Cunoașterea unei limbi străine semnifică perspective europene și oportunități inedite, ceea ce solicită și ceea la ce visează generația actuală. În acest articol vei face cunoștință cu istoria Tatianei Gâdei, profesoară de engleză din Fălești, și cu modul în care încearcă să ajute elevii să depășească frica de a vorbi o limbă străină.
Tatiana este profesoară în cadrul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Fălești. De-a lungul anilor, a reușit să cultive dragostea pentru limba engleză în rândurile a sute de elevi.
„Cineva a afirmat că viața e un vis frumos care durează o clipă. Cum ne este visul depinde de fiecare dintre noi. Clipele mele sunt diferite, mereu ancorate în lumea elevilor mei. Alături de ei mă simt și eu o copilă. Dumnezeu a avut planuri grandioase cu destinul și cariera mea, indicându-mi direcția spre această lume minunată a pedagogiei care m-a acceptat cu brațele deschise și care mă găzduiește deja aproape patru decenii, unde mă simt minunat”, povestește Tatiana.
Îi este dificil să ofere un răspuns exact de ce anume limba engleză. Încă de mic copil a luat decizia de a deveni profesoară. Venind acasă după prima oră de engleză din clasa a V-a, a afirmat cu certitudine că va fi profesoară de limba engleză. Și-a mai promis că la lecțiile ei va fi interesant, iar elevii vor fi ascultători. Se consideră o norocoasă, pentru că a avut parte de pedagogi profesioniști care au contribuit la crearea personalității sale.
Pregătirile de bac și însușirea unei limbi străine
Dacă tot suntem la câteva luni distanță de bacalaureat, am decis să discutăm un pic și la acest subiect. Tatiana consideră că nota 10 la examenul de limba engleză este posibilă dacă ești perseverent(ă) și motivat(ă).
„Noi suntem autorii destinului propriu. Deci, este necesar să acționăm, să cercetăm, să ne informăm, să discutăm cu profesorii, să le cerem ajutorul, să rezolvăm. Cel mai important este ca acest lucru să fie permanent, zi de zi, lecție de lecție. Sunt create toate condițiile pentru a ajunge pregătiți în luna iunie, anul acesta în data de 19, fără frică și siguri de cunoștințele proprii.”
Profesoara de engleză consideră că a învăța este asemenea unei călătorii anevoioase, cu multiple riscuri de a greși. La sigur învățătura presupune și eforturi nenumărate. Există multe sfaturi oferite de diferiți specialiști despre cum să însușești o limbă străină, iar Tatiana le confirmă pe următoarele: cititul, filmele și muzica. Anume aceste trei „vor face minuni” în procesul de învățare a limbii engleze. Totodată, profesoara ne mai spune că este important să stabilim anumite obiective concrete – zilnice, săptămânale, anuale – și să ducem evidența realizării acestora, iar odată ce vom culege primele roade, va apărea și motivația.
„Am găsit soluția – Public Speaking Contest”
O problemă cu care se ciocnesc foarte mulți elevi care studiază o limbă străină este comunicarea verbală. Acest lucru a fost constatat și de Tatiana, care a încercat să găsească o soluție.
„Capacitatea noastră de a comunica, fie că vorbim despre discursuri, fie că despre prezentări, este astăzi indispensabilă, deoarece fluența, puterea și persuasiunea cuvintelor influențează de multe ori reușitele profesionale și personale pe care le dorim. Reieșind din imperativul timpului, din experiența proprie, din observațiile mele pe parcursul anilor de activitate, din conversațiile cu elevii mei, am constatat necesitatea creării condițiilor de comunicare, de motivare, de simulare a anumitor situații de a-mi ajuta elevii să depășească «frica scenei», teama de necunoscut, de a se simți liberi în fața, de exemplu, a viitorului angajator. Și am găsit soluția – Public Speaking Contest”, povestește profesoara.
Inițial, conceptul era un vis și o dorință arzătoare a profesoarei ca să-și motiveze elevii. Ea a fost susținută de membrii familiei în realizarea acestui vis, atât moral, cât și financiar.
„Prima etapă a fost un «fenomen», momente care m-au marcat prin responsabilitatea și dorința elevilor mei de a participa, de a pune umărul la organizare, de a fi utili. Cu șapte ani în urmă, în cursă s-au înscris 10 elevi. Juriul a fost alcătuit din profesori, dar și din foști elevi deținători de certificate Cambridge. La cea de-a doua etapă au participat 12 elevi și un juriu internațional – profesoară de limba engleză din Londra prin Skype, dar și Ovidiu Ivancu, profesor din România, care a predat la Universitatea Delhi, India.”
În acest an, Public Speaking Contest a ajuns la a treia ediție. Evenimentul a devenit o tradiție pentru liceu și are loc în fiecare an în ultima sâmbătă a lunii noiembrie. În cadrul concursului participă toți doritorii ciclului liceal care au dorința de a ține un discurs de patru-șapte minute, în engleză, în fața unui juriu format din profesioniști. Subiectul este ales de fiecare elev individual, în baza preferințelor. Primele trei locuri sunt apreciate financiar de instituție, iar ceilalți oratori obțin o diplomă de participare.
„Sunteți tinerii care știu ce își doresc de la viață”
Despre actuala generație profesoara vorbește cu admirație și crede cu desăvârșire că de ea depinde viitorul neamului.
„Fiecare generație este deosebită în felul său. Fiecare generație se formează în diverse condiții, fiecare va lăsa o amprentă în istorie. Sunteți o generație deosebită și voi, o locomotivă a societății și de voi depinde viitorul acestui neam. O generație inteligentă, curajoasă, cu personalități puternice. Sunteți tinerii care știu ce își doresc de la viață având o curiozitate superioară față de tot ce este nou. Pasiunea pentru muzică, film vă caracterizează în majoritate. Răbdarea, respectul și aprecierea sunt valori neglijate în unele momente, sper ca înțelepciunea timpului să aplaneze acest lucru. Vă admir pentru toate evenimentele realizate, vă admir tinerețea voastră, dorința de a schimba lucrurile în comunitate. Îmi doresc mult să aveți viziunea proprie, să vă expuneți părerile onest, dar nu obraznic, să vă realizați visurile și aspirațiile. Și mereu să reveniți acasă, la rădăcini, de unde ați primit aripile puternice pentru zbor.”
Autoare: Veronica Rurac