Pe 24 ianuarie, Liga Studenților din Iași (LS Iași) și Liga Studenților din Basarabia au organizat o manifestație de protest în fața Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Scopul protestului este de a atrage atenția opiniei publice asupra riscului major de securitate regională pe care îl reprezintă prezența în politică și în administrația publică a persoanelor care și-au obținut titluri academice prin fraudă.
Participanții consideră că frauda academică este una dintre cele mai mari amenințări la adresa siguranței regionale și a flancului estic al NATO, având în vedere că permite promovarea în politică și în administrația publică a unor persoane șantajabile, fără competențe reale sau fără cunoștințe și experiență reală în domeniile de activitate pentru care au fost numite sau votate.
„Cultura plagiatului și a lipsei de rigoare academică specifică spațiului ex-sovietic a ținut învățământul superior din Republica Moldova în urmă, departe de standardele de performanță ale universităților occidentale, unele medii academice basarabene devenind fabrici de „umflat” CV-urile politicienilor. Cel mai celebru caz este al fostului ministru de Justiție, Florin Iordache, care a plagiat masiv în teza sa de doctorat în drept susținută la o universitate privată din Chișinău. Foarte cunoscute sunt și așa-zisele „conferințe internaționale” cu participanți de pe ambele maluri ale Prutului”, se arată într-un comunicat al LS Iași.
Totodată, studenții susțin că politica actuală a Guvernului de la București împiedică reforma în învățământul din Republica Moldova după principiile Legii Educației Naționale nr. 1/2011 și după reformele reale ale miniștrilor români Mircea Miclea și Daniel Petru Funeriu, care au urmărit eliminarea fraudei din educație.