Lucruri de știut despre Voucherele Culturale. De ce unele persoane încă nu au primit cei 1 000 de lei și când o să le vină banii în cont

Cultura
Foto:#diez

Cred că ați auzit deja de Voucherul Cultural, poate chiar unii dintre voi își așteaptă deja cei 1 000 de lei promiși pentru expoziții, spectacole, concerte și cărți. Având în vedere că la adresa redacției #diez au venit mai multe mesaje cu referire la acest voucher, în acest articol vom răspunde la cele mai frecvente întrebări.

Începem cu cea mai importantă întrebare: de ce unele persoane nu au primit cei 1 000 de lei în cont, deși au trecut 10 zile lucrătoare de la înregistrare?

#diez a discutat cu deputata din partea PAS Marcela Nistor, care ne-a spus că din cauza unor probleme tehnice și a anului bugetar, nu toți tinerii/tinerele au primit banii. Aproximativ 200 de tineri/tinere sunt în lista de așteptare.

Ea a precizat că toți care se află acum în lista de așteptare vor primi banii în cont în următoarele 3-4 zile.

Marcela Nistor a specificat faptul că pe adresa de e-mail [email protected] a fost înregistrat doar un singur mesaj cu referire la problemele/dificultățile întâmpinate la primirea banilor. Dânsa a dat asigurări că vor lucra la îmbunătățirea serviciilor, platforma fiind abia la început de cale.

Ce este Voucherul Cultural

Voucherul cultural reprezintă inițiativa Guvernului Republicii Moldova de a spori accesul tinerilor și tinerelor care împlinesc 18 ani la evenimente culturale, cum ar fi: expozițiile, spectacolele, concertele și procurări de cărți. Evenimentul ales de tine va fi achitat prin Voucherul Cultural – ai la dispoziție 1 000 de lei pentru orice activitate culturală care îți este pe plac. Voucherul este electronic și se folosește doar online.

Cine poate folosi Voucherul Cultural

# Ai 18 ani (nici mai mult, nici mai puțin)
# Ești cetățean al Republicii Moldova
# Ai obținut semnătura electronică personală

Cum obții voucherul

Primul pas pentru obținerea Voucherului Cultural este să îți perfectezi semnătura electronică.

E simplu:
# o poți face cu buletinul de identitate la unul dintre operatorii de telefonie mobilă (Orange, Moldcell) sau, în curând, prin aplicația Mobisign;
# apoi, în decurs de 10 zile lucrătoare, vei primi suma Voucherului Cultural pe contul tău MPay;
# detalii despre semnătura electronică, aici.

Întrebări frecvente

Cum arată Voucherul Cultural?

Voucherul Cultural este balanța ta virtuală de 1 000 de lei, pe care o poți accesa pe contul tău MPAY pentru procurarea produselor culturale. Vei recunoaște identitatea Voucherului Cultural atunci când vei achita online pentru servicii sau produse culturale.

Când primesc 1 000 de lei – Voucher Cultural?

În decurs de 10 zile lucrătoare, pe contul tău Mpay soldul va fi de 1 000 de lei. Dacă au trecut 10 zile și nu ai banii în cont, adresează-te la [email protected].

Voucherul Cultural e un voucher fizic?

Voucherul Cultural nu este un card fizic, ci o sumă ce poate fi identificată în cabinetul personal pe  platforma www.mpay.gov.md. Acesta poate fi utilizată doar online.

Pot obține contravaloarea de 1 000 de lei a Voucherului Cultural în bani?

Nu, poți folosi această sumă doar online pentru procurarea produselor sau serviciilor culturale.

Cum aflu balanța rămasă a Voucherului Cultural?

Poți vedea balanța existentă a Voucherului Cultural pe site-ul MPay la acest link.

Pot folosi Voucherul Cultural pentru mai multe cumpărături deodată?

Da, poți folosi Voucherul Cultural pentru mai multe cumpărături culturale, atâta timp cât suma acestora nu depășește 1 000 de lei.

Voi primi Voucherul Cultural de mai multe ori?

Nu, Voucherul Cultural se va oferi o singură dată la atingerea vârstei de 18 ani, atunci când îți faci semnătură electronică. Fii atent, valoarea Voucherului Cultural expiră atunci când împlinești 19 ani!

Cand expiră Voucherul Cultural?

Voucherului Cultural expiră atunci când împlinești 19 ani!

Ce fel de evenimente sunt eligibile în cadrul programului Voucher Cultural?

Cu Voucherul tău cultural poți achiziționa bilete la spectacole, concerte (artiști autohtoni), circuri, cărți, cinematografe (producții autohtone), festivaluri, expoziții, studiouri de arte plastice, săli de dans, activități meșteșugărești și instruiri.

Pot achita fizic la case de bilete cu Voucherul meu Cultural?

Poți folosi Voucherul tău Cultural doar pe platformele online a prestatorilor de servicii culturale pentru achiziționarea produselor culturale (ex. www.afisha.mdwww.iticket.md).

Pot achiziționa bilete la masterclass-uri cu Voucherul Cultural?

Sigur, cu Voucherul Cultural poți accesa instruiri precum ateliere de creație, traininguri, workshopuri și masterclass-uri.

Pot folosi Voucherul Cultural în afara capitalei?

Da, poți achiziționa produse culturale autohtone din toată Republica pe platformele de vânzare a biletelor online (exemplu: iTicket.md, AFISHA.md, librarius.md).

Pot folosi Voucherul Cultural pentru achitare în localuri?

Nu, Voucherul Cultural este destinat doar procurării de produse culturale pe pe platformele de vânzare a biletelor online (exemplu: iTicket.md, AFISHA.md, librarius.md).

Ce mai pot procura la librării cu Voucherul Cultural în afară de cărți?

Momentan la librării, poți folosi Voucherul Cultural doar pentru procurarea cărților.

Pot folosi Voucherul Cultural la procurarea biletelor pentru prieteni care nu au împlinit majoratul?

Voucherul Cultural nu poate fi transferat altei persoane, dar poți cumpăra mai multe bilete la produsele culturale autohtone și merge cu gașca de prieteni la spectacole și concerte.

De câte ori pot folosi Voucherul Cultural?

Poți folosi Voucherul Cultural ori de câte ori dorești, până la epuizarea balanței de 1 000 de lei de pe contul tău MPay.

Pot folosi Voucherul Cultural pentru procurarea accesului la muzee?

Deocamdată, accesul la muzee nu poate fi procurat online, deci nu se poate achita cu Voucherul Cultural.

Pot folosi Voucherul Cultural pentru procurarea accesului la evenimente peste hotare?

Nu, Voucherul Cultural poate fi folosit doar pe teritoriul Republicii Moldova la evenimente locale, de producție autohtonă.

De când va fi valabil Voucherul Cultural? Când intră în vigoare această inițiativă?

Inițiativă a intrat deja în vigoare prin Hotărârea de Guvern nr. 774/2022, ce înseamnă că toți tinerii care au împlinit 18 ani și au urmat pașii pentru a obține Voucherul Cultural pot deja beneficia de acesta.

Ce fac dacă achitarea cu Voucherul Cultural nu a mers? Pe cine să contactez?

În astfel de cazuri, poți apela contactele furnizorului de servicii pe platforma căruia ai întâmpinat dificultăți sau poți expedia un mesaj pe site-ul vouchercultural.md la rubrica Contact, și vei primi un răspuns pe adresa ta de e-mail.


Ține minte, suma expiră după un an de la ziua majoratului tău și nu poate fi recuperată.

Mai multe detalii despre Voucherul Cultural vedeți aici.


Amintim că, în data de 29 iulie 2022, parlamentul a votat legea prin care va acorda un voucher cultural în valoare de 1 000 de lei, tinerilor și tinerelor la împlinirea vârstei de 18 ani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente