Visezi să călătorești, dar în același timp să nu renunți la studii, la locul de muncă și la aspirațiile tale? Programul Erasmus+ îți oferă această oportunitate. Ce reprezintă acest proiect, cum poți face parte din el, ce avantaje îți oferă, dar și ce dificultăți poți întâlni ne povestește Teodora Guțu.
Teodora este absolventă a Liceului Teoretic „B.P. Hasdeu” din orașul Drochia și studentă la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. La momentul de față, face parte dintr-un semestru de schimb internațional Erasmus+ în Germania, la Schmalkalden Univerity of Applied Sciencies.
Ce este programul Erasmus+
Conform site-ului erasmus-plus.ec.europa.eu, Erasmus+ este programul UE de sprijinire a educației, a formării, a tineretului și a sportului în Europa. Erasmus+ oferă oportunități de mobilitate și cooperare în educație înaltă, în educație și formare profesională, în educație școlară (inclusiv în educație și îngrijire timpurie), în educația adulților, a tinerilor și în sport.
Cum a început povestea Erasmus+ pentru Teodora Guțu
Teodora a aflat despre acest program încă de pe băncile liceului. Nu a crezut că ar putea face parte vreodată din acest program, însă viitorul i-a preconizat o experiență inedită.
„Cunoșteam mai multe persoane care au participat într-un schimb Erasmus+, însă niciodată nu am crezut că o să ajung și eu să beneficiez de această oportunitate. Mereu am crezut că șansele de a fi ales sunt foarte mici, mai ales când faci parte dintr-o universitate cu un număr mai mare de studenți. Desigur că nu aveam dreptate.”
În primăvara anului 2022, tânăra a făcut parte dintr-un proiect Erasmus+ pe tema Active Citizenship în Norvegia. Acolo a interacționat cu tineri din cinci țări diferite, sesizând cât de importantă este comunicarea interculturală și contribuția acesteia în dezvoltarea personală.
„Atunci mi-am zis că neapărat voi repeta această experiență. La revenirea în România, aflasem că deja s-a dat start procesului de selecție a studenților pentru mobilități Erasmus+ care vor fi efectuate în anul universitar 2022/2023. Am reușit astfel să mă înscriu în ultima zi de înscrieri.”
Cum are loc procesul de înregistrare la acest program
Procesul de înregistrare constă din mai multe etape. Prima este transmiterea, în format electronic, a unui dosar de candidatură. Acesta conține o fișă și declarația candidatului primită de la facultate, CV, scrisoare de motivație, adeverință din care să reiasă media generală a ultimei sesiuni încheiate, certificat/atestat de competență lingvistică în limba în care se va studia în mobilitate, iar în cazul lipsei acestuia, candidații selectați vor participa la o testare lingvistică online.
A doua etapa reprezintă derularea unui interviu de selecție. Acesta se are loc online, prin intermediul platformei Zoom. După acesta, deja sunt prezentate rezultatele cu lista candidaților finali. Studenții neselectați au dreptul să depună contestații.
Cum are loc procesul de studii
Pentru a putea beneficia de sprijinul Erasmus+, trebuie să existe un acord internațional între instituția de trimitere și instituția gazdă. Astfel, dacă ambele universități dețin Carta Universitară Erasmus, perioada de schimb internațional, care poate dura între trei și 12 luni, se combină.
De la Teodora aflăm că, înainte de plecare, fiecare student semnează un contract de studii în care se stipulează perioada de mobilitate, activitățile pe care le finalizează în intervalul de timp respectiv, cât și drepturile și obligațiile ambelor țări. La întoarcere, universitatea gazdă furnizează o foaie matricolă care confirmă finalizarea programului stabilit și rezultatele obținute. Cu ajutorul acesteia, universitatea studentului recunoaște creditele obținute în străinătate, adăugându-i-le la totalul creditelor necesare pentru absolvire.
„Timpul petrecut peste hotare este stipulat în contractul financiar semnat la începutul programului și este scutit de atribuția unor eventuale lipse. Astfel, nu este nevoie de un orar special de recuperare, semestrul de schimb Erasmus egalându-se cu cel de la universitatea inițială.”
Ce trebuie să cunoști dacă vrei să participi în programul Erasmus+
„Un tânăr care și-ar dori să participe în cadrul programului Erasmus+ ar trebui în primul rând să se informeze despre toate detaliile universității unde și-ar dori să studieze, și anume despre cursurile predate, despre posibilitatea de cazare, cât și despre costurile de subzistență pe perioada mobilității. Acesta ar trebui să știe că principalul beneficiu al mobilității este gratuitatea înmatriculării la universitatea parteneră, iar bursa Erasmus+, care valorează între 470 și 520 EUR lunar, acoperă doar parțial costurile pe parcursul programului.
De asemenea, în cazul studenților din România, aceștia ar trebui să cunoască faptul că, la semnarea contractului financiar, vor avea nevoie de un garant, persoană care se obligă să restituie grantul Erasmus+ în cazul în care nu se îndeplinesc obligațiunile prevăzute. Acesta trebuie să fie cetățean român, angajat în România cu carte de muncă pe o perioadă nedeterminată sau pensionar în România”, explică Teodora.
Călătoriile din cadrul proiectelor
Cu ajutorul programului Erasmus+, Teodora a avut ocazia să viziteze Norvegia și Germania.
„Însă, fiind amatoare încă din liceu a proiectelor internaționale, am avut posibilitatea să vizitez Elveția, Ungaria și Austria, prin înscrierea la programe asemănătoare. De asemenea, aflându-mă în inima Europei, nu am putut să nu călătoresc alături de prietenii mei internaționali în timpul acestui semestru. Astfel, până la momentul actual, am reușit să vizitez Cehia și Franța”, povestește tânăra.
Programul Erasmus+ a implantat în inima Teodorei iubirea pentru călătorii, acestea fiind o oportunitate minunată de a cunoaște oameni din diferite țări care, menționează ea, te invită neapărat la ei acasă: „Acum aștept cu nerăbdare trecerea perioadei de examene și planificarea unor noi călătorii”.
Cum are loc planificarea/repartizarea țărilor în care trebuie să mergi
„Când se anunță procesul de selecție a studenților pentru mobilități de studiu cu Erasmus+, se publică o listă cu universități din diferite țări la care poți să depui actele și criteriile pentru acestea: nivel de studiu, domeniu, numărul de locuri disponibile, durata mobilității.”
În cazul mobilităților de schimb care se desfășoară pe o perioadă mai scurtă, Teodora recomandă ca studenții să facă parte din diferite grupuri pe Facebook, unde se anunță despre desfășurarea viitoarelor proiecte și despre țările participante în cadrul acestora.
Prezentarea culturii naționale
Studenta dezvăluie că anume cultura românească o definește ca personalitate. Zilnic, interacționând cu oamenii din diferite țări, le povestește despre tradițiile noastre, despre modul de gândire și despre subtilitățile societății românești.
„De asemenea, i-am servit cu bucate și băuturi tradiționale, după care toți prietenii mi-au zis că la sigur vor vizita România și Republica Moldova.”
Mai mult, tinerii au posibilitatea de a-și reprezenta țara de origine în cadrul unor seri culturale dedicate anume acestui subiect. Astfel, Teodora a avut șansa de a prezenta dansurile tradiționale, locurile pitorești, dulciurile și bucatele noastre, cât și muzica populară românească în cadrul unei activități interesante pe care a efectuat-o în Norvegia la o seară culturală.
Lecții și experiențe acumulate
Teodora și-ar dori să implementeze și la noi modul de responsabilizare a studenților pe care l-a observat în cadrul sistemului educațional german, deoarece acesta oferă toată independența de care un student ar avea nevoie, dându-i posibilitatea de a îmbina un job part-time cu școala, principala obligațiune pe tot parcursul semestrului fiind prezența la sesiunea de examinare. Aflându-se acolo, și Teodora a învățat să fie mai independentă și mai responsabilă în privința obiectivelor sale de viitor și nu numai.
În cadrul programului Erasmus+, participanții au parte de activități organizate cu scopul unei comunicări și de cunoașteri interculturale. În cadrul serilor tematice, tinerii au posibilitatea să cunoască diferite culturi nu doar de la suprafață, ci și modul lor de gândire și interpretare a realității.
„Mă bucur nespus de mult că am gustat din mâncarea tradițională mexicană, că am dansat în stil indian, că am privit Campionatul Mondial de Fotbal alături de brazilieni, că am practicat limba cu germanii și că am vorbit despre istoria trecutului comun cu cei din Kazahstan și Ucraina.”
Ce oportunități oferă participarea în acest program
Programul Erasmus+ îți oferă o mulțime de oportunități. Studenții beneficiază educațional, lingvistic și cultural de o experiență de studiu în diferite țări europene, dezvoltându-se pe plan personal și profesional. Aceștia au posibilitatea să-și dezvolte abilitățile lingvistice obținute anterior, cât și să învețe o nouă limbă.
„În cazul meu, practicarea limbii germane cu localii m-a ajutat să avansez mult. De asemenea, practicarea unui nou sistem de învățământ contribuie la abordarea specialității de bază din diferite unghiuri, oferind astfel oportunitatea de a-ți lărgi orizontul cunoștințelor, de a deveni un viitor specialist calificat, deținând un avantaj considerabil în domeniul profesional.”
Dificultățile întâlnite pe parcursul acestui proiect
Teodora confirmă faptul că, per general, mobilitățile de studiu cu Erasmus+ au o mulțime de avantaje și oportunități de dezvoltare personală. Doar că, atenționează ea, studenții ce-și doresc să participe în cadrul acestora ar trebui să fie conștienți de prezența unor subtilități ca birocrația și costurile de subzistență înalte, mai ales în această perioadă.
Cel mai des, pe parcursul acestui program, Teodora a întâlnit dificultăți pe partea birocratică și a termenelor-limită. Un exemplu ar fi sistemul bancar din Germania, care nu permite studenților străini ce se află pe o perioadă scurtă în țară să-și deschidă cont bancar la orice bancă germană.
„Având nevoie de acesta, banca la care m-am adresat mi-a spus că sunt în lista de așteptare, rândul meu fiind tocmai anul viitor, când deja nu aș mai fi fost în țară. Noroc de serviciile băncilor online, care mi-au ușurat considerabil viața.”
Așteptările versus realitatea
„În cazul meu, realitatea a fost mult mai frumoasă decât așteptările pe care le aveam, acestea fiind dominate în mare parte de frici și insecurități personale. Nu eram sigură că îmi voi putea face prieteni noi sau dacă voi avea multe activități de făcut într-un așa orășel mic în care mă aflu, dar totul a fost total diferit de temerile mele. În scurt timp, am făcut cunoștință cu foarte mulți oameni apropiați sufletului, cu care voi rămâne prieteni pentru o perioadă îndelungată. Am realizat că experiența mea nu e despre locul în care mă aflu, ci despre persoanele cu care îmi petrec timpul aici, fiecare zi fiind plină de activități și interacțiuni de neuitat.”
Sfaturi pentru tineri
„Sfatul meu pentru toți studenții care intenționează să se înscrie la acest program este să nu le fie frică să încerce, gândindu-se că nu merită sau nu sunt atât de buni pentru a fi selectați, iar odată ajunși într-o țară străină, beneficiați de tot timpul petrecut acolo. Încercați la maximum să interacționați cu persoane de diferite culturi, cu studenți, dar și cu localnici. Călătoriți, descoperiți locuri noi și savurați din plin fiecare clipă în cadrul mobilității Erasmus. Cu siguranță este o experiență ce te marchează pe toată viața și îți trezește dorințe și aspirații noi.”
Autoare: Ana-Maria Oșovschi