunt date de natură, iar vizitele la piață au început pentru Anastasia să fie o adevărată aventură.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/02/anastasia-5-620x755.jpg)
„«Bună ziua, aș vrea un kilogram de prune, poftim plasa în care să mi le puneți!», spuneam eu zâmbind. De aici începea marea epopee, fiindcă acțiunile mele generau întrebări, iar eu cred că atunci când există întrebări se activează automat gândirea critică.”
În asemenea circumstanțe, Anastasia explică cu multă responsabilitate de ce face asta, prezentând exemple clare ce le sunt apropiate oamenilor.
„Pe lângă asta, un principiu de al meu este să tratez cu mult respect oamenii ce nu duc un mod de viață sustenabil atunci când le explic de ce o fac sau de ce ar fi bine să ne mobilizăm pe scară largă.”
Mai mult decât atât, Anastasia este și vegetariană, practică aruncarea deșeurilor selectiv, termosul îi este unul dintre cei mai devotați prieteni [el o ajută să oprească conștient procurarea lichidelor în ambalaje din plastic] și, desigur, utilizează renumita torbiță care este alături de ea la orișicare cumpărătură, în baie folosește săpun natural, o periuță de dinți din bambus, un aparat de ras reutilizabil, un burete natural din Luffa.
Proiectul implementat de EcoVisio: scopul și mesajul pe care tânăra a vrut să-l transmită
Ideea de a-și implementa propriul proiect și de a aduce o schimbare în comunitatea locală i-a apărut tinerei după oportunitatea de a participa la un seminar organizat de Asociația Obștească „EcoVisio” cu denumirea „Tinerii vs Criza de Mediu”, ce s-a desfășurat în perioada 25-30 iunie 2022 la Eco-Village, în satul Lalova.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/02/anastasia-1-620x414.jpg)
Din motiv că formatorii și-au livrat mesajele utilizând emoțiile, tânăra a trecut prin mai multe faze de acceptare. Inițial, nega faptul că poate contribui prin modul său de viață la schimbările climatice. În acest mod, liceana a dorit să producă o schimbare în comunitate, iar Asociația Obștească „EcoVisio” i-a fost alături. Pentru dezvoltarea proiectului care a ajutat-o să-și expună propriile ambiții și să creeze conștientizarea și realizarea problemei în rândul tinerilor și profesorilor, tânăra a beneficiat de un minigrant de 100 de euro. Scopul Anastasiei se bază pe ideea elaborării unei proprii strategii educaționale eficiente, deoarece tânăra nu crede că schimbarea se produce atunci când învinuiești pe cineva sau când îl faci să se simtă prost.
O concluzie importantă care i-a apărut Anastasiei după seminar este că șocurile emoționale sunt cele mai eficiente metode de mobiliza oamenii, de aceea ea a creat o cameră de tip planetariu, cu condiții teribile: valorile temperaturii din cameră erau stabilite la maximum, astfel simulând încălzirea globală, în același moment, camera fiind izolată de vreo sursă de lumină. Anastasia a creat condiții perfecte pentru ca participanții să discute cu propriul subconștient, iar în această atmosferă întunecată a camerei se auzea vocea planetei ce-și exprima propriile sentimente cauzate de atitudinea disprețuitoare a oamenilor față de ea, de aici a și apărut denumirea proiectului „Ascultă-mă! cu drag, Terra”.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/02/anastasia-7-620x414.jpg)
Proiectul s-a desfășurat în două sesiuni, una fiind pentru tineri și alta pentru profesori, iar după partea oficială, Anastasia a creat o comunitate pe Facebook, în care a încurajat tinerii să posteze acțiunile ecologice zilnice în urma cărora ar putea ajunge mai rapid la un mod de viață sustenabil. Cei mai activi au fost premiați cu câte un kit de produse ecologice, ce le vor servi drept suport pentru un mod viață mai durabil.
Un mesaj din partea Anastasiei pentru tinerii care doresc să devină activiști eco
„Dragii mei, știu că nu este cinstit ca noi să reparăm ceea ce au stricat părinții sau buneii noștri. Știu că nu este cinstit să nu mai cunoaștem ce înseamnă «iarna la săniuș» sau «vara la scăldat într-un râu limpede, cu un debit mare». Însă aici ne-am pomenit din motiv că anterior nu s-au luat în calcul toate consecințele evoluției noastre, accent punându-se pe producerea enormă și pe costuri reduse! Și uite că noi asistăm la cum lucrurile au ieșit de sub control, așa că acum, mai mult ca niciodată, este nevoie ca noi, tinerii, să tragem concluziile de rigoare și să ne unim forțele pentru a ne reduce amprenta de carbon și pentru a stagna criza de mediu! Noi suntem cei care au această superputere! Eu cred în voi! Curaj spre activism ECO!”
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/02/anastasia-4-620x414.jpg)
Autoare: Xenia Luca