Biblioteca Națională a Moldovei vă invită la prima ediție a Zilei Naționale a Lecturii. Care este programul activităților

575-biblioteca-nationala-1920×1020-c-default
Foto:Facebook/Biblioteca Naţională a Republicii Moldova/National Library of Moldova

Cu prilejul primei ediții a Zilei Naționale a Lecturii, precum și Zilei comemorării lui Grigore Vieru în Republica Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM) vă invită la mai multe activități organizate în data de 14 februarie. Acestea au scopul de a promova lectura și de a încuraja ca aceasta să devie un instrument eficient pentru a crește o societate sănătoasă și prosperă.

Programul activităților primei ediții a Zilei Naționale a Lecturii

#1. Clubul literar „Homo Aestheticus”.

Participanții evenimentului vor fi reprezentanți ai președinției, parlamentului, guvernului; reprezentanți ai domeniului culturii și educației; reprezentanți ai administrației publice locale; reprezentanți ai biroului relații cu diaspora, precum și scriitori, librari, bibliotecari, reprezentanți ai mass-mediei etc.

Clubul va începe la ora 11.00, sala de arte și hărți, blocul II, etajul 1.

#2. Salon muzical „Poetul și Muzica”.

Participanții evenimentului vor fi Marian Stârcea (compozitoare și pianistă), Elena Demirdjean (soprană) Ana Bunescu-Leancă, Diana Văluță (Maestră în Artă) și Mihaela Chiu (actriță).

Salonul va începe la ora 15.00, sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central, etajul 1.

#3. De asemenea, în data de 14 februarie 2023, va fi organizată și sesiunea interactivă „Descoperă publicațiile online ale Uniunii Europene și ale Consiliului Europei”.

Sesiune va începe la ora 15.00, Centrul Pro-European de servicii si comunicare, blocul central, etajul 1.

La fel, Biblioteca Națională a Republicii Moldova diseminează instituțiilor info-documentare sub formă de resurse informaționale, în sprijinul organizării primei ediții a Zilei Naționale a Lecturii.

Mai jos, găsiți lista acestora.

#  Lectura la răscrucea drumurilor salvatoare: recomandări în sprijinul celebrării primei ediții a Zilei Naționale a Lecturii. 

# Lectura și scările: Culegere de articole. Vol. I.

# Lectura şi scările: Culegere de articole. Vol II.

# Lectura şi scările: Culegere de articole. Vol III.

# Repozitoriul Național Tematic în Biblioteconomie și Științe ale Informării din Republica Moldova / National Thematic Repozitory Moldova – NTR Mold-LIS/ Lectura.

Toate activitățile se vor desfășura în spațiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, de pe strada 31 August 1989, nr. 78.


Amintim că, în data de 31 martie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, în unanimitate, un proiect de hotărâre prin care s-a instituit Ziua Națională a Lecturii în data de 14 februarie, de ziua de naștere a marelui poet Grigore Vieru. 

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai actuale evenimente din Chișinău, dar și din țară, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.


Prieteni, echipa diez și-a luat angajamentul public, șase ani în urmă, să feminizeze orice funcție atunci când este atribuită unei femei, chiar dacă termenul respectiv nu este oficial adoptat de dicționare, încă. Este firesc că unele funcții, practicate doar de bărbați în trecut, au rămas să fie folosite doar la masculin până în prezent, asta nu înseamnă, însă, că noi, împreună, nu putem fi parte a unei schimbări în societate și nu putem împreună să folosim termeni adaptați, recomandați de specialiști, atât de lingviști cât și de cei care promovează politici de egalitate de gen. Mulțumim!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente