Academicianul Ion Bostan a susținut două conferințe la Universitatea Politehnică din București

3

„Univers Ingineresc” – bilunarul de opinie și informare al Asociației Generale a Inginerilor din România a publicat în ediția sa nr. 2 din 16-31 ianuarie 2023 articolul „EVENIMENT: ÎNTÂLNIRE CU ACADEMICIANUL ION BOSTAN”, semnat de prof. dr. Sorin CANANAU, despre „una dintre cele mai frumoase întâlniri din ultimul timp” la Universitatea POLITEHNICA din București – cu acad. Ion BOSTAN, care a susținut două conferințe în Amfiteatrul Facultății de Inginerie Mecanică și Mecatronică: „Dezvoltarea transmisiei planetare precesionale cu angrenări convex-concave multipare” și „Pendulul Foucault cu cinematică interactivă pentru platforma de cercetare a influenței eclipselor de soare și de lună asupra câmpului gravitațional și cutremurelor de pământ”. 

Sunt proiectele sale de suflet, proiecte cu care a dus faima Universității Tehnice a Moldovei departe în lume, o mostră a unuia dintre acestea – Pendulul Foucault – reprezentând de ani buni piesa de rezistență a blocului central al UTM. Dincolo de faptul că Pendulul Foucault poate fi utilizat în predicția cutremurelor de pământ, acad. Ion BOSTAN a adus la cunoștința selectului auditoriu al UPB un proiect de excepție, unic din punct de vedere tehnico-științific, dar și turistic (având în vedere locația propusă – Salina Slănic Prahova), cu multiple elemente inovative, care permit înregistrarea și corecția abaterilor parametrilor procesului oscilatoriu.

Comunitatea UTM este nespus de mândr[ de rezultatele științifice ale inginerului-savant și profesorului-academician Ion BOSTAN – rector al Universității Tehnice a Moldovei timp de 23 de ani (1992-2015), pentru care ingineria și inovația constituie un sens al vieții și care convinge mereu, prin modelul său de viață și activitate că fără inginerie nu poate să existe dezvoltare.

La sfârșit de an, în decembrie 2022, în Amfiteatrul Facultății de Inginerie Mecanică și Mecatronică a Universității Politehnica din București, l-am avut ca invitat de onoare pe academicianul Ion Bostan. Noi, membri ai comunității academice, profesori, studenți, cercetători, precum și mulți alți specialiști din țară, reprezentanți ai unor prestigioase instituții de cercetare și proiectare din România, am avut plăcerea de a participa la una dintre cele mai frumoase întâlniri din ultimul timp, timp în care, din cauza situației complexe pe care am traversat-o, astfel de întâlniri au fost rare și precaute.

Academicianul Ion Bostan a susținut două conferințe. Prima, adresată direct specialiștilor, cu titlul „Dezvoltarea transmisiei planetare precesionale cu angrenări convex-concave multipare”, iar a doua adresată unui public mai larg – „Pendulul Foucault cu cinematică interactivă pentru platforma de cercetare a influenței eclipselor de soare și de lună asupra câmpului gravitațional și cutremurelor de pământ”.

Profesor universitar, doctor habilitat în tehnică, Ion Bostan, membru al Academiei de Științe a Moldovei, membru de onoare al Academiei de Științe Tehnice din România, membru al European Academy of Sciences and Arts din Salzburg, Doctor Honoris Causa al 11 universități, președintele Asociației Inginerilor din Republica Moldova, strălucit om de știință, este unul dintre fondatorii învățământului superior ingineresc modern după declararea independenței Republicii Moldova. Este autor și coautor a 20 monografii, dintre care 7 cu unic autor, a peste 1000 de lucrări științifice și circa 230 de brevete și patente de invenție, participări la circa 45 de expoziții și saloane de inventică în țări precum SUA, România, Cehoslovacia, Austria, Belgia, Germania, Rusia, Ucraina, Grecia, India, Coreea de Sud, Elveția. Academicianul Ion Bostan reprezintă un reper al cooperării științifice și manageriale între România și Republica Moldova.

În cadrul primei conferințe, am asistat la un adevărat tur de forță privind realizările cu totul specifice cercetărilor autorului și ale echipei sale de cercetare privind transmisiile precesionale. Transmisiile planetare precesionale sunt bazate pe un nou principiu de transformare a mișcării cu avantaje excepționale față de transmisiile clasice, care au condus la implementarea lor în cele mai diverse domenii, inclusiv în tehnica de zbor, roboți, mecanică fină și la dezvoltarea unor structuri mecanice care au propus:
1. un nou principiu cinematic de transformare și de transmitere a mișcării și a sarcinii cu interacțiune sfero-spațială a danturii conjugate.
2. angrenarea multipară cu până la 100% perechi de dinți simultan conjugate.
3. geometria contactului convex-concav al dinților cu profiluri de flanc convex/concav variabile și în arc de cerc, cu diferență minimă a razelor de curbură și alunecare relativă, cu frecare redusă între flancurile conjugate multipar.

În cursul celei de-a doua conferințe, la fel de interesantă, am aflat că acest instrument cu totul special, Pendulul Foucault, poate fi utilizat în predicția cutremurelor de pământ, prin influența față de eclipsele de soare și de lună. Mai mult, a fost prezentat în acest context un proiect de excepție, unic din punct de vedere tehnico-științific, dar și turistic (având în vedere locația propusă – Salina Slănic Prahova). Acest proiect, cu titlul Pendulul Foucault – Orologiu Gravitațional cu Cinematică Interactivă (PF-OGCI), proiect ce va reprezenta o colaborare dintre Academia de Științe Tehnice din România (ASTR), SNS S.A. SALROM București și echipa de oameni de știință condusă de academicianul Ion Bostan, respectiv Universitatea Tehnică a Moldovei, reprezintă o activitate amplă, cu multe elemente inovative. Aceste elemente inovative de bază, unice în lume, prezentate de autor, permit înregistrarea și corecția abaterilor parametrilor procesului oscilatoriu. Acestea sunt constituite în soluții tehnice de know-how privind cinematica, ce asigură raportul real al vitezei unghiulare de rotire a planului median de oscilații pendulului sincronizat cu rotirea Pământului.

În finalul întâlnirii, academicianul Ion Bostan a răspuns întrebărilor asistenței, întâlnirea prelungindu-se mult peste timpul prevăzut, evident, cu avantaj de partea noastră, a celor prezenți.


Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente