Hobbyul deosebit al unui cuplu din Moldova. Jucăriile care călătoresc prin generații și nu dăunează atmosferei

Untitled design (23)
Foto:GUGAGAGA

Marcela și Andrei de la GUGAGAGA sunt doi tineri din Republica Moldova care au decis să își urmeze propria idee. Aceștia și-au vândut mașina, au apelat la un grant și acum confecționează jucării din lemn de înaltă calitate, pe care adesea le livrează ei singuri. GUGAGAGA este o istorie drăguță despre dragonii din cârlige care nasc visuri, softuri în limba chineză, primele cuvinte ale copiilor și jucăriile din lemn care atrag oameni calzi.

Totul a început de la un dragon din cârlige

Andrei și Marcela afirmă că totul a început de la un vis mare care abia acum începe a prinde contur. Era vorba despre un fel de manifest împotriva jucăriilor din plastic și despre dorința unei alternative care ar fi atât educativă și frumoasă, cât și sănătoasă. Andrei își amintește momentul când fratele său mai mic a creat din niște cârlige din lemn pentru rufe o compoziție asemănătoare unui dragon, acesta a și fost punctul de început. „Urmăream cum s-a dezvoltat el, cum a crescut, cu ce a interacționat, față de ce obiecte și jucării și-a manifestat atenția și față de care nu. De aici și a început totul. În prezent, el este cel care testează primul jucăriile.”

„Acum zâmbesc, dar atunci nu era de râs”

Întrebați despre dificultăți, tinerii ne-au afirmat că este mereu riscant să fii altfel, să începi ceva nou, însă a fost un risc asumat pe deplin. „Când am început a crea primele jucării, am întâmpinat dificultăți de la căutarea lemnului uscat bine, care să nu facă fisuri, până la cine să ne coase punguțe pentru jucăriile noastre. A fost un adevărat challenge să găsim uleiuri certificate EN71 și să le aducem în Moldova. De asemenea, lâna pentru jucăriile noastre cu șiret era de negăsit în Moldova, fiindcă ne doream să fie 100 % naturală. Îmi amintesc bine cum au venit utilajele noastre. Ohhh! Noi am apelat la un grant, am vândut mașina și am investit, un an de zile am așteptat utilajele ca întru-un final să ajungă cum? Dezasamblate. O lună și jumătate, ca pe un LEGO, soțul a asamblat utilaje, iar când a încheiat, Bingo! Tot softul era doar în limba chineză. Acum zâmbesc, dar atunci nu era de râs”, își amintește Marcela.

O tonă de plastic într-un bloc cu nouă etaje

Marcela și Andrei afirmă că mulți încă nu înțeleg care totuși sunt beneficiile unor jucării din lemn și de ce trebuie să alegem anume jucării sănătoase. Aceștia încercă să schimbe acest lucru: „Am ales să promovăm altfel de jucării, să promovăm valori, mai puțin, dar mai bun”.

Un alt avantaj al jucăriilor din lemn reprezintă alternativa pozitivă pe care o oferă acestea pentru natură. O jucărie din lemn nu dăunează atmosferei și este cu mult mai calitativă decât una realizată din plastic. S-a constatat că în țările occidentale copiii au în mediu câte 18 kilograme de jucării din plastic. Un simplu calcul matematic arătând că 50-60 de copii dintr-un bloc cu nouă etaje din Chișinău dețin împreună prin casele lor aproximativ o tonă de plastic, iar o pungă de plastic se descompune în circa 400 de ani.

Jucăriile care vor călători prin generații

Misiunea GUGAGAGA este ca în fiecare familie din Moldova să existe o jucărie din lemn care să călătorească prin generații. Potrivit lor, chiar și conaționali de-ai noștri de peste hotare sunt atrași de jucării fabricate din nucul din grădină, deoarece acestea nu sunt doar calitative, dar și încurajează creativitatea, independența și răbdarea la copii.

Ideile privind designul jucăriilor aparțin Marcelei. Potrivit ei, acestea sunt „căutate în natură, inspirate din cultură și descoperite în ochii copiilor”. Marcela mai afirmă că „doar așa se poate de ajuns la produse care bucură inima unui copil și care alină sufletul unui părinte”.

„Cuburile, jucăriile pentru brad, copăceii și alte modele ne-au demonstrat că răspund nevoilor psihologice de bază ale copilului: conectare, competență și control. Un adult nu se simte bine când una dintre aceste nevoi nu e satisfăcută, ce să mai spunem de un copil de doi-trei ani, care e în toiul cunoașterii și care are un potențial maxim de curiozitate și energie?”

Marcela și Andrei afirmă că lucrul cu lemnul le aduce o satisfacție deosebită, iar asta se reflectă în jucării: „Chiar le facem din toată inima”. Când le permite timpul, ei le livrează personal. „Adulții ne deschid larg ușile, iar copiii se aud bucuroși în case nerăbdători să deschidă coletul. O dată îl întrebam pe Andrei: «Oamenii calzi se trag către jucării din lemn sau jucăriile din lemn atrag oameni calzi?».”

Și desigur că nu am putut încheia această istorie fără a întreba ce înseamnă GUGAGAGA

„Ador când suntem întrebați despre naming-ul nostru. GUGAGAGA este o tălmăceală de limbă care a apărut făcând un brainstorming. Ne-am dorit să stârnească ceva emoții, să răscolească amintiri. Făceam o listă cu diferite denumiri și mi-am amintit că aveam eu un carnețel în care mămicile scriu care a fost primul cuvânt al copiilor săi, informații de acestea… La mine a fost AGU, apoi am descoperit că majoritatea copiilor cam tot de astea și rostesc: AGU, GUGA. Și tot așa jucându-ne puțin cu aceste silabe, am obținut GUGAGAGA.


Jucăriile GUGAGAGA cuceresc nu doar organoleptic, dar și auditiv. Aspectul lor este liniștit, mirosul subtil de lemn, gustativ nu sunt periculoase și nu se macină. Dau o senzație foarte plăcută la atingere, iar literele volumetrice produc un sunet frumos la ciocnire. Îndemnăm părinții să susțină idea și istoria frumoasă a cuplului Marcela și Andrei, iar pentru cei interesați de produsele acestora, vă lăsăm aici pagina lor de Instagram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente