(foto) O carte și multe impresii! Cum s-a desfășurat prima ședință a Clubului de lectură #diez

dsc_0130_optimized

Sâmbăta trecută, 4 februarie, la Librăria din Centru, s-a desfășurat prima ședință a Clubului de carte #diez și al Librăriilor Cartier. În contextul războiului din Ucraina, prima carte pe care am dezbătut-o a fost romanul „Internat”, de Serhii Jadan. Autorul este supranumit superstarul literaturii ucrainene contemporane.

La această întâlnire, de suflet, aș spune eu, fiecare a venit cu păreri despre cartea lecturată, creând o discuție caldă, a tuturor. La o ceașcă de ceai, am discutat fragmente care ne-au sensibilizat, am dezbătut idei și situații și am împărtășit din impresiile noastre.

Paula Erizanu, moderatoarea clubului, spune că a fost plăcut surprinsă de numărul de cititori sau mai ales cititoare care au venit la club, dornici/dornice să facă schimb de idei. „M-am bucurat să descopăr „meniurile” de lectură ale membrilor clubului, care variază de la cărți de dragoste la cărți despre război, de la literatură clasică la detectiv, cărți de istorie sau manuale de… stomatologie. Una dintre ideile noi care au rămas cu mine și după club, pe care a adus-o în discuție scriitorul Alexandru Bordian, e că în romanul „Internat”, de Serhii Jadan, efectul războiului asupra animalelor e pus pe picior de egalitate cu impactul său asupra oamenilor. M-a mai emoționat și felul în care o cititoare îl judeca pe protagonistul romanului, Pașa, pentru lipsa sa de inițiativă și de grijă față de nepot în debutul cărții, în timp ce o altă cititoare, încă adolescentă, spunea că ea s-a identificat cu el, că și ea e apolitică, pentru că deși are opinii, pe nimeni dintre adulți nu-i interesează părerile ei. Pentru mine, discuția asta a fost deci despre literatură, dar și despre viețile și fricile noastre, și a constituit o șansă să ies din bula mea și să întâlnesc oameni noi interesați de povești.”

Alina-Maria Țurcanu a participat la prima ședință și spune Clubul de carte i-a amintit de orele de limba română din liceu. „Clubul a fost ceea de ce aveam nevoie de mult timp, un mediu în care discut despre cărți, sunt înconjurată de oameni calzi, care își exprimă liber gândurile asupra unor aspecte ale cărții pe care poate nu le-am observat citind-o. Mie mi-e tare dor de mediul și revelațiile pe care le aveam la orele de română din liceu, de aceea m-am bucurat mult să simt aceeași atmosferă și să savurez o carte de care nu aș fi știut dacă nu m-aș fi înscris la club”, relatează tânăra.

Mai jos lăsăm câteva fotografii surprinse la prima ședință a Clubului de carte #diez și al Librăriilor Cartier.

Rămâi alături de echipa #diez, pentru că în scurt timp vom anunța titlul următoarei cărți propuse spre discuție.

Fotografii realizate de corespondentul #diez Daniel Munteanu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente