(foto, video) Cunoaște-l pe Artiom Onilov, tânărul care a creat o mână artificială în doar patru luni

Foto:arhiva personală

Secolul XXI se remarcă prin inteligența adolescenților și prin capacitatea lor de a crea lucruri extrem de interesante și utile pentru umanitate. Respectiv, robotica și ingineria se bucură de o popularitate tot mai mare în rândul tinerilor, inclusiv în rândul tinerilor din Republica Moldova. În acest material ți-l prezentăm pe Artiom Onilov, un băiat în vârstă de doar 17 ani din Soroca, care a reușit să implementeze un proiect inovativ demn de apreciere – „Leziunea Robotică”.

În luna iulie a anului 2022, tânărul s-a înscris la cursurile propuse de Centrul „FabLab” din Soroca, un laborator digital cu zone de imprimare 3D și electronică. Aici a învățat să utilizeze mai multe tehnologii inginerești și a reușit să realizeze primul său proiect legat de robotică și inginerie, numit „Leziunea Robotică”, care a prevăzut crearea unei mâini artificiale funcționale.

Sursă: arhivă personală

Tânărul și-a dorit ca prin intermediul acestui proiect să ajute persoanele cu dizabilități, și anume persoanele cărora le lipsește un braț.

„Mâna artificială are rolul de înlocuire a brațelor lipsă. Acest lucru este posibil prin imitarea mișcării degetelor mâinii opuse, a degetelor mecanice de pe brațul artificial”, a menționat Artiom.

Sursă: arhivă personală

Ideea de a implementa acest proiect i-a venit băiatului atunci când a trebuit să întocmească o listă cu mai multe probleme cu care se confruntă oamenii în societate.

„La finalul cursurilor, am realizat o mică listă cu problemele locale din comunitatea noastră. Probleme ce pot fi rezolvate folosind tehnologiile învățate. Această idee a fost una dintre cele mai interesante. Un braț artificial ce poate înlocui un braț lipsă”, a afirmat el.

Pentru a crea mâna artificială, Artiom a utilizat trei tehnologii moderne:
# decupatorul laser, care poate decupa diferite forme pe o suprafață precum lemnul;
# imprimanta 3D, care imprimă modele 3D realizate la computer;
# circuitele inteligente Arduino, care reprezintă sisteme și circuite ce pot fi programate pentru a oferi un comportament specific.

Sursă: arhivă personală

Invenția l-a ajutat pe băiat să se claseze pe locul I în cadrul proiectului „Solidarity FabLab – Cunoștințe pentru viitor”, iar premiul pe care l-a primit tânărul inginer a constituit 20 000 de lei.

Sursă: arhivă personală

Tânărul a menționat că nu știe încă dacă robotica și ingineria vor face parte din viitorul său. „Nu sunt sigur. Ar fi interesant să continui în acest domeniu, dar totuși voi continua să experimentez.”

Sursă: arhivă personală

Cu toate acestea, Artiom consideră că cele două domenii au un rol esențial în viața noastră și necesită atenția fiecăruia dintre noi, reprezentând bazele unor invenții cu adevărat utile. Astfel, el sugerează tinerilor să se înscrie la cursuri asemănătoare cu cele de la FabLab Soroca, iar după terminarea acestora să implementeze un proiect asemănător ce poate rezolva o problemă locală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente